Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Με στόχο την παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες αύριο η αυτοδιοικητική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

3-10-2012, από τη συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΛΤ της Πάτρας. Φωτογραφία Αρχείου.


Σκοπός της ο συντονισμός των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος
Περιφερειακή σύσκεψη του αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Ελλάδος πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 10.30 στην αίθουσα του ΕΕΣ Πατρών και θα συμμετάσχουν οι:

 - Κώστας Πουλάκης, μέλος της γραμματείας της Κ.Π.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης
- Σπύρος Τζόκας, συντονιστής της Γραμματείας του Κ.Τ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
-  Παναγιώτης Σκούτας, μέλος της Γραμματείας του Κ.Τ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η συνδιάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα τόσο του α΄ όσο και του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.  Σκοπός της είναι ο συντονισμός των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με στόχο την μεγιστοποίηση της παρέμβασής τους στις τοπικές κοινωνίες, την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, και την επεξεργασία και παρουσίαση του οράματος και του σχεδίου της ριζοσπαστικής αριστεράς για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Δήμων της, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής υποβάθμισης  αλλά και των απατηλών ψευδαισθήσεων.

Η αυριανή (Σάββατο 12-1-13) σύσκεψη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εντάσσεται στην ευρύτερη διαδικασία που ξεκίνησε με απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης για τη Συγκρότηση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (6/10/2012), με σκοπό να γίνουν αντίστοιχες συσκέψεις σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

«Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή στάθηκε η διαπίστωση της ανάγκης οργάνωσης και συντονισμού των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό επίπεδο και διασύνδεσης όλων των συντρόφων και συντροφισσών που κινούνται είτε ως αιρετοί είτε ως μέλη παρατάξεων είτε ως εργαζόμενοι στο χώρο της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, καθώς επίσης και η σκέψη να προχωρήσουμε στην εκπόνηση των περιφερειακών μας προγραμμάτων, μέχρι το Μάιο του 2013, με την δημιουργική συμμετοχή των περιφερειακών παρατάξεων και όλων των κοινωνικών φορέων και κινημάτων σε κάθε περιφέρεια.

Ελπίζουμε τόσο η σημερινή μας συνάντηση, όσο και ο προγραμματισμός που θα προκύψει από αυτή για το αμέσως επόμενο διάστημα, να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται και να ανοίξουμε μαζί με όλες τις ενεργείς προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση, να χτίσουμε μία κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, δικαιοσύνης και προκοπής».

Τα παραπάνω αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα του Τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Ιστορικό της δημιουργίας Τμήματος Αυτοδιοίκησης

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συγκροτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2012, μέσα από μία Πανελλαδική Συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων μελών και φίλων του κόμματος, αιρετών και στους δύο βαθμούς της Τ.Α., εργαζομένων στους ΟΤΑ, μελών των γραμματειών ή των συντονιστικών επιτροπών των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, βουλευτών και επιστημονικών συνεργατών της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα. 

Στόχος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, όπως και όλων των Τμημάτων που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, είναι η επεξεργασία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, η διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων και η σύνδεση του κόμματος με την κοινοβουλευτική δουλειά μέσω της αντίστοιχης ΕΕΚΕ (Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) Εσωτερικών.

«Στην ιδρυτική συνέλευση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, συζητήθηκε η πολιτική εμπειρία από τα δύο χρόνια της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Τ.Α., καθώς και ο σχεδιασμός της δικής μας πολιτικής και αυτοδιοικητικής παρέμβασης κατά τρόπον, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στη νέα αυξημένη εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ως εκ τούτου στις υποχρεώσεις που μας αναλογούν» αναφέρει σε άλλο σημείο το Τμήμα Αυτοδιοίκησης.

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης συνεργάζεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με την ΕΕΚΕ Εσωτερικών (υπεύθυνη σ. Σ. Σακοράφα – 2103708374) και έχει σήμερα την εξής οργανωτική διάρθρωση :

-          Μία πανελλαδική γραμματεία αποτελούμενη από 41 μέλη.
-          Ένα συντονιστικό της γραμματείας, με συντονιστή τον σ. Σ. Τζόκα (6938746217) και υπεύθυνο από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τον σ. Κ. Πουλάκη (6972502260)
-          Μία επιτροπή χωριστά ανά βαθμό αυτοδιοίκησης (δημοτικά – περιφερειακά) :
·      Επιτροπή α’ βαθμού (υπεύθυνος σ. Δ. Μπίρμπας – 6972232746)
·      Επιτροπή β’ βαθμού (υπεύθυνος σ. Β. Τσιτσιρίγκος – 6978155451)
-          Επίσης, έχουν συγκροτηθεί και τέσσερις επιτροπές που συζητάνε και επεξεργάζονται τις προτάσεις μας πάνω σε κάποια επιμέρους, περισσότερο εξειδικευμένα θέματα :
·      Τα οικονομικά και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Τ.Α (υπεύθυνος Π. Σκούτας – 6944568860),
·      Την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική αλληλεγγύη (υπεύθυνη Ελ. Πορτάλιου – 2107512560),
·      Το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων (υπεύθυνος Ν. Σακούτης – 6979766813) και
·      Τα θεσμικά ζητήματα (υπεύθυνος Κ. Πουλάκης – 6972502260).
  
Στην ίδια Πανελλαδική Συνεδρίαση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε η διεξαγωγή περιφερειακών συσκέψεων σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή όλων των συντρόφων και φίλων που υπό οποιαδήποτε ιδιότητα δραστηριοποιούνται και ενδιαφέρονται για το χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Οι στόχοι της κάθε περιφερειακής σύσκεψης, είναι οι εξής :

Πρώτον, να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να συντονίσουν τη δουλειά τους όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάθε περιφέρειας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, μέσα από τη διαδικασία αυτή, να προκύψει ένα συντονιστικό όργανο των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων ανά Περιφέρεια, που θα αναλάβει το συντονισμό των δημοτικών και περιφερειακών μας παρατάξεων στην περιοχή στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, την προσπάθεια ενιαίας αντιμετώπισης των τοπικών ζητημάτων που ανακύπτουν, την επαφή με το κεντρικό Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, καθώς και την αντιστοίχηση των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων με το παραγόμενο σε κάθε περιφέρεια κοινοβουλευτικό έργο.

Τρίτον, να αποτελέσουν το έναυσμα μία ανοιχτής διαδικασίας σε κάθε περιφέρεια για την κατάρτιση του Περιφερειακού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ανά περιοχή, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινημάτων, ειδικών επιστημόνων, καθώς και των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε κάθε περιφέρεια. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των δεκατριών Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μέχρι περίπου τον Μάιο του 2013 και η παρουσίασή τους σε αντίστοιχες ανοιχτές Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, παρουσία και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς