Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε και ο τελευταίος χουντικός από τους κρατούμενους πρωταίτιους στον Κορυδαλλό

Μονταρισμένη φωτογραφία αρχείου του Β. Ντερτιλή με τον Αμβρόσιο, που είδε το φως της δημοσιότητας πέρυσι όταν ο επίσκοπος Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ετάχθη υπέρ του πρώτου.
Ο συνταγματάρχης Ν. Ντερντιλής γιος του ιδρυτή των Ευζωνικών Ταγμάτων, στρατηγού Βασ. Ντερτιλή
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Δευτέρα, 28-1-2013, στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", ο τελευταίος έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, από τους πρωταίτιους του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967, Νικόλαος Ντερτιλής.

Ο 90χρονος ισοβίτης, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 18/11/1973, ήταν έγκλειστος εδώ και 38 χρόνια στην ΣΤ' Πτέρυγα του Κορυδαλλού, αρνούμενος να υπογράψει αίτημα αποφυλάκισης, όπως δικαιούτο, σύμφωνα με τη νομοθεσία,  για λόγους αρχής, όπως πολλές φορές είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Ο Νικόλαος Ντερτιλής, σύμφωνα με το news247.gr, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, εξαιτίας, σύμφωνα με τους οικείους του, της ψυχολογικής πίεσης που του επέφερε ο χαμός του γιου του, Βασίλη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 62 ετών από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Μάλιστα, ο 90χρονος έγκλειστος Απριλιανός δεν είχε παραστεί στην κηδεία του γιου του, καθώς δεν ήθελε να καταθέσει σχετικό αίτημα προς τη διεύθυνση των φυλακών, ακόμη και μετά την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, να διευκολυνθεί, εφόσον θα επιθυμούσε να παραβρεθεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο "σκληρός της χούντας" νοσηλευόταν φρουρούμενος σε θάλαμο του νοσοκομείου, όπως προβλέπουν οι πάγιοι κανονισμοί για τους κρατούμενους.

Το σάιτ του ναζιστικού κόμματος αφιέρωσε ελεγείο στον επίορκο αποθανόντα αξιωματικό!
* Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο οποίος σε ομιλία στην Κρήτη είχε σηκώσει τη σημαία της Χούντας, μετά τη ανακοίνωση του θανάτου του Ντερτιλή αφιέρωσε στο blog του μια συνέντευξη «στη μνήμη του ήρωα Έλληνα στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή που πέθανε λεβέντης και απροσκύνητος».

*  Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη στο αλβανικό κανάλι News24 αναφέρει πως υφίσταται ακόμα το 'εμπόλεμο' με την Αλβανία: «Δεν έχει αρθεί επισήμως. Κατ΄ουσίαν είμαστε ακόμα σε πόλεμο. Σε πόλεμο είμαστε ακόμα», τονίζει.
 
* Ακόμη το επίσημο σάιτ του ναζιστικού κόμματος υμνεί τον αποθανόντα πρωτεργάτη του πραξικοπήματος, δύο ώρες μετά το θάνατό του, χαρακτηρίζοντάς τον "απροσκύνητο που έφυγε με ψηλά το κεφάλι".

Γιος του ιδρυτή Ευζωνικών Ταγμάτων

Ο αποθανών ήταν γιος του Βασίλη Ντερτιλή, ένας από τους ιδρυτές των Ευζωνικών Ταγμάτων. Τα Ευζωνικά Τάγματα σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση Ιω. Ράλλη τον Ιούνιο του 1943,  με τον Ν. 260, συγκροτήθηκαν τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου και στην Πάτρα εμφανίστηκαν στις 20-1-1944. (ΦΕΚ 180 τ. Α΄ 18-6-1943).

Στα Ευζωνικά του Ράλλη μετέχουν οι αντιβασιλικοί αξιωματικοί, σε αντίθεση με τους βασιλικούς που είναι στρατευμένοι στους σχηματισμούς των Ταγμάτων Ασφαλείας του Παπαδόγκωνα. Τα Ευζωνικά Τάγματα ελέγχονται από τους αξιωματικούς που έχουν σχέση με το επαναστατικό κίνημα του 1922, ήτοι τον στρατηγό Θεόδ. Δ. Πάγκαλο, δικτάτορα του 1925 και παππού του σημερινού υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θεόδ. Πάγκαλου, τον πρώην πρωθυπουργό  Στυλιανό Γονατά, από την Πάτρα, τον στρατηγό Βασ. Ντερτιλή, πατέρα του αποθανόντος συνταγματάρχη Ν. Ντερτιλή πρωτεργάτη της απριλιανής χούντας  του 1967 κ.ά.

Τυπικά, διοικούνταν από την δωσίλογη κυβέρνηση του Ιω. Δ. Ράλλη, πατέρα του Γεωργίου Ράλλη, πρώην προέδρου της Ν.Δ. και τον στρατηγό Βασίλειο Ντερτιλή. Στην ουσία υπάγονταν στις διαταγές του στρατιωτικού διοικητή Ελλάδος στρατηγού Βίλχεμ Σπάιντελ και του ανώτερου διοικητή των Ες Ες και της Μυστικής  Αστυνομίας Γκεστάπο Βάλτερ Σιμάνα.

(«Η Πάτρα στην κατοχή και στην Αντίσταση», του Γιώργου Μόσχου, βιβλίο υπό έκδοση, από τις εκδόσεις Γ. Πικραμένου – Πάτρα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς