Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Φωτιές άναψε η λίστα Λαγκάρντ στην αντιπολίτευση μετά την αναβολή συζήτησής της




Κατηγορηματικός ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα του Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε χθες ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ν. Αλιβιζάτος
Τα "πυρά" τους κατά των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στρέφουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ σχολιάζοντας την αποψινή συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς επικεντρώνει την κριτική του στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και τονίζει: "Η διάψευση της Τρόικας εσωτερικού ότι δήθεν δεν συζήτησαν στη σημερινή τους σύσκεψη το θέμα της λίστας Λαγκάρντ δεν πείθει κανέναν, αφού η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα καθόριζε τη διαδικασία ψηφοφορίας της Πέμπτης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την προανακριτική επιτροπή αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη. Τυχαίο, δεν νομίζω".

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάνει λόγο για δυνάμεις που επιτίθενται στο λαϊκό κίνημα και προσθέτει: "Η έγνοια των τριών της συγκυβέρνησης στη συνάντησή τους ήταν η αξιοποίηση των τελευταίων γεγονότων, παρότι αυτά έχουν καταδικαστεί, προκειμένου να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και οι δίκαιες διεκδικήσεις του. Θυμίζουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν το εργατικό – λαϊκό κίνημα δέχτηκε επιθέσεις από τις ίδιες δυνάμεις στο όνομα της προστασίας του συντάγματος. Θέλουν ένα λαό προσκυνημένο προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής παραπέμπεται τελικά η απόφαση για το πόσες κάλπες θα στηθούν την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Εάν, δηλαδή, θα είναι τέσσερις, όσες και τα πρόσωπα, ή τρεις, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων.

Την απόφαση επρόκειτο να λάβει η διάσκεψη των προέδρων του Σώματος, που αναμενόταν να συνεδριάσει σήμερα. Ωστόσο, επειδή ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης ήθελε να υπάρχει ομόφωνη απόφαση και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια που θα αποφασίσει με ψηφοφορία.

Η διάσκεψη των προέδρων θα γίνει τελικά αύριο το πρωί και σε αυτήν θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα, όπως το εάν η ψηφοφορία για τις κάλπες γίνει πριν την έναρξη ή μετά το τέλος της συζήτησης επί των προτάσεων των κομμάτων για την προκαταρκτική επιτροπή.

Κατά πληροφορίες, η προτεινόμενη διαδικασία από πλευράς της κυβέρνησης είναι να στηθούν 3 κάλπες, μία για κάθε πρόταση, και σε κάθε κάλπη να αντιστοιχεί ένα ψηφοδέλτιο όπου θα αναφέρεται το πρόσωπο ή τα πρόσωπα και οι κατηγορίες που τα βαρύνουν και οι βουλευτές θα καλούνται να λένε "ναι", "όχι" ή "παρών/λευκό" για το κάθε πρόσωπο.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να υπάρξουν 4 κάλπες.
Στο μεταξύ, κατηγορηματικός ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε χθες ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA "Ανατροπή".

Ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε "λάθος και ξεπερασμένη" τη σχετική διάταξη της αποσβεστικής προθεσμίας που υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα και μίλησε για την ανάγκη αυτή να αλλάξει, τόνισε όμως πως δεν μπορεί να παραβιασθεί, ακόμη και για να ικανοποιηθεί "ένα δίκαιο αίσθημα".

"Τα πράγματα είναι εντελώς σαφή. Το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί διότι η Βουλή της 6ης Μαϊου είναι Βουλή ολόκληρης περιόδου, έστω κι αν διήρκεσε μία μέρα. Το Σύνταγμα σε αυτό το σημείο δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας" επισήμανε ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι τη γλιτώνουν οι ένοχοι, εφόσον υπάρχουν, αφού -όπως είπε-μπορεί να υπάρξει σύνδεση με άλλα αδικήματα, όπως στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, ή μπορεί να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

(Πηγή: www.mega.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς