Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πίσω, στο 2009. Πώς όμως θα είναι το μέλλον;

«Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται τόσο από την κρίση όσο και από τις αδιέξοδες συνταγές αντιμετώπισής της. Υποχωρούν θεσμοί που συγκροτήθηκαν μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα: οι κοινωνικές ασφαλίσεις, το σύστημα δημόσιας υγείας και περίθαλψης, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, η δυνατότητα ασφαλούς διαβίωσης, στοιχειώδη δημόσια αγαθά που συνιστούν την ελληνική εκδοχή ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους κατεδαφίζονται, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται στην ασφυξία».
«H ελληνική κρίση είναι μέρος μιας συνολικότερης κρίσης, η οποία αλλάζει θεμελιακά την ιστορική εποχή που ζούμε. Σ’ αυτήν τη μεταιχμιακή περίοδο είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι διακυβεύονται τόσο η έννοια του κοινωνικού, όσο και η δημοκρατία και τα δικαιώματα του πολίτη».

(Απόσπασμα από την Διακήρυξη πολιτών που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο 2012 στο έντυπο της πρωτοβουλίας «Για την Υπεράσπιση  της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας»).

 Απαντά γιαυτά η πρωτοβουλία «Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας», την ερχόμενη Τρίτη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πίσω, στο 2009. Πώς όμως θα είναι το μέλλον; Πώς θα υπερασπίσουμε την κοινωνία από τη διάλυση, πώς θα υπερασπίσουμε τη δημοκρατία;  Τι είδους κοινωνία θέλουμε; Πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα που θα προκύψει από αυτή τη μεγάλη κρίση;». Αυτό θα είναι το αντικείμενο που τα σεμινάρια θα προσεγγίσουν από πολλές πλευρές στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας», την ερχόμενη Τρίτη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο πρώτο κρίση-μο σεμινάριο.

  
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα, στις 19.15, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

Θα εκκινήσουν με τον πρώτο Κύκλο υπό τον τίτλο: «Κοινωνία σε κρίση – κοινωνία σε (ανα)συγκρότηση» και τις ενότητες:

-Κοινωνική πολιτική σε κρίση
 
-Δήμος – Δημόσιο – Δημοκρατία
 
Το ιστορικό των σεμιναρίων

Οι διοργανωτές μιλώντας γιαυτή την πρωτοβουλία, αναφέρονται στο ιστορικό της με τα παρακάτω:
  
«Τα κρί-σημα σεμινάρια συμπληρώνουν ένα χρόνο. Έχουν δημιουργήσει μια
παράδοση δημόσιου φόρουμ με τις εβδομαδιαίες συναντήσεις και συζητήσεις.

Αρχίσαμε με   σκοπό να σπάσουμε  την μονοτονία του λόγου για την κρίση, να την τοποθετήσουν στα ευρύτερα συμφραζομενά της, να τη δούμε
συγκριτικά, πολύπλευρα, από την άποψη των μεγάλων επιπτώσεων και αλλαγών που προκαλεί    στην κοινωνία. Στόχος να αλλάξουμε το αφήγημα της κρίσης.

Μας απασχόλησαν οι πολιτικές μετατοπίσεις και οι ευρύτερες δυναμικές των εκλογικών αποτελεσμάτων, και προπαντός η αντιμετώπιση του
κινδύνου του φασισμού.

Η καινούργια φάση που τα σεμινάρια μπήκαν το Φθινόπωρο αφορά τη συζήτηση για τις   μεταρρυθμίσεις και τομές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία.

Οι μεταρρυθμίσεις, ως έννοια και ως περιεχόμενο, έγινε αντικείμενο πειρατείας από τις κυρίαρχες πολιτικές, που τις ταυτίζουν με τις απορρυθμίσεις των δημοκρατικών κανόνων και την καταστροφή του κράτους πρόνοιας, με τη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία οι αβυσσαλέες ανισότητες και ο αυταρχισμός θα αποτελούν  τη φιλοσοφία της.
Αυτή είναι η φιλοσοφία των μνημονίων».  

Περισσότερα διαβάστε στην παρακάτω διεύθυνση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς