Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ευ. Βενιζέλος βάζει αριστερά και δεξιά διαχωριστικές γραμμές, ενώ η ΔΗΜΑΡ ασφυκτιά

Η μόνη που του απόμεινε πιστή. Ακόμη κι ο Θ. Πάγκαλος των αμφισβητεί και ζητά θεσμοθέτηση τάσεων, όπως στον ΣΥΝ!


Βουλευτές και στελέχη του Φώτη Κουβέλη, προγραμματίζουν «αντάρτικο» με τίτλο «υπάρχει ελπίς;»
Μόνο ένας έμπειρος σκηνοθέτης θα μπορούσε να περιγράψει με ενάργεια και να αναδείξει το πολυδαίδαλο σκηνικό που καλύπτει την έντονη κινητικότητα, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τις ίντριγκες, τις «αναστημένες» φιλοδοξίες και τις μυλόπετρες της σκληρής πραγματικότητας που δοκιμάζουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Χώρο ανάμεσα σε αυτόν που καταλαμβάνει η κυβέρνηση και σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να «μεταμορφωθεί» σε ενιαίο κόμμα χωρίς να χάσει τα κινηματικά «ατού», ενώ θέλει να κυβερνήσει εξασφαλίζοντας μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία.
Η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη φαίνεται άλλωστε ότι είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η ευκαιρία να ενισχύσει το προφίλ της κυβερνησιμότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ δέχεται, από την άλλη, χτυπήματα στα «πλευρά» της, με βουλευτές και στελέχη να προγραμματίζουν «αντάρτικο» με τίτλο «υπάρχει ελπίς;». 
Υπάρχει ελπίς; Αναρωτιέται
το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.
 Πρόκειται για ένα τιμ στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στελέχη (Νεφελούδης, Ζορκάνας, Φωτεινός) και βουλευτές (Μουτσινάς, Βουδούρης), οι οποίοι σήμερα προσκαλούν σε εκδήλωση (στο θέατρο «Ροές» την «τάση» τους), που σίγουρα ζητεί την απομάκρυνση του κόμματος Κουβέλη από το κυβερνητικό σχήμα.
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ οι αναταράξεις είναι ισχυρές, όπως και τα «χτυπήματα» αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για «ακαμψία - σκληρή γραμμή», αλλά και «πιρουέτες» μέσω ενός ευέλικτου σχεδιασμού και στόχο την επανασυσπείρωση των δυνάμεών του. Η χθεσινή πρεμιέρα στην «Αθηναΐδα» των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά μια νέα αφετηρία, όπου ο Ευ. Βενιζέλος και διάφορα στελέχη ξορκίζουν τα αδιέξοδα του κόμματος, που καταγράφονται απολύτως σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.

Εκπλήξεις

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει εκπλήξεις που θέλει να ρίξει στο εσωκομματικό πεδίο. Μια φράση του στην πρόσφατη συνεδρίαση της «διευρυμένης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «λοιπόν, θα με ανεχθείτε θέλετε ή δεν θέλετε, αναγκαστικά, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, άρα πάμε στο Συνέδριο», θεωρήθηκε όχι μόνο «κυνική» αλλά και αποκαλυπτική των προθέσεων και της «καταγραφής» των δεδομένων που έχει κάνει ο κ. Βενιζέλος. Χθες για παράδειγμα προγραμμάτιζε να αναδείξει «διαχωριστικές γραμμές» όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή ή τον ΣΥΡΙΖΑ (αυτονοήτως για άλλους λόγους), αλλά και με τη ΝΔ, παρότι συνεργάτες του εξηγούσαν από την πρώτη στιγμή ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας για να έχει ορίζοντα τετραετίας. «Δεν είμαστε ίδιοι» επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες έμπιστος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου προσπαθώντας να καταδείξει τις διαφορές με τη ΝΔ.

Aνατροπή λόγω ιθαγένειας

Η χθεσινή, αν και μικρή, «ανατροπή» ήρθε δε την Παρασκευή με την εγκύκλιο περί ιθαγένειας. «Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια είναι παράνομη και υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας» υποστήριξαν με ένταση κύκλοι του ΠΑΣΟΚ για να προαναγγείλουν τη χθεσινή «επίθεση» για το θέμα του Ευ. Βενιζέλου. Το σίγουρο είναι ότι η «κοινωνική ατζέντα» είναι για την Ιπποκράτους ο «φάκελος» που κρατά και θα εμφανίσει η προβολή του τη διαφορά από τη ΝΔ. Εννοείται επίσης ότι «κανακεύει» κάθε ιδέα για την προσέλκυση στελεχών στην πορεία προς το Συνέδριο, παρότι τα τηλεφωνήματα του κ. Βενιζέλου σε κορυφαίους δεν είχαν πάντα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε διατηρήσει τις «παγωμένες» σχέσεις μέχρι προχθές και χωρίς καμία επικοινωνία με στελέχη. Τηλεφώνησε στο... παρά πέντε σε πρώην υπουργούς (π.χ. στους Ρέππα, Παπουτσή, Καρχιμάκη, Παπαϊωάννου, Αννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου κ.ά.).

Πρεμιέρα με φάλτσα

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου στην κλήση που δέχθηκε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ του αράδιασε στην πραγματικότητα τους λόγους της μη συμμετοχής της στην πρεμιέρα της ΚΟΕΣ του επερχόμενου Συνεδρίου.
«Διαφωνώ με την οργανωτική και πολιτική προοπτική του κόμματος, έτσι θα διευρυνθεί η Κεντροδεξιά και θα εξανεμιστεί το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Ανησυχώ», λέγεται ότι απάντησε η κυρία Διαμαντοπούλου στον κ. Βενιζέλο, ενώ και η Βάσω Παπανδρέου φάνηκε αρνητική στην «επικοινωνιακή» συμμετοχή στελεχών στην εκδήλωση στην «Αθηναΐδα». Στα κάγκελα είναι έτσι κι αλλιώς ο Θ. Πάγκαλος που θέτει ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας στο Συνέδριο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «αστειότητες» τα περί αυτοδιάλυσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με στόχο τη συγκρότηση νέου κόμματος.
Ο πρώην υπουργός προτείνει να αναλάβουν όλοι πρωτοβουλίες, ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να «κονταροχτυπηθεί» στο Συνέδριο, προκαλεί στην πραγματικότητα τον Ανδρέα Λοβέρδο να πάρει αποφάσεις.
Σφήνα μπαίνουν βουλευτές και στελέχη (π.χ. Μωραΐτης, Οθωνας κ.ά.) που μιλούν για την ανάγκη παράδοσης της σκυτάλης στη νέα γενιά. Οι γνωρίζοντες προβλέπουν «καυτό δίμηνο» εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ και συνυπολογίζουν στην περιγραφή του Χάρτη της Κεντροαριστεράς το σχέδιο που προτείνουν ο Γ. Φλωρίδης, ο Ν. Μπίστης και άλλοι επικεφαλής πρωτοβουλιών.
(Πηγή http://www.ethnos.gr - Φώφη Γιωτάκη fofig@pegasus.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς