Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Επτά χρόνια έμεναν ανέπαφες και κυρίαρχες ως τα επτά θαύματα της Αρχαιότητας!


Μπροστά από την καφετέρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πατρών.


Ενώ και οι οβελίσκοι του… νεκροταφείου των Μεσογειακών Αγώνων επιμένουν υψωμένοι στον παραλιακό σκουπιδότοπο της Πάτρας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Με εντολή του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Έργων Αυτεπιστασίας Γιώργου Σιγαλού αποξηλώθησαν δύο διαφημιστικές πινακίδες στην Πάτρα, που καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο επί επτά χρόνια και οι δήμαρχοι που πέρασαν δεν είχαν σκεφθεί να τις αποκαθηλώσουν.
Το σημαντικότερο της υπόθεσης είναι ότι ενόψει της Πολιτιστικής το 2006, είχε εξαπολυθεί εκστρατεία κατά των υπερμεγεθών πινακίδων που ήσαν αναρτημένες σε δημόσια θέα ή σε μπαλκόνια ιδιωτικών γραφείων και μπορεί να αναφερθεί βάσιμα ότι αυτή η ευαισθητοποίηση της τότε δημοτικής Αρχής Καράβολα άλλαξε κατά κάποιον τρόπο την όψη της πόλης, ιδίως στο κέντρο της, όπου κυριαρχούσαν οι θηριώδεις πινακίδες στις προσόψεις κτιρίων. Έκτοτε και μετά το ατυχές πέρας της Πολιτιστικής για την πόλη, η άναρχη κατάσταση επανέρχεται βαθμιδών, ενώ και από πλευράς της επόμενης δημοτικής αρχής Φούρα δεν κινήθηκε καν διαδικασία που θα έβαζε φρένο στην πολιτιστική υποβάθμιση. Σημείο αυτής πολιτικής ήταν οι υπερμεγεθείς πινακίδες της… αείμνηστης Πολιτιστικής, αλλά και του… συγχωρεμένου Μεσογειακού Πάρκου με τις μαρμάρινες στήλες, νεκρικής μορφής, που είχαν στηθεί στην ακροθαλασσιά της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και τους οβελίσκους, δίκην αρχαίου θριάμβου, επί τω σκοπώ πως θα έπαιρνε η πόλη τους Μεσογειακούς Αγώνες που διεκδικούσε, μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Εκεί κάθε πρέσβης που επισκέπτονταν την Πάτρα για να φιλοξενηθεί στις ολυμπιακές της εγκαταστάσεις, που ήσαν έτοιμες προς χρήση για τους Μεσογειακούς και να συνυπολογίσει  την ψήφο της χώρας του υπέρ των Πατρών, είχε την χαρά να αντικρίσει επικολλημένη σε μία από τις ισάριθμες στήλες των μεσογειακών χωρών που ήσαν υψωμένες, την σημαία της πατρίδας τους.
Και το πεζοδρόμιο επί επταετία μαρτυρούσε!
Η διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων, ενός οράματος που είχε  ως στόχο για υλοποίηση ο πρώην δήμαρχος Φούρας και αείποτε Υφυπουργός Αθλητισμού επί κυβερνήσεως του μεγαλοϊδεάτη Σημίτη, απέτυχε! Και μας έμεινε αμανάτι το Πάρκο, αλλά και φέσι η διαφημιστική σπατάλη!
Κι επειδή ο άνθρωπος φεύγει, αλλά το χούι μένει, υπέστησαν οι Πατρινοί για χρόνια πάνω από την… κοσμογονική τετραετία Φούρα, αυτό το πάρκο, που ο θυμόσοφος πατραϊκός λαός το αποκαλούσε και  μεσογειακό… νεκροταφείο. Έμενε εκεί, ασυντήρητο, υπό την φρούρηση της ΚΕΔ μέχρι να καταστεί σκουπιδότοπος, χώρος στάθμευσης νταλικών, αλλά και επίδειξης βανδαλισμών, που… κοψομέσασαν κάποιες από τις περιώνυμες στήλες.
Κι έτσι κοψομεσασμένες, όπως φάνταζαν στους περαστικούς που διάβαιναν τον πολυσύχναστο δρόμο, ήρθε η ανάγκη της αποκαθήλωσής τους, καθώς οι κακές γλώσσες δεν έλεγαν να κρυφθούν πίσω από τα δόντια των κακέχεντρων.
Σήμερα τέλος καλό όλα καλά. Παραμένουν οι κούφιοι μεσογειακοί οβελίσκοι, να φαντάζουν ως καρικατούρα του Φάρου της Αλεξάνδρειας, ενός από τα επτά θαύματα της Αρχαιότητας!
Να τους συνυπολογίσουμε και ως ένα των Νεώτερων χρόνων; Μήπως πάει πολύ; Ή να ελπίσουμε ότι και αυτοί θα κατεδαφισθούν και θα προχωρήσει  η ανάπλαση της παραλιακής που έχει σταματήσει προ του… νεκρικού Πάρκου;    
    
Πάντως οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας-Τμήμα Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Πατρέων, προχώρησαν χθες στην αποξήλωση και των τελευταίων πινακίδων που είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία, πριν από επτά χρόνια και αφορούσαν στην διαφήμιση της Πάτρας, ως  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006.
Η πρώτη ήταν τοποθετημένη επί της Ηρώων Πολυτεχνείου κοντά στο Θεατράκι και η δεύτερη στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πάτρας, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
Σήμερα το πρωί, αποκαταστάθηκαν και τα πεζοδρόμια, οπότε ο κοινόχρηστος χώρος που καταλάμβαναν οι πινακίδες, αποδόθηκε ελεύθερος στους πολίτες.

Στο πεζοδρόμιο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου η ψηφιακή πινακίδα παρέπεμπε στη ματαιοδοξία με ευρωπαϊκή πολιτιστική κάλυψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς