Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο αναμένεται σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«“Τερτίπια και κόλπα” δεν μπορούν να εμποδίσουν τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεγάλη πολιτική ανατροπή» λέει ο Αλ. Τσίπρας.


Ουσιαστικά, φέρνει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις 7 Νοέμβρη, η κυβέρνηση με το φορολογικό είπε ο Δ. Στρατούλης
“Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική, τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί.” Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, απάντησε στο “σούσουρο” γύρω από τον εκλογικό νόμο πετώντας το γάντι στην κυβερνητική πλευρά.
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέδειξε την αποφασιστικότητα της μείζονος αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί τις θέσεις και προτάσεις της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “τερτίπια και κόλπα” δεν μπορούν να εμποδίσουν τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Εξάλλου ο γραμματέας της Κ.Ο., Νίκος Βούτσης, στην εισήγηση που έκανε αμέσως μετά τον Αλ. Τσίπρα, προανήγγειλε πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τονίζοντας ότι “εξελίσσεται ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και χειραγώγησης σε ακόμα πιο καλπονοθευτικά συστήματα, στο όνομα της απλής αναλογικής”.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν κατέστη σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετακίνητος στη διεκδίκησή του για απλή αναλογική, θα προωθήσει ο ίδιος ανάλογο νομοσχέδιο και θα στηρίξει όποια πρόταση κινείται πράγματι και δεν... διαρρέει απλώς ότι κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση εμβάθυνσης της Δημοκρατίας -ακριβέστερα αποκατάστασης του δημοκρατικού ελλείμματος. Θα βρεθεί ωστόσο αποφασιστικά απέναντι σε πολιτικά παιχνίδια.
Τη χθεσινή ολομέλεια της Κ.Ο. απασχόλησαν μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία της. Στην εισήγησή του ο Ν. Βούτσης άσκησε σκληρή κριτική στη -μη- λειτουργία της Βουλής, καυτηρίασε την αντιδημοκρατική στάση και λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων, όπως και τις διώξεις, ολοένα περισσότερες, απέναντι σε πολίτες που διαμαρτύρονται.

Μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο “πεδίο όχι μόνο για την καταγραφή των ενστάσεων (...) αλλά και για την προβολή των βασικών κατευθύνσεων της εναλλακτικής πρότασης”. Ενώ σε σχέση με τη λειτουργία των ΕΕΚΕ επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου θέτοντας ως προτεραιότητα την εμπλοκή νέου κόσμου για την εμβάθυνση των θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές συμφώνησαν σε κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρεις συντελεστές: 21%, 36% και 40%. Επειδή όμως κατά την τρόικα για όσους δηλώνουν λίγο πάνω από τις 40.000 θα προκύπτει αναλογικά περισσότερος φόρος από άλλους, με λίγο μεγαλύτερα εισοδήματα, το οικονομικό επιτελείο οδηγείται σε αύξηση από τις 40 στις 43.000 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φόρος 40%, ενώ άλλο σενάριο φαίνεται πως περιλαμβάνει και φόρο 45% για υψηλότερα εισοδήματα.
«Ουσιαστικά, φέρνει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις 7 Νοέμβρη (το τρίτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο), παρ΄ ότι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα φέρει νέα μέτρα, μέσω του φορολογικού, ουσιαστικά, όπως καταλαβαίνεται, κάνει όχι οριζόντιες, αλλά πολύ οριζόντιες περικοπές», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης εκτενώς η παρέμβαση στο πεδίο της αλληλεγγύης, έπειτα και από τη σχετική εισήγηση - παρουσίαση από την υπεύθυνη του τομέα, Θεανώ Φωτίου. Τέλος, τέθηκε θέμα δεοντολογίας και δημόσιας παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς