Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ενωτικός ο Κώστα Πελετίδης στην τιμητική αναφορά του για τους εκτελεσμένους της 4-12-43

Ο Κώστας Πελετίδης πρόεδρος του Παμμικρασιατικού.


Αντίθετα, αντιΣΥΡΙΖΑϊκός σάλαγος χαρακτήρισε την ομιλία του εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ Πάτρας!
Με την εκδήλωση μνήμης μπροστά στο μνημείο των εκτελεσμένων ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012 οι εκδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει από τον Παμμικρασιατικό σύλλογο στις 5 Δεκέμβρη στα Προσφυγικά Πάτρας, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στις 4 Δεκέμβρη στο στρατόπεδο του ΚΕΤχ, ο Δήμος Πατρέων με το σύλλογο Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων Πέτρινα Χρόνια είχε τελέσει τρισάγιο στη μνήμη όλων των εκτελεσμένων από τους ναζί στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση των Προσφυγικών έδωσαν παρών ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ η βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου προσήλθε μετά την λήξη καθώς οι κακοκαιρία καθυστέρησε σημαντικά το λεωφορείο με το οποίο μετέβαινε στον τόπο της εκδήλωσης. Επίσης παρών έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Κεραμιδάς, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και συγγενείς εκτελεσμένων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ.
 Την εκδήλωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, που στην ανθενωτική ομιλία του αναφέρθηκε σε καρότο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προφανώς χρησιμοποιεί η αστική τάξη και σε μαστίγιο της Χρυσής Αυγής. Έτσι αυτή η εξίσωση μεταξύ βοτανικής και μαστιγίου υποβάθμισε σε κομματικό μετερίζι το βήμα του ομιλητή, από το οποίο θα έπρεπε να τιμηθούν οι νεκροί πατριώτες!  Και έως ένα βαθμό έδωσε, από μεγαφώνου, την κατεύθυνση που ακολουθεί το κόμμα και η ΠΕΑΕΑ σε πολιτικό πεδίο.

Αντιθέτως ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Κώστας Πελετίδης, ο γνωστός επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Πατρέων «Λαϊκή Συσπείρωση», στον λόγο του ήταν ενωτικός και επικεντρωμένος στο θέμα της ημέρας που αφορούσε τους τιμώμενους πατριώτες.

Συγκεκριμένα στο λόγο του είπε τα ακόλουθα:

«Στις 4 Δεκέμβρη 1943 οι καταχτητές εκτέλεσαν 63 παλικάρια από τα Προσφυγικά. Εμείς κάθε χρόνο τους τιμούμε, όχι για να κάνουμε ένα συναισθηματικό χρέος. Βγάζουμε συμπεράσματα. Και τότε και τώρα δύο δρόμους είχε ο λαός μας να ακολουθήσει και ιδιαίτερα η νεολαία, γιατί άμα δείτε στην στήλη του μνημείου τις ηλικίες αυτών που έχουν εκτελεσθεί, ήσαν στον ανθό της ηλικίας τους. Από 14 μέχρι 25 χρόνων η πλειοψηφία.
Η νεολαία μας τότε κι ο λαός των Προσφυγικών, διάλεξε το μετερίζι του αγώνα, όταν οι γερμανοί με την μπότα τους διαφεντεύαν τα πάντα μαζ/ί με τους δωσίλογους, μαζί με τους μαυραγορίτες, που κάναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις με την πείνα του λαού. Αυτούς τους οποίους σήμερα θαυμάζει η Χρυσή Αυγή και θέλει να τους μιμηθεί. Εκεί στάθηκαν αντίπαλοι τα παλικάρια των Προσφυγικών. Εκεί διάλεξαν τον άλλο δρόμο, έναν δρόμο δύσκολο, με συνθήματα, με προκηρύξεις με σαμποτάζ, με ότι μέσον μπορούσαν βάζανε εμπόδια σε αυτό που λεγόταν στρατεύματα κατοχής. Και ζητούσαν τι; Την απελευθέρωση της χώρας. Και τι άλλο; Ανθρώπινη ζωή!
Σήμερα ξανά δύο δρόμοι μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής. Σκύβεις το κεφάλι και λες σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω. Κάθεσαι και υποφέρεις γιατί κάποιοι που κατέχουν τον πλούτο θέλουν να θησαυρίσουν. Ο άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος του αγώνα. Αυτόν τον οποίο καλεί και σήμερα ο Παμμικρασιατικός να ακολουθήσουμε όλοι. Και να ζητήσουμε τι; Αυτός ο οποίος ιδρώνει και υποφέρει να απολαμβάνει τον καρπό του ιδρώτα του. Κι όχι να έρχονται κάποια μονοπώλια, κάποιοι όμιλοι, κάποιοι που είναι τεμπέληδες και δεν δουλεύουν, γιατί έχουν το χρήμα, να θησαυρίζουν. Εμείς με αυτόν τον τρόπο μάθαμε να τιμούμε τους αγωνιστές μας και σε αυτό το δρόμο καλούμε τους κατοίκους των Προσφυγικών, τους κατοίκους της πόλης μας, το λαό μας, τους εργαζόμενους, την νεολαία να ακολουθήσουν. Αθάνατοι. Ακολουθούμε το δρόμο τους πιστά» κατέληξε.

Ανθενωτικός χαιρετισμός της ΠΕΑΕΑ

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ στον χαιρετισμό του δεν απόφυγε την διχαστική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δίστασε να τον στηλιτεύσει δύο φορές. Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του είπε:

«Οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης δεν έσπειραν με τα κόκαλά τους τα βουνά της πατρίδας μας για να οδηγείται ο λαός σήμερα στα συσσίτια και τους σκουπιδοτενεκέδες, για να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες και μια χούφτα κεφαλαιοκράτες κοιλαράδες που δεν ίδρωσαν ποτέ για την πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα που κυβερνούνε με τις ευλογίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και επεκτάθηκε στις αντιΣΥΡΙΖΑϊκές αναφορές περί καρότου, μαστιγίου και ζαρζαβατικών, με τα ακόλουθα:

«Σήμερα όπου δεν πιάνει και δεν περνάει το καρότο του νέου ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένει ανυπόμονα να αναλάβει κυβερνητική δράση, που υπόσχεται ότι μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο και τα μονοπώλια να θησαυρίζουν και ο λαός να περνάει καλά, που θέλει να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Και από την άλλη το μαστίγιο, τη Χρυσή Αυγή, το μόρφωμα που ζέστανε η αστική τάξη, από τη μία μεριά φοβερίζει, βρυχάται, δέρνει γυναίκες και εξαθλιωμένους μετανάστες και από την άλλη πουλάει προστασία».

Τώρα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τον αγώνα των πατριωτών των Προσφυγικών, που καθοδηγούμενοι από το ενωτικό πνεύμα του ΕΑΜ, πίστευαν στην ενότητα του λαού, ακριβώς όπως αυτή εμπνέονταν μέσα από τη διακήρυξη του μεγάλου δάσκαλου Δημ. Γληνού που είχε γράψει το «Τι θέλει και τι είναι το ΕΑΜ»;

Και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αντιστασιακών, συνέχισε:

«Εμείς οι αντιστασιακοί του ξέρουμε καλά. Έχουν αλλάξει πολλές μορφές. Στην κατοχή ήταν ταγματασφαλίτες, ήταν τάγματα ασφαλείας, οι γερμανοτσολιάδες. Φορούασαν την κουκούλα κι έστελναν στα εκτελεστικά αποσπάσματα τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Μαζί με τους φασίστες κατακτητές έβαλαν φωτιά και κάψαν ζωντανές μαζί με τα μωρά τους στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στο Χορτιάτη κι αλλού.

Ήταν οι Χίτες, οι ΜΑΥδες του Σούρλα και του Μαγκανά, έδερναν, βίαζαν τις γυναίκες και τις θυγατέρες των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ήταν οι στρατοδίκες που δίκαζαν σε θάνατο τα καλίτερα παιδιά της εργατικής τάξης, αυτούς που αντί για την υποταγή διάλεξαν τα όπλα και ξαναβγήκαν στα βουνά, όταν οι εγγλέζοι ιμπεριαλιστές έκαναν επέμβαση το Δεκέμβρη του ’44».

Η εκδήλωση έληξε με κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του ύμνου της Διεθνούς και του εθνικού ύμνου από την μπάντα του Δήμου.

Ποιον πείραξε το 27% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ;

          Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά την λήξη, συγγενής εκτελεσμένου, προσκείμενος στο ΚΚΕ, επηρεασμένος από το… επαναστατικό αντιΣΥΡΙΖΑϊκό σαλάγισμα του εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ, είπε σε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν παρών: «Τώρα που πήρατε 27% τώρα έρχεστε; Δεν θέλουμε κουκουλοφόρους και δωσίλογους». Το προσπέρασε αδιάφορα ο ΣΥΡΙΖΑίος, διότι οι ύβρεις χαρακτηρίζουν αυτούς που τις εκστομίζουν.
       Αντιθέτως –επαναλαμβάνω- ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Κώστας Πελετίδης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Πατρέων, παρόντων του δημοτικού συμβούλου  Στάθη Κεραμιδά και του βουλευτού ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, μπόρεσε στον λόγο του να εκφράσει το ενωτικό πνεύμα, μέσα στο πλαίσιο απόδοσης τιμών στους εκτελεσμένους πατριώτες. Κι αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο λείπει σήμερα. Γι αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια!
        Ερώτημα. Είναι λιγότερο κομμουνιστής ο Κώστας Πελετίδης; Όποιος βρίζει πιο πολύ είναι περισσότερο κομμουνιστής;           

Ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Στάθης Κεραμιδάς.
 
Συγγενείς εκτελεσμένων του μπλόκου Προσφυγικών στις 4 Δεκεμβρίου στο κτήμα Μουρτζούχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς