Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τέσσερις στις δέκα προσλήψεις μέσα στο 2012 με μερική απασχόληση και μισθούς Κίνας

Σε συνθήκες Κίνας ωθούνται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2012


Αντιθέτως οι εργαζόμενοι έκαναν χριστουγεννιάτικες διακοπές εις… Μπαχάμας και… Μεσολόγγας!
Με μισθούς Κίνας και ωράριο της δεκαετίας του ’50, οι προσλήψεις στην Ελλάδα του σκληρού πυρήνα του ευρώ, έγιναν κατά το τρέχον έτος 2012. Έτσι με αφορμή της οικονομική κρίση των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους που βιώνουν δύσκολο περιβάλλον, εν αντιθέσει με τους εργαζόμενους, που ούτε ανεργία έχουν, μήτε δύσκολα περνούν οι οικογένειές τους(!) και παρ’ αυτά προτίμησαν χριστουγεννιάτικες διακοπές εις… Μπαχάμας και… Μεσολόγγας, οι επιχειρηματίες βρήκαν ευκαιρία για να επιβάλλουν την μείωση μισθών και αντίστοιχα την αύξηση ωραρίων. Κι αυτό για να επιτύχουν λιγότερες και φθηνότερες προσλήψεις. Τέσσερις στις δέκα ήσαν με μερική απασχόληση, αλλά και εκ περιτροπής εργασία.
Κι όχι μόνον. Ο μισθός ήταν χαμηλότερος κατά 50%. Δικαιολογία τους ήταν η οικονομική ύφεση και ο μειωμένος κύκλος εργασιών. Να σημειωθεί ότι όταν πριν την επιβολή του πρώτου μνημονίου τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν αυξημένα και το ποσοστό του ΑΕΠ έφθανε ακόμη και το 7% οι εργαζόμενοι δεν είδαν αύξηση μισθών!

Σύμφωνα με τά στοιχεία του ΣΕΠΕ, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου:

*  Οι νέες προσλήψεις έφτασαν τις 502.598,
* εκ των οποίων οι 217.126 δηλαδή το 43,20%, ήταν με μερική και μειωμένη απασχόληση
* και οι 285.470 με πλήρη απασχόληση.
* Συνολικά 21.984 λιγότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε οποιαδήποτε μορφή πρόσληψης και οι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότεροι κατά 31.262 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
* Οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής αυξήθηκαν κατά 48,4%.
* Περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι, υπό την πίεση της ανεργίας,  συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να εργάζονται αντί για 8 ώρες με τετράωρο.
*  15.814 συμβάσεις μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής,
* ενώ για 9.948 η σύμβαση άλλαξε από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με απόφαση του εργοδότη.
* Δηλαδή, υπήρξε αλλαγή για 60.762.

Ενδεικτικό της αντεργατικής πολιτικής που ακολουθείται είναι το γεγονός ότι στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011, συνολικά 42.488 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είχαν μετατραπεί είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Κι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο ότι η πολιτική που ακολουθεί ο τριμερής περιφερόμενος κυβερνητικός θίασος εξακολούθησε για δεύτερη χρονιά να συμπιέζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό το εφιαλτικό φάσμα της ανεργίας. Και το σημαντικότερο είναι, ότι δεν πρόκειται αυτή η πολιτική να αλλάξει αφού διακηρυγμένος στόχος τους είναι η μεταφορά κερδών από την εργασία προς την εργοδοσία, με το πρόσχημα της ευλυγισίας των συνθηκών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσει να απαλλαχτούν ει δυνατόν τελείως από το εργατικό κόστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς