Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Καλάβρυτα, δεκατρείς Δεκεμβρίου 1943

Βίντεο αναρτημένο από Γιώργο Μόσχο στο διαδίκτυο.

Το πρωί της Δευτέρας, 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Ναζί μπήκαν στα Καλάβρυτα, συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες  και τους εκτέλεσαν πάνω στη Ράχη του Καππή, λίγο έξω από την πόλη. Διασώθηκαν μόνο 13 άτομα. Έκαψαν την πόλη. Προηγουμένως είχαν καταστρέψει και είχαν προχωρήσει σε μαζικές εκτελέσεις σε όλα τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων. Στη συνέχεια έκαψαν το μοναστήρι της Αγ. Λαύρας και γκρέμισαν από τα βράχια τους καλογέρους. Ακολούθησαν η μονή του Ομπλού και ότι άλλο σηματοδοτούσε την αντίσταση στον φασισμό. Το blog STOLOGIO Giorgou MOSXOU τιμώντας την ιστορική ημέρα παρουσίαζει το παρακάτω άρθρο του Κοσμά Κέφαλου.

Του Κοσμά Κέφαλου
   (Από www.avgi.gr)
        Η σκιά από τη ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στίγμα για την ανθρωπότητα, σκεπάζει ιστορικά τη σημερινή μέρα και βαραίνει τη ζυγαριά στην καταγραφή άλλων γεγονότων. Μέχρι τότε, για 140 χρόνια, στην ελληνική ιστορία δέσποζε το ολοκαύτωμα στο Κούγκι.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα συνέβησαν κάποιες μέρες σαν σήμερα, τα οποία θα επιχειρήσω να αναφέρω, μεγεθύνοντας τα λιγότερο σημαντικά. Όπως το αντιπραξικόπημα του τελευταίου βασιλιά, στις 13/12/1967, που θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική επέτειο, αν δεν ήταν τόσο κακοσχεδιασμένο…

Το 1937, έξι χρόνια πριν από τη θηριωδία των Γερμανών στα Καλάβρυτα, οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Ναντζίνγκ είχαν νιώσει ανάλογη θηριωδία των συμμάχων του Άξονα, με τις σφαγές από τους Ιάπωνες εισβολείς.

Στις 13/12/1947 ο Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει τη δημιουργία Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Πρόεδρος (όπως αποφασίστηκε λίγες μέρες αργότερα), ο Μάρκος Βαφειάδης και υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και (προσωρινά) Παιδείας, ο Πέτρος Κόκκαλης.

Το 2002 εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2007 υπογράφεται στη Λισσαβώνα από τους ηγέτες των 27 πλέον χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Συνθήκη που αφορά τη λειτουργία της.
Το αγόρι που γεννήθηκε στις 13/12/1816 στο Ανόβερο παράτησε νωρίς το σχολείο, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να ξεδιπλώσει τις ποικίλες δυνατότητές του και το εφευρετικό του πνεύμα. Σε ηλικία 26 ετών έγινε γνωστός από μια μέθοδο επιμετάλλωσης με ηλεκτρισμό και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη βελτίωση του ηλεκτρικού τηλέγραφου, έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον μετατροπέα κινούμενου πηνίου (που αργότερα μετεξελίχθηκε στο μεγάφωνο) και συνέλαβε την ιδέα λειτουργίας των σημερινών τρόλεϊ. Πέθανε το 1892 και το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Η εταιρεία του, η οποία επιχειρεί στη χώρα μας από το 1930, έχει συνδέσει το όνομά της με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ήταν ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς.

Στις 13/12/1967 φεύγει από την Ελλάδα ο σπουδαίος Μαγυάρος προπονητής του Ολυμπιακού Μάρτον Μπούκοβι. Η αίσθηση που έμεινε όλα αυτά το χρόνια είναι ότι τον έδιωξε η χούντα λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον έδιωχναν. Το 1956, μετά την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του. Έξι εβδομάδες νωρίτερα, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της ΕΣΣΔ είχε γνωρίσει την πρώτη της ήττα μέσα στο στάδιο «Λένιν», μπροστά σε εκατό χιλιάδες Σοβιετικούς φιλάθλους. Προπονητής της νικήτριας Εθνικής Ουγγαρίας ήταν ο Μπούκοβι...

Σαν σήμερα, το 1902 γεννήθηκε ο πολιτικός και ιστορικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος και το 1995 πέθανε ο γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μέντης Μποστατζόγλου, ο Μποστ. Στον χώρο της μουσικής, ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί το 1966 τη μεγάλη επιτυχία του «Foxy Lady» και το 1968 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου «Ο Σταθμός».

215 χρόνια μετά τη γέννηση του Γερμανού λυρικού ποιητή Κρίστιαν Χάινριχ Χάινε, ένα από τα αποφθέγματά του γίνεται όλο και πιο επίκαιρο: «Όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο εύκολα τον βρίσκει το βέλος της επίκρισης και της κακολογίας. Οι νάνοι, φυσικά, δίνουν πολύ πιο δύσκολο στόχο».

Ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις της συνόδου του Eurogroup για την Ελλάδα, στις 13/12/2012 (συγνώμη, ξέφυγα, αυτό είναι για το «και 5'» της επόμενης χρονιάς...).

kosmaskefalos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς