Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος

Αλ. Τσίπρας, φωτογραφία Αρχείου.


Αποσπάσματα της συνέντευξης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERΑ σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με το Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με το Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης.

Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πως τα αξιοποιούμε. Διότι, όλο το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική. Είναι σα να δίνεις χρήματα σε έναν χρεοκοπημένο, νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα και δεν ενδιαφέρεσαι αν αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δηλ. να παράξει πλούτο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του χρέους που έχει δημιουργηθεί.  Τώρα θα δώσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η δόση, παρ’ όλο που θα καθυστερήσει, θα δοθεί, διότι αν δεν δοθεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, μάλιστα, διάβαζα στην  Deutsche Welle ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πληγεί η ίδια η Γερμανία και θα προσέθετα ότι αν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ένα «domino effect» που θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλη την ευρωζώνη. 

Συνεπώς, η δόση θα δοθεί, αλλά αυτά τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς πρωτίστως να έχουμε φροντίσει οι ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει σε χρεοκοπημένες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και σε χρεοκοπημένα πλέον ελληνικά νοικοκυριά. Άρα, λοιπόν, είναι σα να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν. Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει  να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. 

Αν εκλεγόσασταν θα καταργούσατε τις συμφωνίες με την Ευρώπη και το μνημόνιο;

Οι συμφωνίες αυτές ήδη αμφισβητούνται από την άλλη πλευρά. Ήδη έχουμε μια μονομερή αθέτηση των συμφωνιών από πλευράς της τρόικα, σε μια σειρά από ζητήματα. Ήδη βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο, που σημαίνει ότι τρεις φορές έχουν αναθεωρηθεί αυτές οι συμφωνίες και ήδη η Ελλάδα με βάση αυτές τις συμφωνίες θα έπρεπε να έχει πάρει τα 31,5 δις τον Σεπτέμβρη και να είχε πάρει άλλα 12 περίπου τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η αθέτηση της συμφωνίας είναι διαρκής αλλά είναι από την άλλη πλευρά. 

Εσείς θα συνεργαζόσασταν με τους ευρωπαίους εταίρους ή δεν θα μπαίνατε καν σε αυτή τη διαδικασία;

Προφανώς και θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Αυτό που εμάς μας απασχολεί είναι να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω, το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος. Με ρωτήσατε πριν από λίγο για τη δόση. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η δυσκολία στο να καταλήξει σε απόφαση το Eurogroup σε σχέση με τη δόση; Γιατί ο στόχος του προγράμματος, που είναι η μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, εδώ και τρία χρόνια αντί να επιτυγχάνεται, διαρκώς δυσκολεύει η επίτευξή του. Ξεκινήσαμε πριν μπούμε στην τρόικα και το μνημόνιο με χρέος 110% του ΑΕΠ. Τώρα το χρέος μας είναι 170% του ΑΕΠ και σε ένα χρόνο θα πάει στο 190% του ΑΕΠ, άρα το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει τους στόχους του.

(Πηγή: left.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς