Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Απόλυση 500 εργαζομένων στο ΙΚΑ, αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

10-2-2012, στιγμιότυπο από την κατάληψη του ΙΚΑ Πάτρας.



Ωστόσο «λόγοι λειτουργίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον δεν αντικαθίστανται»
Απόλυση 500 εργαζομένων από το ΙΚΑ  μεθοδεύεται, σύμφωνα με οκτώ αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη του Ν. 3899/2010, που προβλέπει την «είσοδό τους» στον ασφαλιστικό φορέα. Ωστόσο αρμόδιο όργανο να κρίνει την αντισυνταγματικότητα του Νόμου είναι το Σ.τ.Ε. κι εκτός τούτου προκύπτουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη λειτουργία του ΙΚΑ, όπως επικαλούνται οι προς απόλυση και χωρίς αντικατάσταση υπάλληλοι.
Ειδικότερα, οι 500 εργαζόμενοι, το έτος 2010, είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Όμως, για την ΑΤΕ είχε δρομολογηθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησής της. Έτσι, με το Ν. 3899/2010 οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στην ΑΤΕ μετατέθηκαν και προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, όπου υπήρχε άμεση ανάγκη προσωπικού, για τη λειτουργία του πρώτου κρατικού ασφαλιστικού ιδρύματος της χώρας. Αυτό είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του ΙΚΑ αντίστοιχος περίπου αριθμός προσώπων που είχε ήδη πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη προσωπικού στο ασφαλιστικό αυτό ίδρυμα.
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό, που αφορούσε το ΙΚΑ, οι οποίοι, όμως, ουδέποτε προσλήφθηκαν στο ασφαλιστικό ίδρυμα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ν. 3899/2010 που προβλέπει τη μετάταξη των 500 από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ, είναι αντισυνταγματικός. Και αυτό, γιατί ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα έκριναν οι δικαστές ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.
Ο δικηγόρος, Φώτης Χατζηφώτης, που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος τού ΙΚΑ, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων».
            Επισήμανε ακόμη ο Χατζηφώτης, ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς