Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ(*)

Χωρίς λόγια.


Η τρέχουσα ευρωπαϊκή αντζέντα

Θ. Σταθούλια
Δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής των ειδικών για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες. Ενδιαφέρον στο κείμενο έχει η ανάλυση των διαφορετικών μοντέλων στην λειτουργία των τραπεζών στην ΕΕ.  Στην διαπίστωση ότι ο τραπεζικός τομέας στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορετικότητα που ως συνέπεια έχει στην μεγάλη κατηγοριοποίηση που προκύπτει ανάλογα με το μέγεθος, τις δραστηριότητες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ιδιωτικές και κρατικές, την γεωγραφική έκταση που καλύπτουν οι τράπεζες, κλπ Ενδιαφέρον έχει η τεκμηρίωση που γίνεται πάνω στο κάθε διαφορετικό μοντέλο συγκρότησης του τραπεζικού τομέα και στην σύνδεση του μοντέλου λειτουργίας με την αξιολόγηση της απόδοσης της κάθε τράπεζας.

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και οι δείκτες για την Ελλάδα
Στις 2 Οκτωβρίου 2012 δημοσιεύτηκαν από την Eurostat για πρώτη φορά οι δείκτες για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Περισσότερα στο σύνδεσμο:

Ενδεικτικά μερικά στοιχεία (περισσότερα στον σύνδεσμο: 

* Για την Ελλάδα για την απασχόληση του πληθυσμού για τις ηλικίες 20-64, ο στόχος είναι από 59.9% που ήταν η απασχόληση το 2011 να επιτευχθεί το 70% το 2020.
* Για το ποσοστό των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από 28.9% που ήταν το 2011 να φτάσει στο 32% το 2020.
* Ο στόχος για την έρευνα για το 2020 είναι στην ΕΕ να επενδύετε το 3% του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία και στόχος. Τα στοιχεία σταματάνε στο 2007 με σημείωση στο κύριο κείμενο ότι ο στόχος για την Ελλάδα πρόκειται να επανακαθοριστεί. Μάλλον με το 0.6% δαπάνη (% του ΑΕΠ) το 2007, ο στόχος δεν μπορεί σοβαρά να επανακαθοριστεί, ιδιαίτερα στις μνημονιακές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Connecting Europe»
Σε ανακοίνωση της Κομισιόν (2 Οκτωβρίου 2012) αναφέρετε ότι μετά την συνάντηση που είχαν επιχειρηματίες και πολιτικοί υποστηρίχθηκε θερμά το σχέδιο της Κομισιόν για το πρόγραμμα 'Connecting Europe', προϋπολογισμού 50 δισ. που έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις  στρατηγικές επενδύσεις  σε υποδομές στις μεταφορές, την ενέργεια και το διαδίκτυο. 
Σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στις Βρυξέλλες, υποστηρίχθηκε η ανάγκη να υποστηριχτεί το σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης που θα στηρίξει στην μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης και θα βοηθήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Περισσότερα στο σύνδεσμο:

«Feeding the recovery»
Στις  17 και 18 Οκτωβρίου οργανώνεται στις Βρυξέλλες η ετήσια  συζήτηση του forum Fooddrink Europe, με θέμα την Τροφοδότηση της Ανάκαμψης (feeding the recovery), ως σχετικού θέματος για την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί με τα 960 δισ. ευρώ ένα πυλώνα της οικονομίας και ένα ζωτικό συνέταιρο στην οικονομική ανάπτυξη.
Τις δυο μέρες του συνεδρίου θα συζητηθούν η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, η ενίσχυση των καταναλωτών με την δημιουργία έξυπνης και πράσινης ανάπτυξης σε συνεργασία με τους κυρίαρχους διαμορφωτές της πολιτικής, την κοινωνία των πολιτών και τους συνεταίρους στην τροφική αλυσίδα.
Περισσότερα στο σύνδεσμο: http://congress.fooddrinkeurope.eu/

Σύστημα εποπτείας εκπομπών της ναυτιλίας εξετάζει η Κομισιόν
Τις προθέσεις της για εισαγωγή ενός συστήματος εποπτείας των εκπομπών στις αρχές του 2013, ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την κατανάλωση καυσίμων στη ναυτιλία.
Η Κομισιόν είπε σε δήλωσή της ότι θα παρουσιάσει μια «απλή, ισχυρή και παγκόσμια εφικτή προσέγγιση προς τη θέσπιση ενός συστήματος εποπτείας, αναφοράς και επαλήθευσης των εκπομπών που βασίζεται στην κατανάλωση καυσίμων».  Αυτό είναι το «απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για περαιτέρω δράση απέναντι στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε.
Η Elina Bardram, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγή και συγκεκριμένα στη μονάδα παγκόσμιων αγορών άνθρακα της ΕΕ, τόνισε ότι η θέσπιση ενός συστήματος μείωσης των εκπομπών βασισμένο στην αγορά, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 15δις € ετησίως μέχρι το 2030, ενώ θα αυξήσει και την απασχόληση στον εν λόγω τομέα.
Περισσότερα στον σύνδεσμο:

______________________
(*) Το Παρατηρητήριο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων καταγράφει σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τη διαμόρφωση της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής ιδίως σε μια σειρά κομβικούς τομείς, όπως η κοινωνική πολιτική, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς