Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ανδρέας Νεφελούδης: Λάθος οι εκτιμήσεις Κουβέλη για την κυβέρνηση

Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε στη βάση άλλων προεκλογικών θέσεων των κομμάτων που την συναποτελούν και υλοποιεί σήμερα τα ακριβώς αντίθετα, έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λέει ο Ανδρ. Νεφελούδης μέλος Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ.


Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΣΙΜΟ
        (Από την www.avgi.gr)
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., επισημαίνει ο Αν. Νεφελούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής. Κάνει λόγο για “βαρύ” εσωκομματικό κλίμα και θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την επερχόμενη κοινωνική κατακραυγή.

* Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα; Θεωρείτε αναγκαία τη λήψη τους; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας;

Τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα, αποτελούν την επαχθέστερη επανάληψη όλων των προηγούμενων μέτρων που είχαν επιβληθεί από το 1ο και το 2ο Μνημόνιο (και τα δύο είχαν καταψηφιστεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ.) και ρίχνουν το βάρος της κρίσης στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες. Τα μέτρα κινούνται στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης και αναδιανέμουν τελικά τον πλούτο υπέρ εκείνων που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση αν και την δημιούργησαν.
Το οξύμωρο είναι πως αυτά λαμβάνονται για να «μην χρεωκοπήσει η χώρα και να μην βγει από το ευρώ», ενώ η εφαρμογή τους οδηγεί μαθηματικά σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα. Πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία, όπως ανακριβώς διατυπώνεται από κυβερνητικά στελέχη, δεδομένου ότι παρουσιάζονται υστερήσεις στα έσοδα του 2012, ενώ παράλληλα η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή ακόμα πιο ακραίων μέτρων σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτές οι πολιτικές λαμβάνονται παρ' ότι από στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν παρουσιαστεί προτάσεις που στοχεύουν σε ένα άλλο μίγμα πολιτικής για την εξοικονόμηση των πόρων, που αντιμετωπίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα με πολλαπλάσια απόδοση, που όμως έθιγαν συμφέροντα και τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής στην Ελλάδα, όπως είναι τα καύσιμα, τα ποτά, ο τζόγος και τα τσιγάρα, γενικά το κύκλωμα της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της εισφοροδιαφυγής.

* Υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. που κάνουν λόγο για συγκρότηση τάσης με σκοπό την καταψήφιση των μέτρων. Τι κλίμα επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει της ψήφισης των μέτρων;

Η επιλογή όσων μελών και στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουμε διαφωνήσει και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με τις επιλογές της ηγεσίας δεν είναι καταρχήν η συγκρότηση τάσης, αλλά, σε πρώτη φάση, η ενδυνάμωση του ρεύματος εντός του κόμματος για την μη ψήφιση των μέτρων και τον επαναπροσδιορισμό της στάσης της ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι στην κυβέρνηση και τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι βαρύ και αυτό οφείλεται στο ότι τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., που έχουν ρίζες στην Αριστερά και σε όλο το αριστερό και προοδευτικό κίνημα, δεν μπορούν αντέξουν το κόμμα μας να βάλει τη σφραγίδα του στον τεμαχισμό του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και της κοινωνίας.

* Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε τον σχηματισμό Επιτροπής Διεύρυνσης τοποθετώντας επικεφαλής τον Νίκο Μπίστη. Πώς αξιολογείτε την κίνηση αυτή;

Η απόφαση της Ε.Ε. για την Επιτροπή Διεύρυνσης και τον ρόλο του Ν. Μπίστη έχει δύο προβλήματα: Από τη μια, δεν είναι δυνατόν να αναθέτεις σε ένα μη μέλος της Ε.Ε. την ευθύνη εκ μέρους της Ε.Ε. για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Από την άλλη, η ΔΗΜ.ΑΡ. διολισθαίνει, μέσω της λεγόμενης διεύρυνσης, στο πεδίο της πολιτικής, σε θέσεις συντηρητικές για να καλύψει έναν ευρύτερο κεντρώο χώρο, αυτό όμως από την άποψη της θεωρίας και πολιτικής γεωγραφίας δεν έχει σχέση ούτε με την Αριστερά ούτε με το πρόταγμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Η ανάγκη διεύρυνσης σε προοδευτικά στρώματα της κοινωνίας μπορεί μόνο να γίνει στη βάση προγραμματικής συμφωνίας πάνω στις θέσεις και τις αρχές που έχει κάθε φορέας: η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει το θεωρητικό και πολιτικό πλαίσιο, που είναι ομόφωνα ψηφισμένο από το ιδρυτικό της συνέδριο, για να επιχειρήσει τη διαμόρφωση ενός πόλου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

* Ο Φώτης Κουβέλης έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Πώς βλέπετε να προχωράει το κυβερνητικό σχήμα;

Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε στη βάση άλλων προεκλογικών θέσεων των κομμάτων που την συναποτελούν (σας θυμίζω τα 18 σημεία του κ. Σαμαρά και τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.) και υλοποιεί σήμερα τα ακριβώς αντίθετα, έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επίσης και στο δικό μας κόμμα υπάρχει πρόβλημα ταυτόσημο, γιατί άλλο πράγμα είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και άλλο η ραγδαία αγκίστρωση σε αυτό όπως γίνεται σήμερα. Σε ό,τι αφορά το κόμμα μας, θα επιδιώξουμε τη σύγκληση, με βάση το καταστατικό μας, όλων όσων προβλέπονται από αυτό, ώστε να εκφραστούν όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, πολύ φοβούμαι ότι ο πρόεδρος του κόμματός μας έχει κάνει λάθος στις εκτιμήσεις του και η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πολλή ζωή ακόμη, με δεδομένο ότι μια κυβέρνηση που στρέφεται με τόσο βάναυσο τρόπο απέναντι στην κοινωνία δεν θα μπορέσει, και ούτε πρέπει, να αντέξει στην κοινωνική κατακραυγή.
Συμπληρωματικά σε αυτό θέλω να διατυπώσω την απορία μου για το πώς μπορεί μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της όταν επί 4 περίπου μήνες δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση (π.χ. του κράτους), ενώ ό,τι συζητείται έχει να κάνει με την συστηματική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών συλλογικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς