Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ασφυκτιούν στην κυβέρνηση Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης

Αντ. Μανιτάκης. Διαφωνεί με τη διαθεσιμότητα.
Αντ. Ρουπακιώτης. Όχι στη διαθεσιμότητα και στο νόμο για κουκούλες.


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΜΟΥ
  (από το www.aygi.gr)
Αντιδρούν οι δύο υπουργοί που είχαν προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση σε σχέση με πλευρές της συμφωνίας των τριών αρχηγών για τη σύνθεση του πακέτου των μέτρων που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, τάσσεται εναντίον του μέτρου της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. (Στοχεύουν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας - Βλέπε προηγούμενη ανάρτηση στο ISTOLOGIO).
 Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, όχι μόνο αντιδρά στις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, αλλά λέει «όχι» και στη μετατροπή σε ιδιώνυμο της κουκούλας, στις διαδηλώσεις.
Οι αντιδράσεις αυτές, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρική Επιτροπής του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έχουν τη δική τους βαρύτητα στο ήδη αναστατωμένο εσωκομματικό κλίμα, στο οποίο τον τόνο δίνουν οι τρεις βουλευτές που διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να διαμορφώσει την εισηγητική γραμμή για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή” της Κυριακής, επισημαίνει πως το μέτρο της διαθεσιμότητας (στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί ο αριθμός των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων) θα καταλήξει σε απολύσεις, οι οποίες είναι παράνομες, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, ανοίγοντας έτσι έναν σύνθετο προβληματισμό για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. 
Την ίδια στιγμή όμως, επισημαίνει πως ο στόχος για τη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα κατά ένα τρίτο ώς το 2015 μπορεί να επιτευχθεί με οικειοθελείς αποχωρήσεις, κάνοντας χρήση του μέτρου της εξαγοράς πλασματικού χρόνου, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, θα τινάξει στον αέρα τα ταμεία του Δημοσίου. Από 'κει και πέρα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν και κατά πόσο μπορεί να ονομάζεται “ευρωπαϊκή” μια χώρα που θα έχει αναλογία δημοσίων υπαλλήλων και πληθυσμού παρόμοια με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η ηγεσία του κόμματος ενόψει της ΚΠΕ είναι το: “Σκληρή διαπραγμάτευση - Εξασφαλίστηκε η ρήτρα αντικατάστασης - Εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρέας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε πως η τρόικα δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ιδίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε σχέση με αυτούς της Ε.Ε. Ωστόσο, το επίτευγμα της συμπερίληψης της ρήτρας αντικατάστασης είναι πολύ σημαντικό. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος, μιλώντας στον ραδ. σταθμό Άλφα, επεσήμανε τη σημασία της ρήτρας αντικατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αυτή προβλέπει πως, αν επιτευχθούν οι διακηρυγμένοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα αποσύρονται κάποιες περικοπές. Ωστόσο, η ίδια η τρόικα φέρεται να ζητά να πηγαίνουν τα πάντα στην περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων κι όχι στην αποκατάσταση των μισθών, επιδομάτων και συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς