Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παλλαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξεχύθηκε στους δρόμους της Πάτρας


Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη πορεία των Πατρινών.

Χιλιάδες Πατρινών εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ψήφιση των μέτρων

Λίγο πριν την εκκίνηση στο μπογκ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ.
Με πορεία διαδηλωτών που υπερέβαινε κάθε προσδοκία εκφράστηκε σήμερα η αγανάκτηση των δημοτών της Πάτρας κατά των ετοιμαζόμενων μέτρων της μνημονιακής εσωτερικής τρόικας. Η λαοθάλασσα που ξεχύθηκε στους δρόμους της Πάτρας ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.
Στο μπλογκ του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής βρέθηκαν οι δύο βουλευτές του κόμματος, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο δεύτερος  ως  και ακτινολόγος προερχόμενος από το χώρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας, το οποίο είχε μαζική συμμετοχή.
Η Μ. Κανελλοπούλου με τον Γραμμ. του ΣΥΝ Κ. Σπαρτινό.
Τα γνωστά πλέον ταμπούρλα των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν ματαίως να δώσουν τον τόνο σε ένα παλλαϊκό κύμα κάθε χρώματος, που κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά εις μάτην, όσο και αν οι τυμπανιστές νεολαίοι έκρουαν τα τύμπανα δεν κάλυπταν τις ιαχές των διαδηλωτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους με κάθε τρόπο.
Ο βουλευτής Β. Χατζηλάμπρου.
Τούτη τη φορά δεν γλίτωσε τις φωνές διαμαρτυρίας ούτε και η ΔΗΜΑΡ, αφού το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Νέα Δημοκρατία η ίδια ιστορία» ακούστηκε κατ’ επανάληψη. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι στην πορεία συμμετείχαν και γνωστά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που έδειχναν την αντίθεσή τους στην στρατηγική της  ηγεσίας τους.
 Άλλο χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα «αλήτες τοκογλύφοι, δανειστές, ίδιοι με ες-ες», που ακούστηκε από τους διαδηλωτές όταν περνούσαν μπροστά από γνωστό ενεχυροδανειστήριο της πλατείας Αγ. Γεωργίου!
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που προέρχονταν από κάθε κοινωνική τάξη, μη εξαιρουμένων των μικρομεσαίων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των καταστηματαρχών, των οποίων τα σωματεία τους είχαν εκδώσει ανακοινώσεις συμμετοχής στην παλλαϊκή διαμαρτυρία, αλλά και λίγων τολμηρών νεολαίων της ΠΑΣΠ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας και μετά από την εκφώνηση ομιλιών ξεκίνησαν για την πορεία. Εκεί στην εκκίνηση υπήρξε διαφωνία μεταξύ του προέδρου του ΕΚΠ Σουβαλιώτη και των εργατικών σωματείων για την διαδρομή που θα ακολουθούσε η πορεία.
Τελικώς η πορεία ακολούθησε την υπόδειξη των σωματείων και μία λαοθάλασσα πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτών ξεχύθηκε στους δρόμους Μαιζώνος, Γούναρη, Κορίνθου με κατάληξη την Κολοκοτρώνη, ενώ μία ομάδα ολίγων τολμηρών πιστών της ΠΑΣΠ, που δεν υπερέβαινε τους εκατό, με την φιλοΠΑΣΟΚική ηγεσία  του ΕΚΠ ακολούθησε αντίθετη πορεία.
Εκ των πραγμάτων όμως, η ομάδα του Εργ. Κέντρου Πατρών, στο μέσον της διαδρομής, αναγκάστηκε σε σύμπτυξη με τον όγκο των διαδηλωτών των προπορευόμενων σωματείων, υπό την καταφανή γύμνια της δύναμής τους, αφού πρώτα εγκατέλειψε την παράλληλη διαδρομή που είχε ξεκινήσει.
Τόσο η συγκέντρωση, όσο και η πορεία εξελίχθηκαν με απόλυτη ηρεμία, ενώ και οι αστυνομικές δυνάμεις ήσαν αρκούντως μακρινοί θεατές της με τρόπο διακριτικό.
Ένα  χαρακτηριστικό, που σχολιάστηκε ευμενώς ήταν το γεγονός ότι παρόλο που στη διπλανή πλατεία Αγ. Γεωργίου (απόσταση εκατό μέτρων) το ΠΑΜΕ έκανε δική του συγκέντρωση, με σαφώς μικρότερο όγκο, κι ενώ οι πορευόμενοι των σωματείων της συγκέντρωση της πλ. Εθν. Αντίστασης πλησίαζαν, οι του ΠΑΜΕ τότε ξεκινούσα την πορεία τους με κατάληξη οι δύο πορείες να εξελίσσονται με απόσταση ολίγων μέτρων μεταξύ τους. 
Άλλο χαρακτηριστικό της συγκλεντρωσης ήταν ότι λόγω της ζέστης που επικρατούσε, πολλοί από τους συγκεντρωμένους βρήκαν λυτρωμό από τις ακτίνες του ηλίου κάτω από τις φυλλωσιές των δένδρων της πλ. Εθν. Αντίστασης.
Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανώ των σωματείων του ΟΤΑ Πάτρας, ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς με τους αντιδημάρχους.  Στο πέρασμά τους οι διαδηλωτές του Δήμου Πατρέων, από το δημαρχείο θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς