Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η Μαρία Νταλιάνη στα κυβερνητικά «Νέα» για τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία Αρχείου.


ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπερβολικά τα αναγραφόμενα στο ρεπορτάζ, της Μαρίας Νταλιάνη, στις 1-10-12, στην κυβερνητική εφημερίδα του συγκροτήματος ΔΟΛ «Τα ΝΕΑ», με το οποίο εκφράζει μύχιους πόθους, σχετικά με τις «εσωκομματικές μάχες που θα ενταθούν στο ΣΥΡΙΖΑ», όπως προφητεύει, εντούτοις το ISTOLOGIO Giorgou MOSXOU αναδημοσιεύει αυτό το ρεπορτάζ, όπως το μετέφερε η Iskra.gr χθες 2-10-12 γιατί μπορεί, ίσως, να είναι υποβοηθητικό για τους αναγνώστες του Istologiou, προκειμένου να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα της οπτικής με την οποία βλέπουν τις ζυμώσεις και τις διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογραφικοί κύκλοι πέραν της Αριστεράς.

Ολόκληρο το κείμενο της Μαρίας Νταλιάνη έχει ως εξής:

ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 
ΤΑ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ


Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗ


Άρχισε η μάχη μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων εντός του κόμματος, των ευρωπαϊστών και των ευρωσκεπτικιστών, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ενταθεί καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Ικανοποίηση δηλώνουν στην Κουμουνδούρου από την ευρωπαϊκή έξοδο του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Γερμανία, η οποία βελτιώνει το ευρωπαϊκό προφίλ του και δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσει τη στροφή του σε μια πιο ρεαλιστική ευρωπαϊκή ατζέντα

Ωστόσο επιστρέφοντας ο κ. Τσίπρας στην Αθήνα αντιμετώπισε έντονη κριτική από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» του Συνασπισμού για την ευρωπαϊκή στροφή του κόμματος. Κριτική που προκάλεσε νέες αντιδράσεις των υποστηρικτών της φιλοευρωπαϊκής στρατηγικής που ξετυλίγει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Π. Λαφαζάνης (της τάσης από την οποία προέρχεται και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας) κάλεσε την ηγεσία του κόμματος προς μια «πιο ουσιαστική και αντισυστημική αντιπολίτευση», ενώ με προσεκτικές αλλά αιχμηρές διατυπώσεις άσκησε κριτική για μια σειρά από επιλογές που ενισχύουν την ανάδειξη του κόμματος σε ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη: από τις συναντήσεις στελεχών του τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον οποίο αποκάλεσε «μανδαρίνο των Βρυξελλών», έως την επιλογή του Αλ. Τσίπρα να αναφέρεται στη «δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» στην οποία οι «ρευματικοί» αντιπαραβάλουν το «ριζοσπαστική Αριστερά».

Ο Λαφαζάνης. Από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι εμφανής η δυσπιστία απέναντι στη μορφή και στο σχήμα του ενιαίου κόμματος. Όπως δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα ρευστό, άμορφο και ασπόνδυλο κομματικό μόρφωμα με ασαφή ιδεολογικοπολιτικά όρια, αλλά να καταστεί ένα δυναμικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και γνήσιας στράτευσης, με σαφείς αριστερές ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές αρχές, ικανό να διευθύνει μια πορεία συγκρότησης ενός συμμαχικού κοινωνικού μπλοκ μεγάλης πλειοψηφίας υπό την ηγεμονία του εργατικού κινήματος».

Η πρώτη «απάντηση» στην κριτική που δέχεται από τα αριστερά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε χθες αργά το βράδυ από την Πλατφόρμα 2010, τάση η οποία στηρίζει τη φιλοευρωπαϊκή στροφή του κόμματος και στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης, η βουλευτής Ρένα Δούρου, υπεύθυνη τομέα Εξωτερικών για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, και ο βουλευτής Ν. Συρμαλένιος.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη, αφού υπογραμμίζεται η απόλυτη στήριξη «στο άνοιγμα προς τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς για τη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού, αντινεοφιλελεύθερου, πλειοψηφικού ρεύματος», ξεκινά η... αντεπίθεση με «κρυπτογραφημένες» διατυπώσεις αλλά σαφείς αποδέκτες - κυρίως μέλη του Ρεύματος, αλλά και ορισμένων συνιστωσών: «Η Πλατφόρμα 2010 δεν συμφωνεί με τις αιτιάσεις για "δεξιά στροφή", όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένους το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Τσίπρας. Ούτε με αυτές που αφορούν συναντήσεις με διάφορους παράγοντες και οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο σε ένα μικρό φοβικό κόμμα».

Παρόντες στη συνδιάσκεψη της Πλατφόρμας 2010 ήταν ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής από το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ο Β. Κωτούλας από την ανανεωτική Αριστερά και άλλα στελέχη. Η Πλατφόρμα 2010 κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα, και εμμέσως πλην σαφώς πήραν ξεκάθαρη θέση και ως προς το πολιτικό περιεχόμενό του μιλώντας για «τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς».

Για τη συμπαράταξη. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στο Αμβούργο και στο Βερολίνο προσπαθούσε να αμβλύνει την εντύπωση ότι ηγείται ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος μιλώντας με θέρμη εναντίον όσων επέτρεψαν σε ξένα κέντρα, εκτός Ευρώπης, όπως το ΔΝΤ, να «κυριαρχήσουν ξανά στην ήπειρό μας», ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος στην Αθήνα μιλώντας σε άλλο μήκος κύματος υπερθεμάτιζε στη συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Δηλαδή πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι έχουν διακηρυγμένη θέση υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «μάχη» μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των ευρωπαϊστών και των ευρωσκεπτικιστών, φαίνεται ότι θα ενταθεί καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη όπου αναμένονται τοποθετήσεις και άλλων τάσεων, συνιστωσών και συνεργαζομένων. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Τσουκαλάς) και όμορες δυνάμεις - κυρίως πασοκογενείς -, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.

Εν τω μεταξύ η Κουμουνδούρου παρακολουθεί από απόσταση «ασφαλείας» τις κομματικές διεργασίες, καθώς επενδύει στην «πολυφωνία» και στην πολυχρωμία των απόψεων των στελεχών και των μελών.
Όπως φαίνεται, όμως, από τις τελευταίες τοποθετήσεις του ίδιου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, ορισμένα θέματα - π.χ. η δημιουργία μεγάλης «αριστερής ριζοσπαστικής παράταξης» με το ΚΚΕ - έχουν ήδη αφαιρεθεί από την ατζέντα του κόμματος καθώς στρατηγική επιλογή της ηγετικής ομάδας του είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς