Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας

Καλπάζει η ανεργία λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στους νέους πάνω από ένας στους 
δύο είναι άνεργος
Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου Υπουργείου Εργασίας, αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας, έκανε λόγο για "κατεδαφιστικές μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ και στους νέους να είναι πάνω από ένας στους δύο άνεργος, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους να ξενιτευτούν προς αναζήτηση εργασίας". 
Το ΙΝΕ καταγράφει την καθίζηση του βοιοτικού επιπέδου των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, λόγω της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και της δραματικής αύξησης της φορολογίας. Την ίδια ώρα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι (η πλειοψηφία των οποίων δεν λαμβάνει ούτε το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ) αντιμετωπίζουν και σημαντικές αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, όπως και ανατιμήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα η πτώση της ζήτησης να καταγράφει ρεκόρ (-25%) που συναντάται μόνο σε εμπόλεμες περιόδους!
Τα βασικότερα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2012 είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακόλουθα:
* Από τον Μάιο του 2010 έως τον εφετινό Ιούνιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων - επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.
* Την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), χωρίς να έχουν μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.
* Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στο μέσο της δεκαετίας του '70. Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.
Σε πορεία κατάρρευσης εκτιμά το ΙΝΕ ότι βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων 20 χρόνων (1998-2008) στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., παρά τη μείωση του επιπέδου των συντάξεων από 7% έως 20%, καθώς δεν κατόρθωσαν να υποστηρίξουν την οικονομική κατάσταση των κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς