Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ποινές άνω των 3 ετών θεσπίζονται για ρατσιστικά αδικήματα

Αντ. Ρουπακιώτης.


Δήλωση Ρουπακιώτη μετά την έξαρση
της ρατσιστικής βίας
Η έξαρση της ρατσιστικής βίας, όπως εκδηλώθηκε από τη ΧΑ και ακροδεξιές ομάδες ανοικτά απ’ την περασμένη Παρασκευή κι εντεύθεν στη Ραφήνα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, τη Γαβαλού και τελευταία στην Μεταμόρφωση Αττικής, όπου προκάλεσαν την δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας, υποχρέωσε την κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης να προβεί στη λήψη μέτρων.
Ποινή μεγαλύτερη των τριών ετών για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που διαπράττονται από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος ανακοίνωσε o υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Οπως ανέφερε, τροποποιείται η διάταξη εκείνη του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 79 παρ. 3) σύμφωνα με την οποία η τέλεση τέτοιου είδους εγκλημάτων αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής. Πλέον, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται επιπλέον ότι σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή είναι ανώτερη των τριών ετών, «γεγονός που σημαίνει την αποδοκιμασία της πράξεως εκ μέρους της Πολιτείας και τον περιορισμό της δυνατότητας αναστολής ή μετατροπής της ποινής». 


Ισόβια ακόμη κι αν αποδειχθής χρήστης

Αλλαγές εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης και στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών το οποίο φέρει την υπογραφή του προκατόχου του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Οπως ανέφερε, καταργείται η πλήρης αποποινικοποίηση καθώς τιμωρείται ως πταίσμα η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο και ως πλημμέλημα σε δημόσιο. Ακόμη, το σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι όποιος κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών θα τιμωρείται με ισόβια, ακόμη και αν αποδείξει ότι είναι χρήστης. Μέχρι σήμερα κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών που αποδείκνυε ότι είναι χρήστης δεν τιμωρούνταν με ισόβια.

Τραγική κατάσταση στις φυλακές

Δίνοντας στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές ανέρχεται στις 12.479, εκ των οποίων οι 7.887 αλλοδαποί. Επίσης, από το σύνολο των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, οι 562 γυναίκες, οι 587 ανήλικοι κρατούμενοι, οι 4.136 παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι 977 ισοβίτες, 36 κρατούμενοι για χρέη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες με πρόσκαιρες καθείρξεις ή ποινές φυλάκισης. 
Αναφερόμενος στο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι αρμόδια επιτροπή που θα ολοκληρώσει το έργο σε έναν μήνα θα εξετάσει την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς