Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ για ΑΕΙ: Να καταργηθεί ο ανενεργός νόμος Διαμαντοπούλου

Από την συνέντευξη για τα ΑΕΙ.


Τα ΑΕΙ να είναι υπεύθυνα υπεύθυνα για τα ΑΕΙ

  Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χθες την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο άρθρο της οποίας ορίζει την κατάργηση του Ν. 4009/2011. Με γνώμονα ότι «τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο», όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, η πρόταση έχει μεταβατικό χαρακτήρα και εξασφαλίζει:
- την εύρυθμη λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ,
- την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας,
- την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας,
- την κατοχύρωση της φοιτητικής μέριμνας,
-και προτείνει και προβλέπει το σχέδιο νόμου: τον αναγκαίο ακαδημαϊκό διάλογο μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την υιοθέτηση ενός νέου καταστατικού χάρτη. Ένας διάλογος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε ορίζοντα ενός έτους και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται η υιοθέτηση ρυθμίσεων με τις οποίες:

1. Αποκαθιστάται η λειτουργία των τομέων, των τμημάτων, των σχολών και των συγκλήτων. Αποκαθίσταται η λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων.
2. Τα εκλεγμένα όργανα των οποίων οι θητείες δεν έχουν λήξει, θα συνεχίσουν το έργο τους μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου για την οποία είχαν εκλεγεί. εφαρμόζεται ακαδημαϊκός και διαφανής τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ και προκειμένου να εξασφαλίζεται η αναγκαία στελέχωση των ιδρυμάτων, για να μπορεί να συνεχίζεται το εκπαιδευτικό έργο.

Δίνεται έτσι χρόνος στα ΑΕΙ και στην ακαδημαϊκή κοινότητα να προτείνουν τον αναγκαίο καταστατικό χάρτη για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας στο πλαίσιο όμως της συνταγματικής επιταγής που προστατεύει την ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα και εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Ηχηρή άρνηση στο κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας εξέφρασαν χθες οι πρυτάνεις στη διάρκεια της συνόδου στο Λαύριο. «Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα», αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρυτάνεις, συμπληρώνοντας ακόμη ότι «διατηρεί διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας».
Στο ίδιο ψήφισμα οι πρυτάνεις τονίζουν επίσης ότι «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ. Οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ» καταλήγουν.

Ειδικότερα:
Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, που έχει ήδη καταστεί ανενεργός λόγω της απόρριψής του από σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ζήτησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε την πρόταση νόμου για τα ΑΕΙ. Ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας την τροποποίηση Αρβανιτόπουλου είπε ότι «χρυσώνει το χάπι», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «θεσμική πρόταση διεξόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς