Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Με κλειστή Βουλή, υπό τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνήσουν οι έτοιμοι;

Της βάζει λουκέτο για να μην περάσει Ν/Σ του Αλ. Τσίπρα.


Ο Αντ. Σαμαράς προτιμά λειτουργία της με θερινά τμήματα
Τελικά η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει... Έχει περάσει ένας μήνας από τη νίκη των "έτοιμων, πρόθυμων και με σχέδιο" να κυβερνήσουν και κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν έχει περάσει ούτε έξω από τη Βουλή! Αντίθετα, ο "ανέτοιμος" να κυβερνήσει ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε νομοσχέδιο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, την επαναφορά της μετενέργειας και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Επίσης έχουν κατατεθεί άλλα τρία νομοσχέδια για την ιθαγένεια (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) και την κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).
Η ουσία πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει η Βουλή να λειτουργήσει με θερινά τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς συζήτησε γι’ αυτό το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής κατά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, φαίνεται ο Αντ. Σαμαράς να εμμένει στην άποψή του, παρά το ότι του επισημάνθηκε πως:

- Στέλνεται αρνητικό μήνυμα στην κοινωνία με τη Βουλή να κλείνει για καλοκαίρι πριν καν ανοίξει για νομοθετικό έργο ή κοινοβουλευτικό έλεγχο.
- Μπορεί οι ανάγκες της οικονομίας και οι απαιτήσεις της Τρόικας να υποχρεώσουν σε κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου οικονομικού περιεχομένου. Αυτό όμως απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να γίνει σε θερινά τμήματα. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση; Θα ανοίξει εκ νέου τη Βουλή;
- Ούτως ή άλλως, η Βουλή μπορεί να φτάσει μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου χωρίς να είναι έτοιμη για νομοθετική εργασία. Αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να συγκροτηθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές (ακόμα πάντως δεν έχουν σταλεί ονόματα βουλευτών στον Ε. Μεϊμαράκη...). Αν κατατεθεί νομοσχέδιο, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την αρμόδια επιτροπή, επομένως η ολομέλεια της Βουλής θα μπορεί να συζητήσει νομοσχέδιο στις αρχές Αυγούστου. Αλλά τότε (είτε υπάρχει νομοσχέδιο, είτε δεν υπάρχει) θα μπορεί να κλείσει η Βουλή για μία ή δύο εβδομάδες (δηλαδή 4 - 9 εργάσιμες ημέρες) χωρίς να υπάρξουν αρνητικά σχόλια.

Αφού όμως εξηγήθηκαν στον Α. Σαμαρά οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης για θερινά τμήματα, γιατί επιμένει; Προφανώς για πολιτικούς λόγους. Η κυβέρνηση φοβάται την κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει ότι με τη Βουλή υπολειτουργούσα δεν θα τίθενται πολιτικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επέτεινε το κλίμα αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στην απόφαση αυτή συντείνουν και τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, όπως η απαίτηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. να έχουν προεδρεία στις κοινοβουλευτικές ως κυβερνητικά κόμματα.

Ένα άλλο θέμα είναι η πορεία του νομοθετικού έργου. Αυτή την στιγμή στα συρτάρια δεν έχουν κανένα νομοσχέδιο. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου να λέει ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις επενδύσεις, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης δεν το γνωρίζει! Όπως δεν το γνωρίζει και ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης...

Πίσω από την επιλογή να λειτουργήσει η Βουλή με θερινά τμήματα ενδεχομένως κρύβεται και ένας μικροκομματικός υπολογισμός: να δημιουργηθούν πολιτικά "περιφρουρημένα" τμήματα για την τρικομματική κυβέρνηση (τους βουλευτές σε κάθε περίοδο ορίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος), προκειμένου στην περίπτωση που έρθουν νομοσχέδια τα οποία προκαλούν αντιδράσεις η πλειοψηφία να είναι συμπαγής. Αυτή τη μεθόδευση είχε επιλέξει και η κυβέρνηση Παπανδρέου όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα συσπείρωσης στην υπόθεση της αντιπαράθεσης των ιδιοκτητών ταξί με τον τότε υπουργό Γ. Ραγκούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς