Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Υπογράφεται για τρίτη φορά η νέα-παλιά συμφωνία για ΜμΕ

Γιώργος Σταθάκης, του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης.


Δήλωση του Γιώργου Σταθάκη,

Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης
για τη νέα - «παλιά» συμφωνία που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης περί χρηματοδότησης
των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η  συμφωνία είναι παλιά. Υπογράφεται για τρίτη φορά. Αρχικά στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 με την Εθνική Τράπεζα (250 εκατομμύρια) και μετά στις 20 Μαρτίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου (500 εκατομμύρια), τελικά όμως «πάγωσε» όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θυμίζουμε ότι έχει ως μετόχους τα 27 μέλη της ΕΕ, επιχείρησε να βάλλει «ρήτρα δραχμής» σε τρέχουσες συμβάσεις της στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, και προκαταβολικά στην Ισπανία, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, πριν υπαναχωρήσει. Τα παραπάνω δηλώνη ο Γ. Σταθάκης και συνεχίζει με τούτα:
Η χαρακτηριστική περιορισμένη δραστηριότητα της Τράπεζας στην μνημονιακή Ελλάδα των τελευταίων 2 χρόνων και η αφύπνισή της κατά τη συζήτηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», μας καθιστούν επιφυλακτικούς για τη νέα «παλιά» εξαγγελία της συμφωνίας.
Διαχειριστής του προγράμματος είναι οι τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου είδε το αντίστοιχο πρόγραμμα, ύψους 1 δις, να ενισχύει τελικά την ρευστότητα των τραπεζών και να μην καταλήγει στις ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της συμφωνίας - κυρίως το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνήθως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν αποκαλύπτει - και απαιτεί πλήρη δημοσιοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων και της εφαρμογής του προγράμματος βήμα προς βήμα.
Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι η νέα συμφωνία  μπορεί να συνδεθεί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οπότε αποδέκτες του θα είναι οι νέοι εν δυνάμει αγοραστές δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και όχι οι δοκιμαζόμενες παραγωγικές ΜμΕπιχειρήσεις.
Τις μέρες αυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την ελληνική οικονομία και προκαλεί προκλητικά υψηλό κόστος απόκτησης ρευστότητας. Πρώτον, με την πρόσφατη απόφαση της να μη δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση των ελληνικών τραπεζών (ΕΛΑ) να καταλήγει σε κόστος δανεισμού της τάξης του 10-12%.
Στις συνθήκες αυτές, η εξαγγελία του προγράμματος περί χρηματοδότησης των ΜμΕ με 500 εκατομμύρια (1,4 με μόχλευση) είναι ένα βήμα που απαιτεί πολλές διευκρινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς