Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

"θα μας παρουσιάσουν την επιστροφή στη δραχμή ως εθνική επιτυχία"

Το δημοσίευμα της Real News.

Συνέντευξη Αλ. Αλέξη Τσίπρα στη Real News

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, φιλοξένησε η εφημερίδα «REAL NEWS» της Κυριακής 22 Ιουλίου.

 
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε ότι πράγματι η κυβέρνηση θα προχωρήσει την επαναδιαπραγμάτευση, επιτυγχάνοντας σε πρώτη φάση την επιμήκυνση;

Η επαναδιαπραγμάτευση δυστυχώς μας τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιούνη. Η κα Μέρκελ και οι δανειστές μας, τα έδωσαν όλα προκειμένου να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η γενναιοδωρία τους όμως προς τα κόμματα του μνημονίου εξαντλήθηκε στη προκλητική προεκλογική βοήθεια που τους παρείχαν. Από την επομένη των εκλογών πήραν βαθιά ανάσα και είπαν μέσα τους : «Αυτό ήταν, τη γλιτώσαμε. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βυθίζεται με μια κυβέρνηση που δε θα μας ενοχλεί, αφού τα βασικά της στελέχη έχουν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους στο μνημόνιο». Ήδη από τα 11 σημεία του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας, έχουν εγκαταλειφθεί τα 10. Ούτε κουβέντα για αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, για αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Τώρα ο νέος εθνικός στόχος είναι η επιμήκυνση. Μόνο που ξεχνάνε ότι επιμήκυνση μας έδινε η τρόικα έξι μήνες πριν και την αρνιόντουσαν οι ίδιοι που σήμερα τη παρουσιάζουν ως σωτηρία. Και εδώ που τα λέμε δεν είχαν και άδικο, αφού επιμήκυνση της προσαρμογής αλλά με σταθερή τη καταστροφική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης δε θα είναι τίποτα άλλο παρά σα να μας προσφέρουν ένα μακρύτερο σκοινί για να κρεμαστούμε. 

Θεωρείτε βέβαια και νέα μέτρα πέραν των προβλεπομένων; Και τι είδους μέτρα;

Ενός είδους είναι τα μέτρα. Χαράτσια, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις  περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες, ακόμα και στις αναπτυξιακές. Χρήματα που αφαιρούνται από την οικονομία, και περικοπές που καταβαραθρώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ύφεση είναι ανεξέλεγκτη, και κάθε νέο κύμα μέτρων μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο. Κόσμος καταστρέφεται, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα, άνθρωποι πηδάνε από τα παράθυρα. 

Υπάρχει μέρος των πολιτών μας που αν και θέλει αδυνατεί να πληρώσει τους φετινούς του φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πολιτικά κίνημα «Δεν πληρώνω» και σ’ αυτόν τον τομέα;

Τώρα πια έχουμε ξεφύγει από το «δεν πληρώνω» . Είμαστε στο «δεν έχω να πληρώσω». Μετά από δυόμισι χρόνων αφαίμαξη σε μισθούς και εισοδήματα, τα χρήματα τα οποία υπολογίζουν να μαζέψουν τώρα, δεν πρόκειται να μαζευτούν γιατί δεν υπάρχουν. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκείς απαιτήσεις μιας παράλογης και ολοκληρωτικά καταστροφικής πολιτικής. Γιατί το κράτος τους απειλεί με τεράστιας κλίμακας αντίποινα, όπως παρακράτηση μισθών, κατασχέσεις για ελάχιστα ποσά κλπ. Καλούμε τους ανθρώπους να δράσουν και να αντιδράσουν με συλλογικό τρόπο και με νομική κάλυψη, και θα βοηθήσουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία με όλες μας τις δυνάμεις.  

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναδεικνύονται σε σημεία αιχμής της αντιπαράθεσής σας με την κυβέρνηση. Εσείς εκτιμάτε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία; Ποιες συζητείται και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;

Ας μας πουν πρώτα οι τρεις της κυβέρνησης ποιος τομέας κατά την άποψή τους πρέπει να παραμείνει δημόσιος και ποια κόκκινη γραμμή σκοπεύουν να βάλουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Ας μας πουν επίσης ποιά είναι η εμπειρία και τα οφέλη που είχαμε από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ας μας πουν τι συμπέρασμα έβγαλαν από την απελευθέρωση της ενέργειας, με τις εταιρείες που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, ακόμα και από το χαράτσι και το έβγαλαν στο εξωτερικό. Ας μας πουν ποιο θα είναι το όφελος από την ιδιωτικοποίηση του νερού και της ΔΕΗ, όταν παντού στον κόσμο ο απολογισμός είναι τρομακτική αύξηση των τιμολογίων, χειρότερες υπηρεσίες και πτώση στην ποιότητα. Εμείς λοιπόν λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας τομέων της ελληνικής οικονομίας, όχι στην εκποίηση κερδοφόρων οργανισμών, ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με διακρατικές συμφωνίες που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, με αναπτυξιακές κοινοπραξίες, όπου θα είναι δεσπόζουσα η θέση του ελληνικού δημοσίου και προφανής η ανταποδοτικότητα στο κοινωνικό σύνολο.

Αν τελικά ιδιωτικοποιήσεις γίνουν και μάλιστα και σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας, πώς θα αντιδράσετε; Θα προειδοποιήσετε τους επενδυτές ότι δεν θα αναγνωρίσετε τις συμφωνίες; Θα απειλήσετε με Εξεταστικές και φυλακές όσους βάλουν τις υπογραφές τους;

Δε χρειάζεται να απειλήσουμε για πράγματα αυτονόητα. Η Ελλάδα είναι, ακόμα εξ όσων γνωρίζω, ευνομούμενη χώρα. Όποιος προκαλεί ζημία και κόστος στο δημόσιο συμφέρον, υπόκειται στις κυρώσεις των νόμων. Από εκεί και πέρα όλη αυτή η απρόκλητη θεατρική παράσταση του πρωθυπουργού στη Βουλή, περί φυλακής, μάλλον αποδεικνύει αυτό που λέει ο λαός μας: όποιος έχει μύγα, μυγιάζεται. Να ευχηθώ τουλάχιστον να μη λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Έχετε πλέον τη δυνατότητα να καταθέσετε προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές, αφού διαθέτετε 60 υπογραφές. Ποιες υποθέσεις θα ζητήσετε να επανεξεταστούν;

Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να σταματήσει αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας που επικρατεί στην Ελληνική πολιτική ζωή και να μη γίνει η νέα Βουλή κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που θα ξεπλύνει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη και όχι συγκάλυψη. Διαφάνεια και όχι κουκούλωμα. Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έσπευσαν να σβήσουν τα ίχνη τους από την υπόθεση Siemens με την κοινή τους απόφαση για εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι ευτελούς τιμήματος, με τη Γερμανική εταιρία. Αυτό αποτελεί ένα εξίσου μεγάλο σκάνδαλο που δεν θα αφήσουμε να περάσει. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε που πήγε η μια και μόνη εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, που αποτελούσε δέσμευση του κ. Σαμαρά. 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο, ποια τελικά είναι κ. Πρόεδρε; Καταγγελία ή επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί ακόμα και δικά σας στελέχη την ερμηνεύουν διαφορετικά…

Θα με συγχωρήσετε, αλλά η δική μας γραμμή είναι ξεκάθαρη. Ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης και επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης. Η αγωνία να αποτυπωθούν εσωτερικές διαφοροποιήσεις από την θέση αυτή, ήταν έκδηλη τη προεκλογική περίοδο από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και σήμερα η θέση αυτή δικαιώνεται απόλυτα. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την ακύρωση ενός καταστροφικού προγράμματος του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση με σας δανειστές σας. Αλλαγές στο Μνημόνιο δεν γίνονται δεκτές, και την στάση του «υπάκουου μαθητή» που ακολουθείται μετεκλογικά, την πληρώνει ο ελληνικός λαός με ακόμα σκληρότερα μέτρα και με ακόμα περισσότερη δυστυχία.  

Τελικά την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του Μνημονίου επί σας αρχής τουλάχιστον θα την υπερψηφίσετε; Ποια θα είναι ακριβώς η στάση σας;

Ασφαλώς και θα την υπερψηφίσουμε επί της αρχής, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Η κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου από το ΚΚΕ, αποτελεί ευθεία παραδοχή ότι το ζήτημα του Μνημονίου είναι σήμερα η διαχωριστική γραμμή στα πολιτικά πράγματα. Αν το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό προεκλογικά, και είχαν κινηθεί σε ενωτική γραμμή, τώρα δε θα καταθέταμε προτάσεις αλλά θα είχαμε ήδη ακυρώσει το μνημόνιο, αφού θα είχαμε κυβέρνηση αριστεράς. Αν αυτή η πρόταση αποτελεί ένδειξη αλλαγής γραμμής, τη καλωσορίζουμε. Φοβάμαι όμως ότι είναι απλά μια κίνηση τακτικής. Ο χρόνος θα δείξει.

Την επιστροφή στη δραχμή την θεωρείτε πιθανή; Υπό ποίες προϋποθέσεις;

Πολύ φοβάμαι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πρωί μεσημέρι βράδυ, ορκίζονται στο ευρώ, θα είναι αυτοί που σύντομα θα μας παρουσιάσουν την επιστροφή στη δραχμή ως εθνική επιτυχία. Το ίδιο άλλωστε δεν έκαναν με την αναδιάρθρωση του χρέους; Επί μήνες τη ξορκίζανε και μετά μας τη παρουσίασαν ως σωτηρία. Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να αποφύγουμε αυτή τη προοπτική με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη τρομοκρατία που δημιούργησαν οι αντίπαλοί μας, ήμασταν οι μόνοι που μπορούσαμε να διασώσουμε τη πορεία της χώρας στο ευρώ και όσο κι αν ακούγεται υπερβολή, και το ίδιο το ευρώ, αφού η εκλογή μας θα αποτελούσε ένα δημιουργικό σοκ για όλη την Ευρώπη. Η άρνησή μας να ακολουθήσουμε τη καταστροφική πορεία της λιτότητας, θα ανάγκαζε την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις.  Ή να αλλάξει πολιτική ή να διαλυθεί. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατούσε το ένστικτό της αυτοσυντήρησης. Αντιθέτως τώρα ουδείς αναγκάζει κανέναν να πάρει αποφάσεις και όλοι μαζί, με την Ελλάδα να σέρνει το χορό, συνεχίζουμε τη πορεία προς τη καταστροφή. Και όσο συνεχίζουμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να γυρίσουμε πίσω.

Την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών πώς την κρίνετε; Και σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι ακολουθεί προσωπική πολιτική;

Δεν κρίνω τον άνθρωπο προσωπικά, ούτε επιστημονικά. ΟΙ προβλέψεις που είχε κάνει ως διευθυντής του ΙΟΒΕ ότι κάπου τώρα που μιλάμε η οικονομία θα ήταν σε τροχιά ανάπτυξης και η ανεργία σαφώς μειωμένη, μάλλον σε νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό δογματισμό πρέπει να αποδοθούν και όχι σε επιστημονική ανεπάρκεια. ΤΟ ίδιο συμβαίνει και με την προσπάθεια που έκανε μαζί με τον κ. Μάνο, για σύσταση μιας ΜΚΟ που θα αναλάμβανε να ξεπουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Από την πλευρά της τρόικας επομένως είναι ο πιο κατάλληλος. Ακόμα και αν αφήναμε σε αυτούς την επιλογή του υπουργού οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα θα βάζανε. ΤΟ ερώτημα είναι κατά πόσον ένας άνθρωπος τόσο παθιασμένος με το αποτυχημένο Μνημόνιο μπορεί να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα. 

Η εκτίμησή σας για την αντοχή της κυβέρνησης Σαμαρά; Βλέπετε σύντομα κάλπες;

Αυτό που ο καθένας βλέπει σύντομα, είναι νέος γύρος κοινωνικής αγανάκτησης. Ο κόσμος έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει από πουθενά κάποια ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα. Δεν μπορείς να καταβάσεις τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας και να ανεβάσεις την ανεργία στο 30% και να περιμένεις να μην κουνηθεί φύλο. Ήδη η εσωτερική αντοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται, μπροστά στο εξωπραγματικό γα τα δεδομένα ύψος των μέτρων που απαιτούνται. Στην βουλή θα δοκιμαστεί και η πλειοψηφία. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πιο αδύναμη από την κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτό θα φανεί πάρα πολύ σύντομα.   

Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη ΔΗΜΑΡ και προσωπικά στον Φώτη Κουβέλη. Γιατί κ. Πρόεδρε; Μετά τις εκλογές τον καλούσατε να συγκυβερνήσετε. Τι άλλαξε;

Κάναμε ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ατυχώς η  ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επέλεξε να στηρίξει ανοιχτά την πλευρά του Μνημονίου. Μέχρι τις εκλογές ψήφιζε στη βουλή ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει μετά να προσφέρει στήριξη την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά δεν χρειάζεται καν. Η ΔΗΜΑΡ όμως δεν είναι μόνο η ηγεσία της, είναι και ένας ολόκληρος κόσμος που παραμένει αριστερός στην σκέψη και την πρακτική του.  Και την στιγμή που η κοινωνία κατεδαφίζεται από τα μέτρα, όλοι θα κριθούμε γι αυτά που λέμε και κυρίως για αυτά που κάνουμε.  

Όντως εκτιμάτε ότι υπάρχουν διεργασίες μεταξύ των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ; Και σε ποια κατεύθυνση;

Δεν μας έχει απασχολήσει το θέμα. ΤΟ ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει εγκαταλείψει πολύ γρήγορα κάθε πρόσχημα πολιτικής αξιοπιστίας. Από τον χώρο του Μνημονίου δεν πρόκειται να προέλθει διέξοδος, όποια ανασύνθεση και αν επιχειρηθεί. Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η ανασυγκρότηση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, σε μια μεγάλη μαζική και δημοκρατική παράταξη ώστε, πολύ σύντομα, να διεκδικήσει μια διευρυμένη κοινωνική και εκλογική πλειοψηφία, με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι, μόνοι μας να σηκώσουμε το βάρος της ελπίδας και της αγωνίας για ζωή, ενός ολόκληρου λαού. Θα την αναλάβουμε την ευθύνη όσο βαριά κι αν είναι.

Αλήθεια κ. Πρόεδρε πόσα μέλη επιδιώκεται να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε συγκεκριμένο αριθμό ως στόχο;

Δεν έχουμε βάλει αριθμητικούς στόχους, αλλά η διαθεσιμότητα που συναντάμε από απλούς ανθρώπους είναι εντυπωσιακή. Είναι κόσμος που ήρθε κοντά μας στις εκλογές, υποφέρει από το Μνημόνιο και ζητά να κάνει κάτι, να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και κοινωνικά. Μετά από δεκαετίες, η αριστερά έχει ξανά τη δυνατότητα να συγκροτήσει ένα μαζικό πολιτικό υποκείμενο, με πλατειά κοινωνική βάση. Και αυτό το χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ίδια η κοινωνία. Χρειάζεται στήριξη με αγώνες και με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως επίσης χρειάζεται και μια ελπίδα για εναλλακτική προοπτική. Θα ανταποκριθούμε σε αυτό το ιστορικό καθήκον με γρήγορα και σοβαρά βήματα. 

Πολλοί σας κατηγορούν ότι έχετε συγκεντρώσει στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ… Τελευταία μάλιστα σας ταυτίζουν απολύτως με τον κ. Φωτόπουλο. Γιατί κατά τη γνώμη σας; Και ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ;

Η συζήτηση αυτή είναι υποκριτική. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αποστροφή της κοινωνίας για ένα καθεστώς που οι ίδιοι μέσω του κομματικού και πελατειακού τους μηχανισμού εγκαθίδρυσαν για δεκαετίες στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ας τελειώνει όμως το παραμύθι. Ο Φωτόπουλος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΠΑΣΚΕ ανήκει. Αν τον στοχοποιούν επειδή έχουν στοιχεία εναντίον του, ας μας τα φανερώσουν να τον χτυπήσουμε μαζί. Αν όμως τον στοχοποιούν, χωρίς στοιχεία, απλά και μόνο επειδή έχει διαφορετική άποψη και θέση από αυτή της εκποίησης της ΔΕΗ, να ξέρουν ότι έχουν επιλέξει πολύ πολύ φθηνό επικοινωνιακό σχεδιασμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς