Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Πολεμικά παιχνίδια από την Τουρκία για τα κυπριακά πετρέλαια



Αεροναυτικές ασκήσεις κοντά στην εξέδρα της αμερικανικής Noble Energy

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδόσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ προέβη σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία εγκρίνεται η συμφωνία για την οριοθέτηση της «υφαλοκρηπίδας» με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδεται από τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο νόμος έχει τον αριθμό 6.334 και αναμένεται η δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα του τουρκικού κράτους.
Η μεταξύ τους συμφωνία, που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελεί ουσιαστικά μια μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει τόσο το πνεύμα όσο και την ουσία του Διεθνούς Δικαίου και μιας σειράς αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου στερείται νομικού περιεχομένου και σημασίας, αποτελώντας στην ουσία ένα διαπραγματευτικό χαρτί στον εκβιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες που διεξάγει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Παράλληλα χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, εκτελούνται αεροναυτικές τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά πλησίον των οικοπέδων 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», με άρθρο υπό τον τίτλο «Θερμαίνεται η Μεσόγειος» κάνει λόγο για διεθνή στόλο από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, που πλέει στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να σχηματιστεί μια «συμμαχική» δύναμη εναντίον της Συρίας.
Κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, μια κορβέτα και δύο πυραυλοφόρα σκάφη, συνοδευόμενα από αεροπορικές δυνάμεις, βρέθηκαν σε απόσταση βολής από την εξέδρα της Noble Energy, που είναι εγκατεστημένη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Η τουρκική άσκηση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο ΓΕΕΘΑ, περιελάμβανε αποστολές θαλάσσιας απαγόρευσης με τη συνεργασία αεροπορικών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα ελαφρά σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, έπλεαν στην περιοχή πραγματοποιώντας αντίστοιχη άσκηση ως μια μορφή «απάντησης» στην τουρκική προκλητικότητα.
 Αρχικά, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Κύπρος κατήγγειλαν την τουρκική πρόκληση που είχε ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου πέρυσι. Πρώτος έσπασε τη σιωπή του ο Κύπριος Πρόεδρος όταν στις 23 Δεκεμβρίου προειδοποίησε: «Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την διπλωματία των πολεμικών της πλοίων και δεν σταματήσει να παίζει τον χωροφύλακα στην περιοχή, θα υπάρξουν φυσικά συνέπειες, που δεν θα είναι σίγουρα καλές για την ευρύτερη περιοχή, ούτε για τους Τούρκους και κυρίως για τους Τουρκοκύπριους».
Στις 22 Δεκεμβρίου το Ισραήλ ματαίωσε την αξίας 90 εκατ. δολαρίων πώληση προς την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός εξελιγμένου φωτογραφικού εποπτικού στρατιωτικού συστήματος (Elbit’s hi-tech LOROP-Long Range Oblique Photography military surveillance system), όπως ανάφεραν στρατιωτικές ισραηλινές πηγές.
Το επιχείρημα ήταν να μην πέσουν σε χέρια εχθρών του Ισραήλ, όπως το Ιράν. Ωστόσο, η ματαίωση ήρθε ως προειδοποίηση προς την Άγκυρα να κάνει πίσω στις παρενοχλήσεις μέσα και γύρω από το ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο.
Η ίδια εταιρεία από το Χιούστον Τέξας, «Noble Energy Inc» έχει αναλάβει τις έρευνες και εξορύξεις για αμφότερα τα θαλάσσια κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου. Μετοχές της αμερικανικής εταιρείας κατέχουν τόσο η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας της Κύπρου όσο και η ισραηλινή «Delek Drilling LP and Avner Oil Exploration LLP».
Η ανακάλυψη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στην αρχή εκτιμάτο, έθεσε τον πήχη ψηλότερα γύρω τους. Οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν, ανυπομονούν να γίνουν σημαντικοί προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και έτσι να μειωθεί η εξάρτησή της από ρωσικούς και τουρκικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς