Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αν και θύμα παραμένει κρατούμενος γιατί δεν έχει χαρτιά ο μετανάστης!

Φωτογραφία Αρχείου.
Στα όρια του παραλόγου
 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Την π. Παρασκευή  6 Ιουλίου, ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση του ρατσιστικού επεισοδίου, που είχε θύμα έναν Τυνήσιο 24χρονο μετανάστη χωρίς χαρτιά, ο οποίος  υπέστη αναίτιο και ανηλεή ξυλοδαρμό από  ομάδα πολιτών ακραίων εθνικιστών στο Νότιο διαμερίσματος της πόλης, την Κυριακή το βράδυ, ώρα 11 παρά τέταρτο, της 24 Ιουνίου 2012, στην οδό Σουνίου, πίσω από το συγκρότημα διασκέδασης «Πολιτεία».
Το θύμα, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Ρίου, με σοβαρές κακώσεις σε όλο του το σώμα και τραύμα στο κεφάλι. Οι γιατροί συνέστησαν  περαιτέρω θεραπεία και το χάραμα του έδωσαν εξιτήριο, ενώ η Αστυνομία, κάνοντας σωστά τη δουλειά της, επενέβη άμεσα και συνέλαβε  έναν νεαρό κάτοικο της περιοχής, από τους έξι έως οκτώ που αναφέρει στην κατάθεσή του το θύμα, τον οποίο κάτοικο αναγνώρισε, όπως και ένας έλληνας πολίτης. Την επόμενη ημέρα, 25 Ιουνίου, οδήγησε τον φερόμενο ως δράστη με τη διαδικασία του αυτόφωρου στο δικαστήριο, όπου ο Εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο και πάλι με την διαδικασία του αυτόφωρου όρισε δικάσιμο για την Δευτέρα 2 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή του δικηγόρου Βασ. Λαδά:

«Από την παραπομπή αρχίζει η Καφκική περιπέτεια του παθόντος. Τούτο διότι κάποιοι αρμόδιοι είχαν παραλείψει να ειδοποιήσουν τους μάρτυρες να παρευρεθούν στη δίκη. Ο φερόμενος ως δράστης αφήνεται ελεύθερος, ενώ ο μετανάστης κρατείται στα κρατητήρια της Ασφάλειας, διότι δεν είχε νόμιμα χαρτιά. Το ότι ήταν από ξυλοδαρμό στο κεφάλι και είχε ανάγκη, σύμφωνα με τη σύσταση των γιατρών, φαρμακευτικής αγωγής και ξεκούρασης η Ασφάλεια Πατρών το παραβλέπει. Ο μετανάστης παραμένει στην Ασφάλεια μέχρι τις 2/7/2012 οπότε έρχεται σιδηροδέσμιος στο Δικαστήριο, ενώ ο φερόμενος ως δράστης έρχεται ελεύθερος με την παρέα του.
Η δίκη ξανααναβάλλεται διότι δεν υπήρχε ιατροδικαστική έκθεση των βλαβών του μετανάστη. Κάποιοι αρμόδιοι που ήταν υποχρεωμένοι να την στείλουν στην Εισαγγελία αμέλησαν να την στείλουν. Πότε όμως θα γινόταν αυτή η έρμη δίκη; Η δικάστρια και ο Εισαγγελέας επεδίωξαν να οριστεί το συντομότερο. Ευρέθη η ημερομηνία 6/7/2012. Και ανεβλήθη η δίκη για την ημερομηνία αυτή, όχι όμως ως δίκη που φέρεται με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ως δίκη που ακολουθεί πλέον τη διαδρομή της τακτικής διαδικασίας.
Υπήρξε όμως λάθος πληροφόρηση διότι στις 6/7/2012 δεν υπάρχει δικάσιμος τακτικής!!! Φαίνεται πως ένα γελοίο και ατελές κράτος ακόμη και όταν υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν καλοπροαίρετα και με ευθύνη ο λαβύρινθος της ασυναρτησίας είναι κυρίαρχος. Έτσι ο μετανάστης παραμένει δέσμιος και ο φερόμενος ως δράστης αναπνέει το αεράκι των Ιτεών».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων αναφέρει ο Β. Λαδάς στην επιστολή του με ημερομηνία 3-7-12.
Η υπόθεση της εκδίκασης από τις 2 Ιουλίου και κάποιες μέρες μετά αιωρείται. Τελικά μετά από σύντονες ενέργειες του Πατρινού δικηγόρου Βασίλη Λαδά προς την Εισαγγελία και μελών της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, το ανώτερο δικαστικό όργανο όρισε νέα δικάσιμο για τις 20 Ιουλίου.
Η υπόθεση της αυτοδικίας πολιτών, κατά μεταναστών, με την υποδαύλιση χρυσαυγιτών, έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα στην πόλη και η Αστυνομία φοβάται επεισόδιο εις βάρος του Αλγερινού, γι αυτό και τον κρατά μέχρι την δίκη του φερόμενου δράστη, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει.
Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο κοινό, που είχε κατακλύσει την π. Δευτέρα την αίθουσα του δικαστηρίου σε ένδειξη συμπαράστασης στον μετανάστη, το γεγονός πως ο Τυνήσιος μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο από τα κρατητήρια της Γεν. Ασφάλειας και ανέμενε κρατούμενος με χειροπέδες, μέχρι να έρθει η ώρα της δίκης.
Αυτό ώθησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, που ήταν συμπαραστάτισσα του θύματος, να ζητήσει την ελευθέρωση των χεριών του, πλην όμως ο επικεφαλής αστυνομικός υποστήριξε ότι η Αστυνομία που επιλήφθηκε της υπόθεσης διαπίστωσε ότι το θύμα δεν είχε έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.
Υπήρχε ο φόβος του φρουρού αστυφύλακα, μη τυχόν αποδράσει. Λογικό φαίνεται το επιχείρημά του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η υπηρεσία του έχει αναθέσει την ασφαλή φύλαξη του ανθρώπου χωρίς χαρτιά.
Όμως από εδώ αρχίζει ένας άλλος παραλογισμός. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν μέχρις εδώ, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να περάσουν στη «γη της επαγγελίας» τους. Μπορεί να είναι η Ελλάδα, μπορεί όμως να είναι και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπερ και το πιθανότερο.
Ο Πακιστανός Faisal Rafigue Dar, που θα εκτελούσε χρέη μεταφραστή την ίδια ημέρα σε ομάδα ομοεθνών του που βρίσκονταν στο ίδιο εδώλιο, γιατί προσπάθησαν να φύγουν  με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προς την Αγκόνα, πάσχιζε να μου λύσει την απορία για το τι θα γίνει.
«Τι να κάνουν στην Ελλάδα –μου είπε- αφού δεν έχει δουλειά εδώ, ψάχνουν να βρουν τρόπο να φύγουν από δω. Πληρώνουν, παίρνουν χαρτιά, μπαίνουν στο καράβι  για Ιταλία και τους ξαναγυρίζουν».
Και τώρα τι γίνεται Faisal με αυτόν τον κόσμο που είναι στο σκαμνί;
«Τίποτε. Θα τους δικάσουν ένα μήνα με αναστολή και μετά η Αστυνομία θα τους δώσει χαρτί να φύγουν για την πατρίδα τους. Που να πάνε; Θα κοιτάξουν πάλι να φύγουν για έξω. Αφού εδώ δεν  έχει δουλειά.
Εμείς, το ελληνικό κράτος, δεν μπορούμε να τους απελάσουμε γιατί οι χώρες από τις οποίες μετανάστευσαν δεν τους αναγνωρίζουν ως πολίτες τους. Τι κάνουμε; Στην ουσία τους κρατάμε με το ζόρι αντί να τους δώσουμε προσωρινά έγγραφα και να πάνε στο καλό, όπου θέλουν, ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Μα θα  αντιδράσει η Ιταλία. Βεβαίως. Μήπως όμως το ίδιο δεν έκανε ο Μπερλουσκόνι όταν του έρχονταν καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη στην ιταλική νήσο Λαμπετούζα; Τους άνοιξε τα σύνορα και έφευγαν προς Γαλλία.
Εμείς ούτε καν την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2 δεν βάζουμε κατά νου. Αντιθέτως ονειρευόμαστε στρατόπεδα φυλάκισης στην Καλογρέζα, όπως είπε ο Ν. Τσούκαλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ή νησιά εξορίας για μετανάστες!
Ε, αυτό κι αν δεν είναι αριστερή υπεύθυνη προοδευτική άποψη! Γιατί κυβερνώσα μπορεί να είναι, προοδευτική όμως με τίποτα δεν είναι!

(Δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς