Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Περιουσιολόγιο πρότεινε από την Πάτρα o οικονομολόγος Τσακαλώτος!

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Κοινωνικοποίηση Τραπεζών και πληρωμή χαρατσιού μόνον όσοι δύνανται

Προσήλωση από όλους, εκτός του Γ. Λύχρου, υπεύθυνου Τύπου.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Από την ένταση της ροής του προεκλογικού αγώνα, που αναμένεται να κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα, ενόψει του τέλους της εκλογικής διαδικασίας, πρέπει να ξεχωρίσουμε την δημόσια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την Οικονομία, χθες Κυριακή.
Ήταν μία καθαρά επιστημονική ομιλία, που με νηφαλιότητα εκλαϊκεύτηκε σε ένα κοινό που διψούσε να ακούσει αναλυτικότερα, τι προτείνει το κόμμα αυτό, καθώς οι δημοσκοπήσεις που διαρρέουν το φέρνουν με διαφορά δέκα μονάδων να προηγείται του κόμματος Σαμαρά!

Ο Ευ. Τσακαλώτος και αρ. ο Α. Σουρούνης
Ο γρ. του ΣΥΝ Κ. Σπαρτινός και αρ. ο Α. Γαλάζιος
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ Πατρών Γ. Ρώρος.
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος της Γραμμ. του ΣΥΝ
Και ο δημ. σύμβουλος Ηλ. Γρηγόρης.
Αριστερά ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

Επί δυόμισι ώρες καθηλωμένο μπροστά από το στέκι του ΣΥΡΙΖΑ, πολίτες μεγάλης ηλικίας, που για πρώτη φορά έριξαν την ψήφο τους στην κάλπη του, στις 6-5-12, αλλά  και πολλοί άλλοι από τη νέα γενιά, άκουγαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνδιαμορφωτή του Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έναν αιρετικό επιστήμονα της Οικονομίας, για τα μέτρα των νεφιλελευθέρων, που τη δεκαετία του ’60 φοιτούσε στην Βρετανία των Εργατικών, να δηλώνει πως «κανένας σοβαρός οικονομολόγος, αλλά ούτε και της Τρόικας, μα μήτε ακόμη και του ΔΝΤ, δεν πιστεύει ότι αυτές οι συνταγές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια μπορούν να βγάλουν τον τόπο μας από την ύφεση».
Και τότε γιατί το προχωρούν; «Μα γιατί δεν πρόκειται να πληρώσουν οι ίδιοι. Τα φτωχά στρώματα θα υποστούν τις συνέπειες». Και εξήγησε: «Το πρόγραμμά μας λέει ότι υπάρχει ένα μη εφικτό τρίγωνο. Δεν είναι δυνατόν για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συγχρόνως να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να ξεπληρώνουμε τους τόκους και να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη. Άρα πρέπει να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους εξηγήσουμε, ότι όσα πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι –κι εδώ να μην μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί δεν πληρώνουν όσο νομίζουν- να εξηγήσουμε ότι πληρώνουν σε κάτι που δεν δουλεύει».
Και έφερε ως παράδειγμα «τον καλό μαθητή» της Τρόικας, όπως αποκάλεσε την Ισπανία «που τώρα κινδυνεύει να μην αποφύγει το μοιραίο», παρόλο που φόρτωσε ο Ραχόι τα βάρη στις πλάτες των φτωχών στρωμάτων.
Την απόλυτη σιγή του ακροατηρίου, έσπαζε η φωνή του διαπρεπούς οικονομολόγου, που πρότεινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να ισχύσει και για την Ελλάδα η συμφωνία που έγινε το 1953 με την Γερμανία, όταν αυτή βρέθηκε σε αδυναμία να ξεπληρώσει  τα οριζόμενα από την Διεθνή Συνθήκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Πολέμου. Τότε αποφασίσθηκε και με την ψήφο της Ελλάδας αποπληρωμή χρεών, αλλά με ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει εφόσον θα είχε άνοδο του ΑΕΠ η χώρα μόνον τότε θα πλήρωνε δόσεις των χρεών της! «Δεν προτείνουμε κάτι ανεφάρμοστο» τόνισε ο επιστήμονας του ΣΥΡΙΖΑ.    
Μίλησε για την ελληνική πρωτοτυπία, από τα χρόνια του οικονομολόγου Βαρβαρέσου, το 1945, «όπου οι επιχειρήσεις φτωχαίνουν, αλλά οι επιχειρηματίες πλουτίζουν»! Και αυτό, τώρα το ανακαλύπτουν ο Ολι Ρεν και άλλοι αξιωματούχοι της Κοινότητας.  
Δέχθηκε πολλά ερωτήματα, στον διάλογο που ακολούθησε και απάντησε. Για το πώς θα ξέρει το Υπ. Οικονομίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τι πλούτο έχει ο καθένας, αφού κάποιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ άλλοι αποκρύπτουν εισοδήματα. «Μόνον το Περιουσιολόγιο μπορεί να μας αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση του καθενός» είπε και ξεκαθάρισε: «Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, δεν απαιτεί κόστος, αρκεί να συμπληρώσει ο καθένας στο Ε9, αυτά που κατέχει. Έτσι θα ξέρουμε ποιοι πρέπει να απαλλαχτούν και ποιοι υποχρεούνται να πληρώσουν, για να απαλλαχτούν τα φτωχά στρώματα».
Για το χαράτσι ξεκαθάρισε ότι είναι συνολικά έξι δις, που πρέπει από αυτά να απαλλαχτούν όσοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Όχι όμως και αυτοί που κατέχουν μεγάλη περιουσία!
Στις πολλές ερωτήσεις, που απάντησε, ξεχώρισε αυτή για το τι σημαίνουν αυτές οι περίφημες αγορές. Και η απάντηση ήρθε απλά. Όταν μία χώρα ακολουθεί πολιτική που δεν τους αρέσει, αυτοί οι ιδιώτες που κατέχουν τα ομόλογά της, αρχίζουν να τα  ξεπουλούν σε χαμηλές τιμές και έτσι για τα επόμενα ομόλογα που θα εκδώσει η χώρα, θα χρειασθεί να πληρώσει αυξημένο επιτόκιο!
«Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι την επόμενη ημέρα η χώρα μας, με κυβέρνηση της αριστεράς, δεν θα αντιμετωπίσει πιέσεις. Αυτές θα τις αντιμετωπίσουμε με ορθολογικό πρόγραμμα της Οικονομίας και θα ανακόψουμε την ύφεση με έλεγχο θυλάκων του Δημόσιου τομέα, με χρήση όλων των οικονομικών εργαλείων, δεν θα αποκλείσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά για την ανασυγκρότηση της χώρας η κυβέρνηση της αριστεράς θα έχει την ευθύνη. Θα κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες και θα απαιτήσουμε το δημόσιο να έχει λόγο στη διοίκησή τους από την στιγμή που θα συμβάλει οικονομικά, γιατί τις βλέπουμε ως εργαλείο ανάπτυξης της Οικονομίας για να προσφέρουν στον τομέα των μικροεπιχειρήσεων»!
«Όλα αυτά όμως» συνέχισε ο διαπρεπής οικονομολόγος, «δεν θα γίνουν πράξη χωρίς την συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, εάν υπάρχει κάποιος που πιστεύει το αντίθετο, εγώ δεν το πιστεύω καθόλου» τόνισε με έμφαση.
Τέλος επισήμανε, ότι «τούτη η προεκλογική περίοδος έχει μία ιδιαιτερότητα, ενώ σε άλλες περιόδους ο λόγος για καμένη γη γίνονταν μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, τώρα για πρώτη φορά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τρίβουν το δάκτυλο στην παλάμη τους χαιρέκακα, ως δείγμα του “θα βρείτε καμένη γη εάν τολμήσετε να αναλάβετε,,»
Κι αυτά σε συνδυασμό με τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι της ευρωδεξιάς, ομογάλακτοι του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, για τους οποίους γνωρίζουν αυτό που όλοι ξέρουν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγουν τα επιτελεία τους, αλλά και τα Τμήματα Στατιστικής ελληνικών Πανεπιστημίων για λόγους διδαχής των φοιτητών, ότι το μεν ΠΑΣΟΚ δεν θα πιάσει διψήφιο ποσοστό, ανταγωνιζόμενο με τους Ελ. Έλληνες, η δε ΝΔ είναι ζήτημα εάν υπερβεί την δεύτερη δεκάδα.
Το ότι κλείστηκε ο Σαμαράς στο Επιμελητήριο για να μιλήσει και δεν τόλμησε να κάνει ανοικτή συγκέντρωση στην Πάτρα, όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13-6-12 με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, είναι ενδεικτικό του τρόμου που τους προκαλεί η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πια στηρίζει ο αντιμνημονιακός κόσμος, από την αριστερά αλλά και από πρώην ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Αναρωτιέται. Πως γίνεται να έχουμε τραπεζίτες χωρίς δικά τους κεφάλαια;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς