Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κριτική επί των οικονομικών θέσεων που παρουσίασε η ΝΔ

Φωτογραφία Αρχείου.

Ο Αντ. Σαμαράς αρνήθηκε να άρει τη ρητή του δέσμευση προς την Τρόικα για μετεκλογική εφαρμογή του μνημονίου από τη ΝΔ

Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ προτάσεων Σαμαρά είναι ταυτόσημος με εκείνον του μνημονίου: Επιθετικότερη εφαρμογή του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό  ο ίδιος επιλέγει να παρουσιάζει μέτρα ατάκτως ειρημένα αντί ενός συνεκτικού προγραμματικού σχεδίου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το πραγματικό σχέδιο του κ. Σαμαρά δεν είναι άλλο από το μνημόνιο.
Ο πυρήνας των οικονομικών προτάσεων του κ. Σαμαρά είναι ταυτόσημος με εκείνο του μνημονίου:
(α) διευκόλυνση με κάθε τρόπο της κερδοφορίας των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (μειώσεις μισθών, ανοχή της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, νέες φοροελαφρύνσεις για τα κέρδη των πολυεθνικών),
(β) συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της οικονομίας χάριν του ιδιωτικού με παραπέρα εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, με δίχως όρια εκποίηση δημόσιου πλούτου, με απολύσεις εργαζόμενων στο δημόσιο και
(γ) δραστική περικοπή δημόσιων δαπανών (στο ύψος που αναγράφεται στο μνημόνιο αλλά σε 4 αντί 2 χρόνια) ώστε να είναι εφικτή η φορολογική ασυλία των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου.
Το γεγονός ότι η στρατηγική των οικονομικών προτάσεων Σαμαρά ταυτίζεται με εκείνη του μνημονίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αντί ενός συγκροτημένου και συνεκτικού σχεδίου ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας όπως αυτό που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς είπε 18 μέτρα ατάκτως πεταμένα, κάποια από τα οποία είναι απλώς στιγμές προεκλογικής εξαπάτησης και κάποια άλλα είτε υπάρχουν ήδη στο μνημόνιο είτε κινούνται στη νεοφιλελεύθερη λογική του.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση πέρα από το μνημόνιο. Γι’ αυτό άλλωστε ο Αντ. Σαμαράς αρνήθηκε να άρει τη ρητή του δέσμευση (προς την Τρόικα για μετεκλογική εφαρμογή του μνημονίου από τη ΝΔ) όπως του ζήτησε να πράξει ο Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Ιδού τι ακριβώς γράφει ο Αντ. Σαμαράς στην επιστολή του προς τον Ντράγκι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ:

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

Πέρα από την παραπάνω δέσμευση του κ. Σαμαρά, υπέρ του γεγονότος ότι αν η ΝΔ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική λιτότητας των μνημονίων συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς και το κόμμα του (όπως ακριβώς ο Ευ. Βενιζέλος και το δικό του) υπερψήφισαν φέτος την άνοιξη στην ελληνική Βουλή το δημοσιονομικό σύμφωνο για το ευρώ που θεσμοθετεί την λιτότητα ως κεντρική πολιτική στην ευρωζώνη. Και το ψήφισαν όχι μόνο χωρίς ίχνος κριτικής αλλά βιαστικά και περίπου εν κρυπτώ (με τη βοήθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής) μην επιτρέποντας στην ελληνική κοινωνία κανένα περιθώριο διαλόγου γι’ αυτό το στρατηγικής σημασίας ζήτημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς