Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

«Εφιάλτης ο Ευρυδήμου», από την Αντίκυρα που παραμένει διαχρονικός

Χάρτης που σημειώνεται το πέρασμα που υπέδειξε ο Έλληνας προδότης.


Μικρή αναδρομή με συμπτώσεις πολιτικών ονομάτων της αριστεράς!

Φίλος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης από την Πάτρα, μου έστειλε το παρακάτω σημείωμα, που αναφέρεται στον προδότη Έλληνα, που έμεινε στην Ιστορία με το όνομα «Εφιάλτης ο Ευρυδήμου» από την Αντίκυρα Φθιώτιδος και που εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια αποτελεί το αντιπροσωπευτικό πρόσωπο της προδοσίας, τότε των ελληνικών θέσεων στους  εισβολείς από την Μήδια, αργότερα της ελληνικής επανάστασης, στη συνέχεια της αντίστασης στους ναζί κατακτητές και μέχρι σήμερα στους κάθε εθνικότητας επιβουλείς της ελευθερίας κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής του λαού μας.
Εάν σήμερα προκαλείται σύγχυση λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των διεργασιών που συντελούνται με την συμμετοχή και ενός τμήματος της αριστεράς που μέχρι χθες ορκιζότανε στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων και εναντίον του Μνημονίου, γιαυτη δεν φταίει ο Ηρόδοτος που διέσωσε το όνομα του προδότη. Και εν πάσει περιπτώσει οποιαδήποτε ομοιότητα με σημερινά πρόσωπα αποτελεί απλώς σύμπτωση!
Και επειδή αναφέρθηκα στο τοπωνύμιο καταγωγής του Εφιάλτη, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στην ίδια την Αντίκυρα, στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής δρούσε ο καπετάν Ζαχαριάς, ο θρυλικός Κώστας Γεωργιάδης, αρχηγός του ΕΛΑΝ Κορινθίας, στεργιανός που δεν ήξερε να κολυμπάει!

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ηρόδοτο:  
«Ο Εφιάλτης ήταν αρχαίος Έλληνας γιος του Ευρυδήμου. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να οδηγήσει από κει τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.).
Για την κυκλωτική κίνηση των Περσών επιλέχθηκαν οι 10.000 επίλεκτοι φρουροί του βασιλιά, γνωστοί και ως "Αθάνατοι", με αρχηγό τους τον Υδάρνη. Οι Πέρσες ακολούθησαν τον Εφιάλτη με τη δύση του ηλίου. Όλο το βράδυ ακολούθησαν το μονοπάτι που τους οδηγούσε ο Έλληνας προδότης. Το όνομα αυτού του στενού περάσματος ήταν Ανοπαία Ατραπός και, επειδή και οι ελληνικές δυνάμεις του βασιλιά Λεωνίδα γνώριζαν την ύπαρξη του, είχαν θέσει ως φρουρούς του περάσματος 1.000 Φωκείς.
Οι Πέρσες απώθησαν τους Φωκείς και κύκλωσαν τους Έλληνες. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του. Για τη πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή. Η Δελφική Αμφικτυονία, όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι' αυτό ο Εφιάλτης είχε καταφύγει στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στην πατρίδα του στην Αντίκυρα Φθιώτιδας δολοφονήθηκε. Ο άντρας που τον σκότωσε ήταν ένας Τραχίνιος, ο Αθηνάδης, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον αναγνώρισε και τον σκότωσε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές που αναφέρουν και ως προδότες τους Ονήτη του Φαναγόρα, με καταγωγή από την Κάρυστο, αλλά και τον Κορυδαλλό από την Αντίκυρα. Αυτοί οι δυο κατά τον Ηρόδοτο δεν μπορεί να ήταν προδότες εφόσον η Αμφικτυονία δεν τους επικήρυξε. Ήταν γνωστό πως ο Ηρόδοτος έτρεφε μεγάλη πίστη στην κρίση και στις αποφάσεις των Δελφών».
Καλό είναι να διδασκόμαστε από τα… κατορθώματα των προγόνων μας, για να μην ξεχνάμε ότι στο δέντρο της φυλής μας θάλλουν και τέτοια άνθη!

(Τα ιστορικά στοιχεία είναι από τη Βικιπαίδεια,
την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς