Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τέρμα οι μπλόφες, τέρμα το πόκερ

Από την συνάντηση για διερεύνηση δυνατοτήτων.

Του Δημήτρη Χρήστου
(από την ΑΥΓΗ)

ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ήταν συγκλονιστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σκέφτομαι όλους αυτούς του προοδευτικούς ανθρώπους, τους αριστερούς αγωνιστές, τους συνεπείς με ιδέες και ουμανιστικές αρχές σε όλη τους τη ζωή, και ήταν σαν να έβλεπα ένα δάκρυ ευτυχίας να κυλάει από το μάτι τους. Αυτά για εισαγωγή, γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ είναι μεν ξεδοντιασμένο από τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά ποτέ δεν μπορείς να το υποτιμήσεις, όταν πολύ περισσότερο δεν έχει ακόμα τις αντίστοιχες οργανωτικές δυνάμεις και τα περισσότερα MME είναι έτοιμα να σπεκουλάρουν εφαρμόζοντας τις εντολές για την υπεράσπιση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ.

ΤΟ ΠΟΚΕΡ για την εξουσία, όπως εξελίσσεται, απαιτεί προσοχή, σύνεση, ετοιμότητα, ευελιξία και κυρίως σεβασμό στη λαϊκή εντολή. Βλέποντας τον αριθμό των πολιτών που εμπιστεύτηκε την Ενωτική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ψήφους, θέλω να υπογραμμίσω σε όλα τα στελέχη της παράταξης που ψήφισα και εγώ, να μην ξεχνούν, σε ό,τι λένε και πράττουν τι ζητούν όλοι αυτοί οι πολίτες από αυτούς.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ στο πόκερ των εντολών. Η μοναδική κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, που μπορεί να δώσει κυβέρνηση είναι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Το αίτημα που θέτει ο κ. Φ. Κουβέλης για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, το συζητάει ο κ. Σαμαράς και θα το δεχτεί και ο κ. Βενιζέλος. Το θέμα είναι, αν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και κυρίως χρόνος, πριν σαρωθούν από τα βάρη της κρίσης οι Έλληνες πολίτες, καθώς από τον Ιούνιο αρχίζουν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, κατάργησης και των τελευταίων κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Επαναδιαπραγμάτευση για να περνάει ο χρόνος και να καταστρέφονται ζωές, δεν είναι πολιτική λύση υπέρ των συμφερόντων της χώρας και του λαού και άλλωστε η λαϊκή ψήφος είναι σαφής. Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως μετά από μια τέτοια κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μακράν πρώτο κόμμα και αυτό, το σύστημα με κάθε μέσο, θα αγωνιστεί να αποτρέψει.

ΠΑΜΕ τώρα στην περίπτωση που τα κόμματα του Μνημονίου στριμωγμένα στη γωνία του ρινγκ συζητούν και καλούν τον κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση και να τον στηρίξουν. Εάν το εννοούν το πολιτικό πλαίσιο που έβαλε χτες ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως σαφές και συγκεκριμένο. Εάν το δέχεσαι συνυπογράφεις τη συμφωνία και σχηματίζεται κυβέρνηση ικανή να βγάλει τη χώρα από το σπιράλ του θανάτου και τα δεσμά της υποτέλειας. Αυτό είναι μείζον εθνικό έργο που μετά την ολοκλήρωσή του μπορεί οι Έλληνες να κληθούν στις κάλπες και να αποφασίσουν ποιοι και με ποια πολιτική, θέλουν να τους κυβερνήσουν.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΑ πως το εννοούν, τουλάχιστον ως λύση μακράς πνοής. Ο μόνος λόγος που θα υποχωρούσαν προσωρινά είναι ο φόβος της πλήρους διάλυσής τους στις επόμενες εκλογές. Κατά συνέπεια ο μοναδικός στόχος που τους απομένει είναι οι μπλόφες που κάνουν έχουν σκοπό (εξ ου και η παρέμβαση του ΣΕΒ) να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη ανευθυνότητας, εγκλωβισμένη στις πολιτικές διαμαρτυρίας, ανίκανη να κυβερνήσει. Υποθέτω πως το πλαίσιο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αφήνει κανένα παράθυρο παρερμηνείας. Την ευθύνη, στην περίπτωση πως δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες Τσίπρα ή μετά Βενιζέλου, στο συγκεκριμένο πλαίσιο την αναλαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που έχουν ήδη καταδικαστεί από την ψηφοφορία της 6ης Μαΐου.

(d.xristou@avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς