Στον τόπο της πλατείας Συντάγματος πολίτες αποτείουν φόρο τιμής. |
Το μπράουνιγκ του φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα
Η αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα, σαν κεραυνός χτύπησε την ατζέντα που με τόσο κόπο επιχειρούσαν να στήσουν τα κόμματα του Μνημονίου και τα ΜΜΕ εν όψει των εκλογών. Οι μετανάστες που κατά τον Χρυσοχοείδη αποτελούν υγειονομική βόμβα(!) και που έσπευσε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς της ΔΗΜΑΡ, να μας προτείνει τον εγκλεισμό τους στα ξερονήσια, η ΓΕΝΟΠ με τις επιχορηγήσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έδινε ελέω συντροφικότητας, τα στημένα θέματα των Πρετεντέρηδων, αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας θόλωσαν και το σύνολο της φρίκης που ζούμε σχηματοποιήθηκε στην εικόνα του συνταξιούχου φαρμακοποιού που έδωσε τέλος στη ζωή του με τους συμβολισμούς που κουβαλάει η πλατεία Συντάγματος και την σκληρή σαφήνεια του σημειώματος που άφησε πίσω του. Το μπράουνιγκ του Δ. Χριστούλα σημάδεψε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του μνημονιακού δικομματικού μπλογκ.
Η κυβέρνηση, μετά το σοκ που προκάλεσε η ανήκουστη δήλωση Μπεγλίτη στην τηλεόραση του «Σκάι» («δεν μπορούμε αυθαίρετα είπε- να συνδέσουμε την αυτοκτονία του με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το αν είχε χρέη, ή δεν είχε χρέη, αν τα έφαγε αυτός ή τα παιδιά του...» κλπ, ήταν η δήλωση του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ) καθώς και η ψυχρή, αποστασιοποιημένη τοποθέτηση Καψή, προσπάθησε να αναστρέψει το κλίμα αγανάκτησης και συγκίνησης, αποσυνδέοντας την πράξη από τα αίτια.
Το κυβερνητικό - ΠΑΣΟΚικό μπλοκ (Παπαδήμος - Βενιζέλος) κινήθηκε στη λογική της προσωπικής τραγωδίας και της ατομικής αλληλεγγύης που δήθεν πρέπει να δείχνουμε στους διπλανούς μας, ενώ ο Α. Σαμαράς προσφέρθηκε... να μας δώσει σωσίβιο. Κι αυτά λες και η οικονομική κατάσταση, για την οποία ευθύνη φέρουν τα δύο κόμματα είναι ανεξάρτητη από τα αίτια που έχουν οδηγήσει έως τώρα, τουλάχιστον 1.727 άτομα σε αυτοκτονία ή απόπειρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν δύο μήνες ο πρώην Υπουργός Προστασίας (από τον) Πολίτη Χρ. Παπουτσής στον βουλευτή της ΝΔ Προκ. Παυλόπουλο! Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της απάντησης, αυξήθηκαν κατά 20% τα κρούσματα απελπισίας που οδηγούν σε απονενοημένο διάβημα τους πενόμενους Έλληνες.
Τα κόμματα της Αριστεράς έβαλαν στο στόχαστρο και πολύ σωστά έπραξαν, την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα Μνημόνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να καλούν σε συλλογικούς αγώνες και αλληλεγγύη απέναντι στη βία της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γιαυτή… δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου» είναι μερικά σημεία από το σημείωμα που άφησε πριν την αυτοκτονία του ο Δ. Χριστούλας. Ίσως για να προλάβει παρερμηνεία του θανάτου του ή ακόμη και εσκεμμένη παραποίηση της βαθύτατα πολιτικής πράξεώς του.
«Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής. Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα», ανέφερε η κόρη του Έμμυ, συμπληρώνοντας: "To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση"».
«Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου» ήταν ο αποχαιρετισμός της, ο οποίος παράλληλα αποτελεί και απάντηση σε όσους, από τους υπηρέτες των Μνημονίων πίστεψαν ότι μία δημόσια πράξη αυτοκτονίας θα περνούσε στα μουγκά, όπως τόσες άλλες, μέσα στην διετία.
Παράλληλα μια ακόμη κραυγή απελπισίας υπό μορφή ανοιχτής επιστολής -προαναγγελία αυτοχειρίας κι αυτή- έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή» την ίδια ημέρα του θλιβερού συμβάντος στο Σύνταγμα. Αποδέκτες της ήταν οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο επιστολογράφος, ο οποίος εργάστηκε επί 24 έτη στην Κομισιόν, υπέστη δραστική μείωση κατά 35% της σύνταξής του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεχρεώσει υπέρογκα δάνεια που πήρε για σοβαρούς λόγους υγείας.
Χαρακτηριστικά είναι μερικά αποσπάσματα αυτής της επιστολής.
«Κύριοι, αυτή η γραφή είναι κραυγή απόγνωσης... σκληρής αλήθειας... που σας καθιστά από τούδε κοινωνούς μου. Γεννήθηκα στις 9.12.1953 σ' αυτή τη χώρα που οι πρόγονοί μας ονόμασαν Ελλάδα και όρισαν πως τα αγαθά κόποις κτώνται...
Αυτό ακολούθησα... και μετά από τριάντα πέντε (35) χρόνια ευσυνείδητης εργασίας, επ' ωφελεία του κράτους, συνταξιοδοτήθηκα ελπίζοντας να ζήσω σαν απλός άνθρωπος με ηρεμία και γαλήνη.
Όμως εσείς και όλοι οι ανεκδιήγητοι ακατανόμαστοι προηγούμενοι της εξουσίας προνοιάρατε τη χώρα μου με παραοικονομία, παραπαιδεία, παρανομία, παρατυπία, παραφροσύνη, καταστροφή.
Ξεχάσατε το "ουδαμώς δει αδικείν" και αλουργήσατε την ψυχή μας.
Μέχρι πριν λίγο ανεχόμουν την κάθε είδους παραλογία σας, όμως πια με οδηγείτε στο τέλμα, στην εξαθλίωση, στον θάνατο. Καταντήσατε την Ελλάδα παραχώρα και τα παιδιά μας και εμάς επαίτες».
Και παρακάτω:
«Σας θεωρώ επικίνδυνους ηθικούς αυτουργούς που με τη θανατική ποινή των Μνημονίων που μου επιβάλατε με εξαθλιώνετε πλήρως, με οδηγείτε στην "αυτοχειρία". Όμως σας βεβαιώ ότι σ' αυτό το αδιέξοδο ταξίδι μου αν δεν ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημά μου θα με "ακολουθήσετε" χωρίς επιστροφή... Ένας απελπισμένος δεν έχει επιλογές ή έξοδο διαφυγής ούτε έλλογη σκέψη».
Το αίτημα του Δημ. Φωτάκη (αυτό είναι το όνομα του επιστολογράφου από το Πήλιο), είναι να αναλάβει η Πολιτεία τα χρέη του, που ανέρχονται σε περίπου 74 χιλ. ευρώ.
Είναι παράλογη η απαίτηση; Λέω σαφέστατα όχι. Αυτήν την απαίτηση εάν ψάξουμε στο βάθος της ελληνικής Ιστορίας την έκανε πολιτική πράξη ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλων με την επιβολή της περίφημης Σεισάχθειας, όταν το χρήμα το είχε μαζέψει η μεγαλοαγροτική τάξη. Γιαυτό και ο Σόλων επέβαλε την παραγραφή των χρεών ώστε να ανακουφιστούν οι φτωχοί.
Παρεμπιπτόντως, την ίδια πρόταση έκανε την Πέμπτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας διαγραφή των χρεών στις μικροεπιχειρήσεις και διευθέτηση στα νοικοκυριά.
«Κύριοι εσείς ζείτε! Εγώ δεν υπάρχω» είναι οι λέξεις που απηύθυνε ο συνταξιούχος από το Πήλιο.
Μιλάμε για καταστάσεις που ήταν αδιανόητες πριν δύο χρόνια. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρές τους.
(Δημοσιεύτηκε στον εβδομαδιαίο
ΡΕΠΟΡΤΕΡ της Πάτρας την Δευτέρα 9-4-12)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς