Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Δεν τίθεται ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα»

Αφίσα του ΕΛΑΣ που καλεί τους Γερμανούς στρατιώτες να ταχθούν κατά του Χίτλερ! (Αρχείο εκδόσεων Γιάννης Πικραμένος, Πάτρα)

Ξεκαθαρίζει τη θέση του το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστική δήλωση προς το ΑΜΠΕ - «Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται», λέει ο Μαν. Γλέζος

Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων για την Γερμανία, ξεκαθαρίζει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστική δήλωση προς το ΑΜΠΕ την Κυριακή 1-4-12, ενώ ο ιστορικός εκπρόσωπος του αντιφασιστικού αγώνα, Μανώλης Γλέζος δηλώνει για την θέση της σημερινής Γερμανίας ότι  «είναι ανιστόρητη, ψευδής και εξοργιστική». Ερώτημα: Η Ελληνική Κυβέρνηση τι απαντά στην θέση της Γερμανίας, που τόσο εύκολα «καθαρίζει» σήμερα με το ναζιστικό παρελθόν της και τις οικονομικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτό;
Παρατίθεται το ακριβές κείμενο (σε μετάφραση από την Γερμανική) της δήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το ΑΜΠΕ:
«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας.
Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».

Μ. Γλέζος: Ανιστόρητη και ψευδής η γερμανική ανακοίνωση

Την έντονη δυσφορία του για την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος. «Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είναι ανιστόρητη, ψευδής και εξοργιστική», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος, προσθέτοντας ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς