Το εξώφυλλο του αξιόλογου βιβλίου που συνέγραψε ο Τάκης Μπενάς. |
Παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Μπενά την π. Τετάρτη
Η γέννηση του ΚΚΕ Εσωτερικού, η επώδυνη και δύσβατη πορεία του στο πέρασμα του χρόνου, η καθοριστική συμβολή του στην ανανέωση της κομμουνιστικής σκέψης στον τόπο μας αλλά και διεθνώς, η γενναία στάση των ιδρυτικών στελεχών του να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τον δογματισμό και ο “πρόωρος θάνατος” του κόμματος το 1987 βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στον φιλόξενο χώρο του “Εύμαρου” με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Μπενα “Το ελληνικό '68 - Συμβολή στην ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού” (εκδ. Θεμέλιο).
Θυμίζοντας περισσότερο κομματική διαδικασία του ΚΚΕ εσωτερικού, όπως εύστοχα παρατήρησαν οι συμμετέχοντες, παρά βιβλιοπαρουσίαση, η εκδήλωση κράτησε κάτι περισσότερο από δυόμισι ώρες και κανένας δεν έλεγε να φύγει, καθώς η συζήτηση, που είχε να κάνει τόσο με τα τότε γεγονότα και τις δυσκολίες του πρωτόγνωρου εγχειρήματος όσο και με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, είχε “ανάψει” για τα καλά.
Η “προσωπική εξομολόγηση” του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Τάκη Μπενά και οι αναφορές του για τη “θητεία του στην κομμουνιστική ανανέωση”, όπως και για τα λάθη και τις παραλείψεις του ΚΚΕ εσωτερικού, για τα πρόσωπα, τα γεγονότα, αλλά και τη συμβολή του φορέα της κομμουνιστικής ανανέωσης στην πολιτική ζωή της χώρας τροφοδότησαν τον διάλογο μεταξύ των παρευρεθέντων, ενώ παράλληλα άνοιξαν θέματα που περιμένουν απαντήσεις στον δεύτερο τόμο που ετοιμάζει ο ίδιος.
Π. Κλαυδιανός: Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούσαμε
Βιβλίο για συζητήσεις “εργαστηριακού” τύπου χαρακτήρισε το σύγγραμμα του Τ. Μπενά ο Π. Κλαυδιανός, ενώ αναφερόμενος στο ΚΚΕ εσωτερικού έκανε λόγο για “γενναία πράξη”, προσθέτοντας παράλληλα ότι “η γέννησή του δεν είχε προηγούμενο”. Ο ίδιος είπε ότι, τη στιγμή που επιλέχθηκε η ονομασία ΚΚΕ εσωτερικού και όχι ΕΔΑ, το επίδικο ήταν το “Κ” και συνεπώς ορθά επιλέχθηκε, ενώ και ο ίδιος συμφώνησε με τον συγγραφέα ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί η διάσπαση το '68, διαφωνώντας ωστόσο με τον συγγραφέα ότι πρώτο λόγο είχαν οι εξωγενείς παράγοντες που οδήγησαν στο ιστορικό γεγονός.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και την τελική του επικράτηση επί του ΚΚΕ εσωτερικού, το στέλεχος της ΑΚΟΑ εκτίμησε ότι δεν οφείλεται μόνο στην υποστήριξη της ΕΣΣΔ, αλλά και στις συντηρητικές δομές της ελληνικής κοινωνίας που το ευνόησαν. Τέλος, υποστήριξε ότι “μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούσαμε να διαλύσουμε το κόμμα και το κάναμε”, ενώ μίλησε και για το “κενό συζήτησης” που υπάρχει από όλες τις πλευρές της Αριστεράς επί του θέματος με αποτέλεσμα να υπάρχουν “ανορθογραφίες”.
Ν. Βούτσης: Οι παράγοντες συνέβαλαν στη διάλυση
Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε το βιβλίο “ιστορικό και πολιτικό ντοκουμέντο και απολύτως υποκειμενικό”, ενώ πρόσθεσε ότι οφείλουν όσοι δεν έζησαν τη διάσπαση του '68 να διαβάσουν το σύγγραμμα. Ο ίδιος δεν συμφώνησε με την εκτίμηση ότι “μόνο εμείς μπορούσαμε να διαλύσουμε το κόμμα”, σημειώνοντας πως “έδρασαν πολλοί παράγοντες, εσωτερικοί και εξωτερικοί, γι' αυτό”.
Παράλληλα το στέλεχος του ΣΥΝ μίλησε για το λάθος του ΚΚΕ εσωτερικού να εμφανιστεί επίσημα ως ΚΚΕ εσ. δεκατρία χρόνια μετά τη γέννησή του (εκλογές '81), ενώ πρόσθεσε ότι “ορθά σήκωσαν το γάντι της ρήξης το '68” τα στελέχη του μετέπειτα του ΚΚΕ εσ. Αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι "η ενότητα αποτελεί αυταξία", αλλά όχι η "ενωτολογία". Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οφείλουμε να συζητήσουμε για τα γεγονότα του τότε και τόνισε τη συνεισφορά του ΚΚΕ εσ. στη σχέση του με την αυτονομία των κινημάτων, την υπόθεση της δημοκρατίας, τον διεθνισμό και τις επεξεργασίες για τον ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό.
Αλ. Ρήγος: Οφείλουμε πολλά στον Τάκη
Ο Αλ. Ρήγος υπογράμμισε ότι “οφείλουμε πολλά στη διαμόρφωση των χαρακτήρων μας ως ενεργοί πολίτες και αριστεροί ευρωκομμουνιστές στη σκέψη του Τ. Μπενά, όπως και των δυο γραμματέων του ΚΚΕ εσ., του Μπάμπη Δρακόπουλου και του Γιάννη Μπανιά”. Για το βιβλίο σημείωσε πως “αποτελεί Ιστορία και όχι απομνημόνευμα ή αφήγηση” και συμπλήρωσε ότι “πρόκειται για συνθετική πολιτική και ιστορική αποτίμηση”.
Ο πανεπιστημιακός του Παντείου μίλησε ακόμη για τη συνεισφορά του “Ρήγα Φεραίου” στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και για τις αντιφάσεις του ΚΚΕ εσ. (όπως η στήριξη της ιδέας για κυβέρνηση Μαρκεζίνη, η επιλογή της Ενωμένης Αριστεράς το '74 κ.λπ.) που του στοίχισαν στη μετέπειτα πορεία του.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και διάλογος μεταξύ των παρευρεθέντων σε σχέση με τον ρόλο της ΕΣΣΔ στη διάσπαση, τα λάθη και τις αδυναμίες του ΚΚΕ εσ. και τη διάλυσή του, τον ρόλο των πρωταγωνιστών της περιόδου και τις επεξεργασίες του κόμματος για μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες.
Τέλος, την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων “Εύμαρος” Π. Κακολύρης, ο οποίος αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Μπανιά.
(Από την ΑΥΓΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς