Χωρίς λεζάντα. |
Παρά τις θριαμβολογίες του Βενιζέλου για το PSI, η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής ψυχορραγεί
Τέλος στο σύστημα καταβολής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης όπως το έχει γνωρίσει έως τώρα η ελληνική κοινωνία βάζει το PSI, καθώς το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, αφαιρεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι παρενέργειές του είναι κατά πολύ ευρύτερες.
Στον βωμό του περιβόητου “Private Sector Involvement” που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες Ελλάδα και διεθνείς αγορές, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία (ποσοστό συμμετοχής 85,8% ή 177 δισ. ευρώ και σχεδόν “απόλυτη επιτυχία” με την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης: Collective Action Clauses - CAC με συμμετοχή 95,7%) θυσιάζονται η ανάπτυξη και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και τούτο διότι έρχονται νέα, ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα για φορολογούμενους, για καταναλωτές, για εργαζόμενους, από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού, όπως έχουν εκβιαστικά απαιτήσει τρόικα και αγορές, με το πραγματικό όφελος της ελληνικής να διαμορφώνεται, μετά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε 60 με 67 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση για τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για το PSI, την οποία έκανε η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Ρένα Δούρου, καθώς τις χαρακτήρισε "ύβριν" και ενώ σημειωτέον ήλθαν την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ύφεση 7,9% το τέταρτο τρίμηνο 2011 (7% στο έτος).
Αναφορικά με τις επιμέρους συμμετοχές στο PSI, αυτές είχαν ως εξής:
Α. Ομόλογα ελληνικού δικαίου. Συνολική αξία: 177,4 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 152 δισ. ευρώ. Ποσοστό συμμετοχής: 85,9%.
Β. Ομόλογα ξένου δικαίου. Συνολική αξία: 18,9 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 12,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έδωσε γι' αυτά παράταση στην περίοδο αποδοχής έως τις 23 Μαρτίου.
Γ. Δάνεια σε κρατικές επιχειρήσεις. 9,7 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 7 δισ. ευρώ.
Συνολική αξία: 205 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 172 δισ. ευρώ. Ποσοστό συμμετοχής: 85,8% και με την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses: συμμετοχή 95,7%).
Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του PSI, τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις ή τις αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, η τελεσφόρηση του όλου εγχειρήματος αφήνει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, όπως είναι:
* Πώς θα αποζημιωθούν -αν αποζημιωθούν- οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα;
* Πώς θα αποφευχθεί το “λουκέτο” στα ταμεία;
* Πώς θα παρακαμφθούν μελλοντικά οι δυσχέρειες τυχόν απαιτούμενου νέου “κουρέματος” λόγω της μετάπτωσης από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο;
* Πώς θα αποσοβηθούν τυχόν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις στην Ευρωζώνη από τους κερδοσκόπους με ενεργοποίηση των CDS;
* Πώς θα ασκηθεί εθνική δημοσιονομική πολιτική και κατά συνέπεια πώς θα λειτουργήσει στοιχειωδώς το ελληνικό κράτος με την προνομιούχο - κατά προτεραιότητα- αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές;
Εξάλλου, σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο, όπως προβλεπόταν, θα ολοκληρωθεί η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτει από το ενιαίο μισθολόγιο όταν αυτή υπερβαίνει το 25% των προηγούμενων αποδοχών του. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με την οποία παρέχεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν το 25%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς