Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ανοικτή επιστολή προς τους Φορείς της Πάτρας για την Ξερόλακκα


             Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας διαπιστωμένα και επίσημα νεκρός από το 2007, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του, αποτελεί μια τοξική βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί ενώ  καθημερινά δηλητηριάζει τη ζωή όλων των κατοίκων της Πάτρας.
   Η κατάσταση που ο σημερινός Δήμαρχος είχε θεωρήσει ως αιτία για την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κυρίως ανεπίτρεπτης ολιγωρίας όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών σε ότι αφορά το σχεδιασμό, την προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης.  
Ο κορεσμός και η υπέρβαση του χρονικού ορίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει σαν αποτέλεσμα την παλαιότητα και μη λειτουργία των εγκαταστάσεων του.
   Η μη καύση του παραγόμενου βιοαερίου έχει σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση-ρύπανση του αέρα, επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπόγεια μετανάστευση που μπορεί να δημιουργήσει καθιζήσεις, αναφλέξεις, εκρήξεις, επιδράσεις στα υπόγεια ύδατα.
   Η διαφυγή των στραγγισμάτων από τις μεμβράνες και το πέρασμά τους στα επιφανειακά και υπόγεια νερά έχει αποτέλεσμα την μόλυνση τους.
   Η ύπαρξη ζώων και κυρίως πουλιών που τρέφονται από τα απορρίμματα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
   H μεταφορά ρυπαντών ιδιαιτέρως τοξικών (διοξίνες, φουράνια) στις παρακείμενες εκτάσεις  έχει επιπτώσεις στη τροφική αλυσίδα.
   Ο κίνδυνος της κατάρρευσης, λόγω της υπέρβασης του προβλεπόμενου ύψους κατά 35 μέτρα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις.
   Με αδιαφανείς διαδικασίες, “μελέτες” προχωρά η παράνομη επέκταση του ΧΥΤΑ χωρίς καμία υποδομή και σχεδιασμό.
Η Δημοτική αρχή που είχε υποσχεθεί πως την 1-1 του 2011 θα κλείσει την Ξερόλακκα και στη συνέχεια ζήτησε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2011, την οποία και πάλι αθέτησε εμπαίζοντας τους κατοίκους, ζητά χωρίς ντροπή και πάλι τη συναίνεση μας και την συνευθύνη, για να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η εναπόθεση των σκουπιδιών στη “χωματερή” πια της Ξερόλακας ισχυριζόμενη ότι “δεν τίθεται ζήτημα έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας  των πολιτών”.
   Επικαλείται,  “τη δεδομένη οικονομική κατάσταση των συμπολιτών” για να αποσείσει τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις της και τις ευθύνες της για την παραβίαση  της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο της Ξερόλακκας στις 31- 12-12.
   Στην ίδια γραμμή πλεύσης της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της αναλγησίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
   Δεν θα κουραστούμε με κάθε τρόπο να αναδεικνύουμε και να τονίζουμε ότι οι συνέπειες της παράνομης λειτουργίας δεν αφορούν μόνο εμάς που απλά τις νιώθουμε πιο άμεσα, αλλά όλους τους κατοίκους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
   Η προάσπιση της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων των κατοίκων της πόλης είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας, και δεν απαλλάσσονται όσοι κόπτονται για την αναπόφευκτη πρόσκαιρη και μηδαμινή μπροστά στο έγκλημα που παλεύουμε να σταματήσουμε συσσώρευση των σκουπιδιών.
  Η εμμονή σε πρακτικές “κοινωνικού αυτοματισμού” δεν υποκινείται από το ενδιαφέρον για την υγεία των Πατρινών, αλλά για την εξυπηρέτηση πολιτικών και κυρίως επιχειρηματικών συμφερόντων, αφού τα σκουπίδια είναι χρυσάφι για τους εθνικούς εργολάβους.
   Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας για όλη την πόλη, καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν σαφή θέση.
   Εμείς μαζί με τους συμπολίτες της Πάτρας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι  να κλείσει οριστικά η Ξερόλακα.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς