Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 27-1-12 ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Με βάση τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην πόλη μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της δημοτικής αρχής, τη στάση της Περιφέρειας και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έχει να δηλώσει τα ακόλουθα:
Ένα χρόνο τώρα δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν προεκλογικά, ούτε στην αποκομιδή, ούτε στη διαλογή στην πηγή ή την κομποστοποίηση, ούτε στην ανακύκλωση, ούτε στη συνολική διαχείριση. Επιπλέον υπήρξε ένα μεγάλο κενό στην απαιτούμενη συνεχή ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, η οποία άρχισε και τελείωσε με το κλείσιμο των διοδίων τον Μάρτιο του 2011. Το μόνο θετικό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση είναι ότι τα απορρίμματα μέσα στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θάβονται πολύ πιο προσεκτικά ώστε η δυσοσμία να μην φθάνει χιλιόμετρα μακριά, όπως γινόταν με την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας παραπέμπεται στις καλένδες. Από τη δημοτική αρχή προτείνεται η παράταση της λειτουργίας του για 3-5 χρόνια ακόμα, προσχωρώντας έτσι στις προτάσεις του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης.
Η αγανάκτηση των κατοίκων του Αρκτικού Διαμερίσματος είναι δικαιολογημένη, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τίποτε δεν πείθει ότι η σημερινή κατάληξη  ήταν υποχρεωτικά μονόδρομος. Η παράταση της λειτουργίας της Ξερόλακκας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και προκαλεί  επικίνδυνη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του Μείλιχου και του Πατραϊκού Κόλπου.

Όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει διέξοδος που επιτρέπει το κλείσιμο του παράνομου και υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ. Αυτή βρίσκεται στην άμεση χωροθέτηση, προκήρυξη και κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στη δημιουργία Σταθμού Διαλογής και νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, που θα καλύψει τις ανάγκες της Πάτρας μέχρι τη λειτουργία του πολυσυζητημένου εργοστασίου.

Είναι βέβαια απαραίτητο να επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, καθώς και τις ευθύνες τόσο της αιρετής Περιφέρειας, όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που με τη στάση και την πολιτική τους εμποδίζουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, εγκλωβίζοντας το Δήμο Πάτρας στις δικές τους προτάσεις.
Επιπλέον πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης σε όλη τη διαδικασία συλλογής, αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Γι΄ αυτό διαφωνεί με τη κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ, όπως προωθείται σήμερα η κατασκευή του εργοστάσιου στου Φλόκα και ίσως αύριο η αποκομιδή, όπως προτείνουν οι τρεις «συνεταίροι» της κυβέρνησης του Μνημονίου.
Σε μια προσπάθεια θετικής συμβολής στο δημόσιο διάλογο, ο ΣΥΝ οργανώνει την Παρασκευή 27/1/2012, ώρα 19:00, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων» και καλεί τους φορείς και τους πολίτες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος.
Εισηγητές θα είναι:
               
Θωμάς Μπιζάς, μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ ΟΤΑ
Μπάμπης Μπιλίνης, Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος ΣΥΝ
Κώστας Σπαρτινός, Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Αχαΐα
Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάτρα, 12 Ιανουαρίου 2012
                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς