Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«Ξυπνάμε κακές μνήμες στους Ευρωπαίους» τόνισε ο Χέλμουτ Σμιτ



Ίσως αποδειχθεί προφητικός ο Χ. Σμιτ για το παρελθόν της Γερμανίας.
Ο πρώην καγκελάριος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να επιδείξει σήμερα η Γερμανία αλληλεγγύη προς τις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση, προειδοποιώντας ότι θα κληθεί στο μέλλον να λογοδοτήσει και για όσα κάνει και για αυτά που παραλείπει

Με έναν φιλιππικό κατά του απομονωτισμού της Γερμανίας στην Ευρώπη που απειλείται από τις επιλογές των κορυφαίων στελεχών της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ άνοιξε χθες το συνέδριο του SPD στο Βερολίνο.
«Η Γερμανία στην Ευρώπη, με την Ευρώπη, για την Ευρώπη», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Χέλμουτ Σμιτ, που προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην υποβαθμίσει τη «λανθάνουσα καχυποψία» των γειτόνων της Γερμανίας για τον ρόλο της χώρας στην Ευρώπη, η οποία «ξυπνά κακές μνήμες». Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας διαπίστωσε ότι υπάρχει «εντεινόμενη ανησυχία για μια υπερβολικά ισχυρή οικονομικά Γερμανία. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε καν την υποψία ότι η Γερμανία μπορεί να παραπλανηθεί σε ηγετικό ρόλο, ούτε καν σε ρόλο πρώτου μεταξύ ίσων. Ακόμη και για τη δική μας προστασία από εμάς τους ίδιους, η Γερμανία πρέπει να παραμείνει προσδεμένη στην Ευρώπη». Ο πρώην καγκελάριος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να επιδείξει σήμερα η Γερμανία αλληλεγγύη προς τις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση, προειδοποιώντας ότι θα κληθεί στο μέλλον να λογοδοτήσει και για όσα κάνει και για αυτά που παραλείπει. «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή σύνεση, πρέπει να συμπαρασταθούμε στους γείτονες και εταίρους μας. Και αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα», είπε ο Χέλμουτ Σμιτ χειροκροτούμενος από τους συνέδρους. Καταλυτική ήταν η κριτική του Χέλμουτ Σμιτ στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. «Τοποθετήσεις όπως του Χριστιανοδημοκράτη προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι «στην Ευρώπη μιλούν πλέον γερμανικά», εμφανίσεις του υπουργού Εξωτερικών για τηλεοπτική χρήση στην Τρίπολη, στο Κάιρο και στην Καμπούλ, θεωρώντας τες σημαντικότερες από τις επαφές του με την Αθήνα, τη Λισαβόνα, το Δουβλίνο ή το Ελσίνκι, είτε προειδοποιήσεις άλλων στελεχών ότι πρέπει να προστατευτούμε αποτρέποντας μια Ευρωπαϊκή Ενωση μεταφοράς πόρων δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιζήμιοι εθνικιστικοί γερμανικοί παλικαρισμοί».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

«Η απομόνωση εντός της ΕΕ ή ακόμη και εντός της ευρωζώνης θα είναι άκρως επικίνδυνη. Για μένα αυτό το συμφέρον της Γερμανίας κατατάσσεται σαφώς ψηλότερα από κάθε τακτική που αποσκοπεί στο συμφέρον των πολιτικών κομμάτων», είπε ο Χέλμουτ Σμιτ.
«Το ευρώ είναι σταθερότερο νόμισμα από ό,τι ήταν το μάρκο», είπε εκτιμώντας ότι το πέρασμα σε μια κοινή ευρωζώνη με κοινή ανάληψη χρέους θα είναι αναπότρεπτη. Παράλληλα, επισημαίνοντας το έλλειμμα δημοκρατίας στη σημερινή ΕΕ, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να διεκδικήσουν σθεναρά έναν αναβαθμισμένο ρόλο και να αναλάβουν αυτοί τη μάχη κατά των οίκων αξιολόγησης, που «έχουν θέσει σε ομηρεία τους ηγέτες των χωρών».

(Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑ από το Βερολίνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς