Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τα απορρίμματα Πάτρας και η διαχείρισή τους θέμα συζήτησης


Η δεματοποίηση και κομποστοποίηση είναι η μέθοδος που προκρίνεται.

Επιβάλλεται η μείωση του όγκου των σκουπιδιών στην πηγή  έτσι ώστε να μην πληρώνει ο πολίτης για ποσότητες που τελικά δεν θα καταλήγουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας

Την πλήρη αποδοχή του Ειδικού Γραμματέα των ΣΔΙΤ κ. Νικόλαου Ματζούφα συνάντησαν οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενόψει της πρόσκλησης που θα απευθύνει η Περιφέρεια για την υποβολή προτάσεων σχετικά με την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας αποβλήτων.    
Ο κ. Ματζούφας  συμφώνησε απόλυτα με τις παρατηρήσεις του κ. Δημαρά καταρχάς  στο σκέλος που αφορά στην αναγκαιότητα της προστασίας των πολιτών από οικονομική επιβάρυνσή τους ιδίως σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Το   γεγονός  αυτό επισημαίνει  εδώ και μήνες ο Δήμαρχος Πατρέων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου στου Φλόκα τα  οποία όπως τα παρέλαβε η δημοτική αρχή ουσιαστικά περιόριζαν τον ανταγωνισμό και επιβάρυναν με αυτό τον τρόπο τους πολίτες με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Ο κ. Δημαράς τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι  όπως ήταν διαμορφωμένα τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου στου Φλόκα, θα καλούνταν επί της ουσίας οι πολίτες να πληρώσουν  έξι φορές παραπάνω για περίπου 20 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων το χρόνο τους οποίους δεν θα «παράγουν».
Η θέση άλλωστε που διατυπώνει εδώ και ένα χρόνο ο Δήμαρχος Πατρέων  για άνοιγμα της διαδικασίας σε όλες τις τεχνολογίες και κατά συνέπεια  στον ανταγωνισμό έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες και να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, είναι πλέον η θέση που υποδεικνύεται και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.   
Απολύτως συμφώνησε ο κ. Ματζούφας και με την άποψη του Δημάρχου ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να το δούμε συνολικά με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σαφείς και αναφέρουν ότι επιβάλλεται η μείωση του όγκου των σκουπιδιών στην πηγή και  η ανακύκλωση, ενώ έδειξε να κατανοεί  απόλυτα και την παρατήρηση Δημαρά ότι θα πρέπει εφόσον λάβουμε υπόψιν μας τα παραπάνω να  καθορίσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγει στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας, έτσι ώστε να μην πληρώνει ο πολίτης για ποσότητες που τελικά δεν θα καταλήγουν στο Εργοστάσιο, αλλά θα αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς