Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τρίτο «κούρεμα» επικουρικών (5% έως 50%) και αναγκαστικές συνενώσεις


Από την εργατοϋπαλληλική διαμαρτυρία της 1-12-11 στην Πάτρα.

Αφορούν τα Ταμεία Μισθωτών, Δημοσίων Υπαλλήλων, εργαζομένων ΔΕΚΟ, Τραπεζοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων

«Κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων, το τρίτο κατά σειρά το τελευταίο τετράμηνο και με μειώσεις από 5% έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις θα «τρέξει» από τις αρχές του χρόνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ταυτόχρονα δρομολόγησε την αναγκαστική ενοποίηση πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων (μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και τη λειτουργία με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά όλων των ταμείων από το 2001 και μετά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, τα πέντε ταμεία που θα συγχωνευτούν, ίσως και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012, είναι: ΕΤΕΑΜ (μισθωτών), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικών υπαλλήλων), που συνολικά αφορούν 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Όπως τόνισε, όποια διοίκηση από τα συγκεκριμένα ταμεία δεν συμφωνήσει να ενταχθεί στον νέο ενιαίο φορέα "θα μείνει μόνη της και θα κληθεί στο άμεσο μέλλον η ίδια να καλύψει τα ελλείμματα, βάσει των αναλογιστικών μελετών, που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα ταμεία".
Οι μειώσεις, που κατά περίπτωση μπορεί να φτάνουν και το 50% σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα αφορούν και τους ίδιους τους συνταξιούχους. Όπως τόνισε με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι δομικό αλλά προέρχεται από την κρίση και την ύφεση, αφήνοντας έτσι παράθυρο νέας παρέμβασης και προσθέτοντας ότι η οικονομική κατάσταση των ταμείων το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος της ύφεσης που προκλήθηκε στα ταμεία εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας, της μείωσης των ωρών εργασίας και των αποδοχών ανήλθε στα 4,5 δισ. για το 2011. Το κόστος αυτό καλύφθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 500 εκατομμύρια εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συντάξεων και τα υπόλοιπα από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εφιαλτική η διετία που έρχεται...

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, με τις μεγαλύτερες περικοπές να αφορούν τα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%.
Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%, ωστόσο ανέφερε ότι το ΤΑΝΠΥ (επικουρικό ναυτιλιακών πρακτόρων) δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 67%, αλλά θα ξεφύγει από τον γενικό κανόνα αναπληρωσης 20% καθώς τα αποθεματικά του επαρκούν για μεγαλύτερη αναπλήρωση στο μέλλον.
Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε την επόμενη διετία «εφιαλτική» και ανέφερε ότι, ενώ τα επικουρικά ταμεία δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες, έχουν μεγάλα ελλείμματα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης. Το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.
Τα επικουρικά ταμεία παρέχουν συντάξεις σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και τα συνολικά ταμιακά τους ελλείμματα είναι 850 εκατ. ευρώ. Μόνο το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) φθάνει στα 650 εκατ. ευρώ.

Κατεδάφιση συντάξεων...

«Ο κ. Κουτρουμάνης έχει μετατραπεί από υπουργός Εργασίας σε απλό αγγελιαφόρο των εντολών της τρόικας για κατεδάφιση των συντάξεων προωθώντας μέσα μόλις σ' ένα εξάμηνο και τέταρτο πακέτο μείωσης των επικουρικών συντάξεων» αναφέρει σε δηλωσή του ο Δ. Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και τρόικα "έχουν βαλθεί να εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις, να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις σε απλά φιλοδωρήματα και να βάλουν οριστικά ταφόπετρα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση".
(Από την ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς