Έφτυσε αίμα για να τους πείσει ότι δεν πρέπει να αλληθωρίζουν προς το ΠΑΣΟΚ! |
Τελικά τάχθηκε κατά με 40 ψήφους, ενώ ένα ισχυρό μπλογκ από 24 μέλη τάχθηκαν υπέρ του παρών και άλλα 4 λευκό
Δύσκολη αποδείχτηκε για την Δημοκρατική Αριστερά η απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Μνημονίου. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής.
Τελικά χθες βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε να δώσει αρνητική ψήφο στην συγκυβέρνηση ψηφίζοντας την πρόταση Κουβέλη με 40 ψήφους (ή 59%) υπέρ, ενώ ένα ισχυρό μπλογκ 24 μελών (ή 40%) αντιτιθέμενων στην πρόταση Κουβέλη απεφάσισε να ψηφίσει παρών και άλλα 4 μέλη λευκό.
Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε εισηγηθεί την καταψήφιση της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο στη συνεδρίαση που, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, ήταν "κλειστή" - κατά το παλαιοκομμουνιστικό πρότυπο, κάτι που η ΔΗΜΑΡ έχει καταδικάσει στο παρελθόν ως αναχρονιστική πρακτική - επικράτησε διχογνωμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές του κόμματος πλην του Γρηγόρη Ψαριανού τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Ισχυρή όμως ήταν και η μειοψηφούσα, όπως φάνηκε, άποψη υπέρ της ψήφου ανοχής με "παρών", την οποία υπερασπίστηκαν οι Α. Φιλίνη, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Κάρης, Μ. Σαμπατακάκης, Μ. Ματσαγγάνης, Μ. Ρεπούση, Μ. Διόγος, Γ. Μπράμος, Στ. Λιβαδάς, Κ. Επιτροπάκη, Γ. Γεωργάτος κ.ά.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
"Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία" αναφέρει στο κείμενο της απόφασης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Και προσθέτει: "Aν ο στόχος ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και θα υπήρχαν άλλα πολιτικά ζητούμενα, που δεν θα απέκλειαν εκ των προτέρων από την εξεύρεση λύσης καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις".
Αιτιολογώντας την απόφασή της για καταψήφιση επισημαίνει ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, ανάμεσα σε άλλα, με την αντιμετώπιση των απωλειών για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη διασφάλιση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, τη λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υλοποίηση της προβλεπόμενης περιστολής δαπανών χωρίς περαιτέρω συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, την ουσιαστική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων και όχι με οριζόντιες περικοπές προσωπικού και απολύσεις κ.ά.
"Όλοι οι παραπάνω ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι σε συνδυασμό με τη θεσμική ανακολουθία και τις αποκλίσεις που υπήρξαν, θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο μας στη νέα κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές" καταλήγει η απόφαση.
ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: "Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ"
Δύο μέρες νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Γρ. Ψαριανός σε συνέντευξη Τύπου από την Τρίπολη, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για τον Λουκά Παπαδήμο:
Είπε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν πρόκειται να είναι μαριονέτα ούτε κούριερ κανενός αλλά ούτε και διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα καθώς δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα.
Ο κ. Ψαριανός πρόσθεσε ότι:
«Ο Λ. Παπαδήμος είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη».
Τέλος επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαρκέσει όχι περισσότερο από τρεις μήνες με κύριο στόχο της την διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μέχρι να πάμε σε εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς