Όλο και αναπτύσσονται στην χώρα μας. Στην φωτογραφία φωτοβολταϊκά 5 ΜW στην Δράμα. |
Εκχωρείται με αποικιακούς όρους ένα περιβαλλοντικό επιχειρηματικό μοντέλο, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου!
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι Γερμανοί και οι Κινέζοι από το -κατά τα άλλα μεγαλόπνοο- σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ήλιος» για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας, αφού η αντίστοιχη συμφωνία των Βρυξελλών δεσμεύει μελλοντικές ταμιακές ροές του προγράμματος μόνο για τη μείωση του χρέους.
Για να το πούμε πιο κατανοητά, αφού η ΕΕ θα διαχειρισθεί το πρόγραμμα «Ήλιος» για λογαριασμό της Ελλάδας που είναι χρεωμένη, η όποια μελλοντική πηγή ενέργειας δεν χρησιμοποιείται εάν δεν υπηρετεί την υποχρέωση να ξεπληρώσει η χώρα τα δάνεια που έχει λάβει. Και κάπως έτσι η ανάπτυξη πάει περίπατο, ενώ και οι δήμοι χάνουν 200 χιλ. στρέμματα γης που θα δεσμευτούν για τα επόμενα 25 χρόνια
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου υπογράμμισε ότι εκχωρείται με αποικιακούς όρους ένα περιβαλλοντικό επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ η κοινωνία δεν πρόκειται να ωφεληθεί αφού δεν προβλέπεται κανένα ανταποδοτικό μέτρο στη συμφωνία και μεθοδεύεται χωροθέτηση των «φωτοβολταϊκών οικοπέδων» με όρους που βολεύουν μόνον τους επενδυτές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου – υπενθυμίζω ότι ήταν αυτός που μαζί με τον Γ. Παπανδρέου μας έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα - ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπεραμύνθηκε της κερδοφορίας του προγράμματος, αλλά δεν απάντησε ευθέως στις πολλές ερωτήσεις. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, γνωστή στους Πατρινούς από την βάνδαλη παρέμβασή της στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Φλόκα - που επεσήμαναν ότι η διμερής, ουσιαστικά, συμφωνία με τους δανειστές οδηγεί τη χώρα σε απώλεια διαπραγματευτικής ισχύος, δεν εισακούστηκαν.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως είναι βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να είναι αντισυμβαλλόμενη στη συμφωνία η Γερμανία, που μετά την απόφαση για κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της έως το 2020 έχει πολύ μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Ενημέρωσε τη Βουλή ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται για επένδυση ύψους 20 δισ. ευρώ, για εξαγωγή 10 γιγαβάτ, με ταυτόχρονες επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές που αναμένεται να αποδώσουν 80 δισ. τα επόμενα 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αγοραστής με μακροχρόνιο συμβόλαιο.
Υποστήριξε ακόμη πως θα ενισχυθεί η εγχώρια αγορά φωτοβολταϊκών και ενημέρωσε ότι έχουν προσφερθεί ήδη 70.000 στρέμματα από τα απαιτούμενα 200.000 από δημάρχους πολλών περιοχών, αλλά και ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης χρήσης του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου για εξαγωγή σε πρώτη φάση ενέργειας 2 γιγαβάτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς