Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στη θέση των επισήμων οι πολίτες και ούτε καν θεατές οι επίσημοι


ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ




 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. Η παρέλαση έγινε, αλλά χωρίς την νομεκλατούρα των κυβερνητικών.

Μέρες Κατοχής στην Πάτρα των Μνημονίων που τις ανέτρεψε ο λαός!

Με το πανό τους οι διαμαρτυρόμενοι της πλ. Γεωργίου ετοιμάζονται για πορεία.
 Ήταν μια διαφορετική παρέλαση αυτή που έζησαν το μεσημέρι, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου, οι Πατρινοί. Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί προ της πλατείας Τριών Συμμάχων απαίτησαν να φύγουν οι επίσημοι από την εξέδρα για να γίνει η παρέλαση. Η Αστυνομία αντέδρασε, αλλά το πλήθος με τον όγκο του συμπαρέσυρε το προστατευτικό κάγκελο και την ίδια την Αστυνομία και κατέλαβε το οδόστρωμα, απαιτώντας από τους δευτεροκλασάτους επισήμους  να αποχωρήσουν.
Κάποιος Ειδικός Φρουρός φάνηκε θερμόαιμος και ως επικεφαλής αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει γκλοπ, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στην ομάδα του για χρήση βίας. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση παριστάμενου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, που τον ερώτησε με έντονο ύφος: «Ποιος έδωσε εντολή, γιαυτό;». «Εγώ», απάντησε ο επικεφαλής της ομάδος των Ειδικών Φρουρών. «Και ποιος είσαι εσύ, που δίνεις εντολές; Κανείς σας μην κουνηθεί» ήταν η διαταγή του αξιωματικού της ΕΛΑΣ, που πάγωσε τον ανεγκέφαλο εθνοφρουρό.
Αυτή η έγκαιρη επέμβαση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ έσωσε την κατάσταση. Διότι εάν γινόταν γίνονταν χρήση βίας θα έφερνε αντιβία των διαδηλωτών και θα επακολουθούσαν ίσως αιματηρά επεισόδια, εν μέσω μικρών παιδιών, που θα θύμιζαν τα περυσινά της Αθήνας, με ευθύνη της Α. Παπαδιαμαντοπούλου!
Η απαίτηση των διαδηλωτών εισακούστηκε. Ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος ακούστηκε να απειλεί τον περιφερειακό σύμβουλο Βασ. Χατζηλάμπρου ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μη διεξαγωγής της παρέλασης. Όμως το αίτημα των αγανακτισμένων πολιτών ήταν να γίνει παρέλαση, να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν, αλλά «όχι μπροστά σε αυτούς που ξεπούλησαν την χώρα»! Στην εξέδρα κάθισαν οι διαδηλωτές, το κίνημα των αγανακτισμένων της πλ. Γεωργίου με δύο πανό και όχι οι δευτεροκλασάτοι επίσημοι, οι οποίοι αποχώρησαν.
Από σημείο αριστερά εκτός εξέδρας, προς την πλευρά της οδού Κολοκοτρώνη, παρακολούθησε την παρέλαση ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο μόνος εκ των επισήμων που παρέμεινε έως τέλους. "Είχαμε χρέος να σεβαστούμε την ημέρα, τους πατριώτες που χάθηκαν και τα παιδιά που περίμεναν να παρελάσουν» δήλωσε σε τοπικό κανάλι. Για τους νέους κατακτητές που εισβάλλουν με το προσωπείο του επιτηρητή και με ξεδιάντροπη πρόσκληση του Προέδρου του κόμματός του, δεν ανέφερε λέξη. Το ζήτημα δεν θα ήταν της ημέρας φαίνεται!
Στην θέση της εξέδρας που ήταν για τον Υφ. Άμυνας κάθισαν εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου, απλοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι, κληρικοί της ΙΜ Πατρών κ.ά.π. Ένας μάλιστα εξ αυτών, ο παπαΒασίλης του ΙΝ Αγ. Κωνσταντίνου, δεν δίστασε, μετά το τέλος της παρέλασης, να μου πει δημόσια: «Πρέπει όλος ο κλήρος να σταθούμε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό. Τούτοι που μας κυβερνούν τα έχουν απολέσει. Κι εμείς όμως έχουμε απομακρυνθεί από τον Θεό. Πρέπει να γίνουμε πιο συνετοί και να κοιτάξουμε τον τόπο μας. Δεν μας απόμεινε τίποτε όρθιο πια, παρά μόνον η Πίστη και η Θρησκεία μας!».
Για δεύτερη φορά απ’ την απελευθέρωση του 1944, από την γερμανοναζιστική Κατοχή, η παρέλαση έγινε μπροστά σε απλό κόσμο, που κατέκλυσε την Αγ. Ανδρέου.
Θύμιζε στους γεροντότερους την μεγάλη παρέλαση. Ένας αντιστασιακός εξ αυτών, θυμήθηκε το Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου 1944, μετά την δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, που έγινε παρέλαση στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Βρετανικών Δυνάμεων, του Τακτικού ΕΛΑΣ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, των οργανώσεων ΕΑΜ-ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης Πάτρας και χωριών παρουσία του τότε υπουργού-αντιπροσώπου της Εθν. Κυβερνήσεως Παν. Κανελλόπουλου και του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.
Για πρώτη φορά όμως στα χρονικά, από τότε έγινε παρέλαση με αποπεμφθέντες τους επισήμους από τον λαό των αγανακτισμένων. Ο δε Κ. Σπηλιόπουλος, που ως υφυπουργός Εθν. Άμυνας προορίζετο να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, δεν έφθασε μέχρι την εξέδρα των επισήμων, καθώς είχαν προηγηθεί επεισόδια κατά την άφιξή του στην Μητρόπολη Πατρών για την δοξολογία με αφορμή την εθνική μας επέτειο! Παρευρισκόμενοι αγανακτισμένοι τον αποδοκίμαζαν έντονα, από το απέναντι της Μητρόπολης πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα αστυνομικοί να τον φυγαδεύσουν. Αποδοκιμασίες με συνθήματα «προδότες στο Γουδή» κ.ά.π. δέχθηκε ο υφυπουργός και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, στην πλ. Εθν. Αντίστασης.
Την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας πήραν κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτών. Προήρχοντο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κινημάτων, αλλά αμέσως αγκαλιάστηκε από τον απλό κόσμο που είχε κατέβει να παρακολουθήσει την παρέλαση, με αποτέλεσμα να λάβει χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πολίτες τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας, των εθνικοτοπικών σωματείων, της Ένωσης Κυπρίων ιδιαίτερα, των Ερυθροσταυριτών, Σαμαρειτών και άλλων.
Το ίδιο συνέβη και όταν η μπάντα του Δήμου Πατρέων άρχισε να παιανίζει το "όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες". Φορτισμένη και η στιγμή στο τέλος της παρέλασης που ο κόσμος άρχισε να ψάλλει τον Εθνικό ύμνο. Ακολούθησε πορεία, με επικεφαλής την Μπάντα του Δήμου και ακολούθως το κίνημα των αγανακτισμένων με το πανό τους που μάλλον πρέπει να έχει γίνει εφιάλτης των κυβερνώντων.
   Ο αγωνιστής Μ. Γλέζος έδωσε εύστοχα τον ορισμό των όσων συνέβησαν: «Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σ’ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην Τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο».
Η παρέλαση έκλεισε με τις χιλιάδες κόσμου να χτυπά ρυθμικά παλαμάκια. Αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ να αυτοεξομολογείται: «Βραχυκυκλώσαμε»!
Αλλά και στο Αίγιο, αίσθηση προκάλεσε η απουσία των βουλευτών του νομού Αχαΐας, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρέστη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρπέτας.
Πάντως πολλοί ήσαν οι μαθητές που δεν γύρισαν τιμητικά το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων, αλλά ιδιαίτερα δύο σχολεία του Αιγίου ήσαν αυτά που επιδεικτικά γύρισαν ταυτόχρονα τα κεφάλια τους στην αντίθετη κατεύθυνση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Κι όταν φθάνεις να μην χαίρεις της εκτίμησης και του σεβασμού της νέας γενιάς, μάλλον δεν κάνεις για τη θέση του πολιτικού εκπροσώπου.

Πανό στην εξέδρα των επισήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς