Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ένα απεχθές χρέος που αποτέλεσε αιτία για αναστοχασμό!


Ο Μαν. Αναγνωστάκης στο βήμα, προλογίζει τον συγγραφέα Γ. Τόλιο στο κέντρο και αριστερά ο Σταύρος Γούτσος.


Το εξαιρετικό βιβλίο του Γιάννη Τόλιου για την αθέτηση πληρωμών παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα

«Ένα κράτος δεν μπορεί να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα Δικαστήρια, να διαλύσει την Αστυνομία, να παραμελήσει τις Δημόσιες υπηρεσίες και να εκθέσει το λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς».
Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ. Yearbook
of the International Law Commission 1980, Vol. II.


«Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο επί εσχάτη προδοσία. Η χώρα ξεπουλιέται, η εδαφική κυριαρχία εξοστρακίζεται και αυτός παίζει το ρόλο του δικαστικού επιμελητή».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ, ο οποίος ήρθε στην Πάτρα, την Τρίτη, για την παρουσίαση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, της β΄ έκδοσης του εξαιρετικού νέου βιβλίου του με τίτλο «Κρίση, ’’απεχθές χρέος’’ και αθέτηση πληρωμών – Το ελληνικό δίλημμα». 
Ο συγγραφέας μίλησε για την επικρατούσα οικονομική κατάσταση με τις φράσεις: «Πρόκειται για ταξικό πόλεμο, η συνταγή που εφαρμόζουν για την ανάκαμψη της Οικονομίας, αυτοί που την βούλιαξαν, ορίζει ότι θα βρεθούμε τουλάχιστον επί 20 χρόνια εκτός αγορών, που σημαίνει ότι θα παραμείνουμε αυτό το διάστημα προσδεμένοι στο ΔΝΤ, που θα μας δανείζει με τους δικούς του όρους και μετά είναι ζητούμενο εάν και πότε θα ανακάμψει η Οικονομία μας».
Και συνέχισε «έχουμε κρίση χρέους και αυτή αφορά την ευρωζώνη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνολικά τον καπιταλισμό». Τόνισε ότι «είμαστε στην αρχή της κρίσης» και υπενθύμισε τις δύσκολες ημέρες που περιμένουν τους πολίτες και τους εργαζομένους ιδιαίτερα, όταν ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει ως όραμά του ’’να εργάζεται τουλάχιστον ένας από κάθε οικογένεια’’».
Κι αφού είπε ότι οι ισχυροί της Γης, που τους προσδιόρισε όχι παραπάνω από 50 χιλ. σε όλο τον πλανήτη, ανέφερε ότι «από τα 49 δις ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα 29 είναι τοξικά» για να τονίσει ότι «η χώρα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος και αυτό το αναγνωρίζουν σήμερα όλοι, ενώ μας κατακεραύνωναν όταν το λέγαμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Το ερώτημα είναι υπέρ ποιων θα δοθεί η λύση;».

Τα βιβλία στον πάγκο.
 Καταφέρθηκε κατά του ευρώ, λέγοντας ότι οι μεγάλες χώρες της Κοινότητας δέσανε τις οικονομίες  των μικρών χωρών στο νόμισμα χωρίς να λάβουν υπόψη την δυνατότητά τους να διαχειριστούν ένα νόμισμα που ασταθείς αυτές τους πέφτει βαρύ. Έτσι σήμερα συνεχώς επιδοτούν τις τράπεζες, αγνοούν τις ανάγκες του λαού. Δώσανε 110 δις και τώρα ετοιμάζουν άλλα 30 που προέρχονται από σάρκα, αίμα και οστά των εργαζομένων.
«Δεν είναι λύση ευρώ και ξερό ψωμί, δεν είναι λύση η παραμονή στην Ευρωζώνη. Πρέπει να ξανασκεφτούμε» τόνισε ο συγγραφέας. Και προέτρεψε:
«Να αθετήσουμε την πληρωμή του δημόσιου χρέους, έχουμε όλο το δικαίωμα να το αμφισβητήσουμε. Η σωτηρία του λαού είναι ανώτατος στόχος σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο. Και αυτό το αναγνώρισαν η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, το 1980, αλλά και δικαστές πρόσφατα στη χώρα μας που μείωσαν χρέη ή απάλλαξαν χρεών συμπολίτες που προσέφυγαν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Το απεχθές χρέος είναι παράνομο. Σήμερα χρειάζεται μια νέα Σισάχθεια, όπως τότε που ο Σόλων υποτίμησε το νόμισμα και διέγραψε τα χρέη όλων των φτωχών» τόνισε.

Και έθεσε τους στόχους του λαϊκού κινήματος: Κατάργηση του Μνημονίου, διαγραφή του χρέους των 370 δις, διότι η Τρόικα θέλει να κουρέψει μόνον τα 150 δις, άρα το κέρδος για το λαό είναι μηδέν, αφού θα μετακυλήσουν το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία, αποδέσμευση από το ευρώ, παραγωγική ανασυγκρότηση, να δοθεί βάρος στην αγροτική οικονομία, εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι εργαλείο για ανάπτυξη, τράπεζες κλπ.

Και κυρίως κοινή δράση της Αριστεράς με άλλες δυνάμεις, που αποχωρίζονται από τον δικομματισμό.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Γούτσος και ο εκπαιδευτικός Αλέκος Αναγνωστάκης, που τόνισε ότι: «Η παρουσία μου εδώ, είναι ανάλογη της ανάγκης για κοινή δράση της αριστεράς, παρ’ όλο που προέρχομαι από άλλο πολιτικό χώρο».
Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση που αποτέλεσε ευκαιρία για αναστοχασμό περί την σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς