Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εργασιακός μεσαίωνας στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και στον ΟΤΕ

(Φωτογραφία αρχείου)


Επιβάλλουν τους εργαζόμενούς της εκβιασμό με μείωση αποδοχών

Σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 1.200 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (πάνω από το 10% του συνόλου του προσωπικού), που προσλαμβάνονται μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, οι οποίες πολλές φορές ανήκουν και στον όμιλο της εθνικής ("Δρόμος", 9/7).
Σε αυτούς τους εργαζόμενους 2ης κατηγορίας και ταχύτητας απασχόλησης, στους ενοικιασμένους μέσω ICAP, η εργοδοσία, μετά από μεγάλο αριθμό απολύσεων, προέβη σε μαζικές προσκλήσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας μερικής απασχόλησης (7ωρο, πενθήμερο) με μείωση αποδοχών 10-12%.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, νέες εταιρίες ενοικίασης ξεκινούν τη δραστηριότητά τους εντός της τράπεζας, ενώ άλλες αναβαθμίζονται.
Η Action Line αναλαμβάνει τηλεφωνικές υπηρεσίες in-site με υπαλλήλους 4ωρης εργασίας που ήδη εκπαιδεύονται στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου. Προορίζονται προφανώς να αντικαταστήσουν όσους ήδη απολύθηκαν από την ICAP και όσους πρόκειται να απολυθούν. Στη Mellon μετακινούνται όσοι από τους απολυμένους δεχθούν να προσληφθούν με αλλαγή ειδικότητας (υπάλληλος γραφείου από χειριστής Η/Υ) με μείωση μισθού περίπου 200 ευρώ.  
Ο σύλλογος εργαζομένων στην Εθνοdata, στη μοναδική εταιρία ενοικίασης που λειτουργεί συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων της τράπεζας και σε ανακοίνωσή του (06/07/2011) αναφέρει: «Το εργασιακό μέλλον δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές για κανέναν μας - ενοικιαζόμενο ή όχι. Έχουν ήδη αρχίσει τις περικοπές επιδομάτων στους τακτικούς υπαλλήλους της ΕΤΕ και δεν πρέπει να νομίζουμε ότι οι απολύσεις των ενοικιαζόμενων στις εταιρίες θα χορτάσουν τη δίψα τους» και ζητά να απαγορευτούν οι απολύσεις στον κερδοφόρο όμιλο της ΕΤΕ.
Ήδη με επιστολή τους 4 μέλη της διοίκησης του ΣΥΕΤΕ ζητούν στην επόμενη συνεδρίασή της να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα των ενοικιαζόμενων συναδέλφων και της προάσπισης των εργασιακών συμφερόντων τους.


ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΤΗΣ DEUTSCHE TELECOM

Μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων και άρση της μονιμότητας εισηγείται η Deutsche Telecom που ελέγχει πλέον το 40% των μετοχών του οργανισμού και την πλειοψηφία (6 στους 11) των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Μ. Τσαμάζ, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, επιβεβαίωσε όλα τα εφιαλτικά σενάρια και ζήτησε μεταξύ άλλων την κατάργηση της μονιμότητας, την κατάργηση όλων των μισθολογικών δικαιωμάτων που έχουν υπογραφεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την κατάργηση του ισχύοντος μισθολογίου, την κατάργηση όλων των επιδομάτων, την εισαγωγή όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μείωση χρόνου εργασίας με μείωση αποδοχών, ημιαπασχόληση, εκ περιτροπής εργασία), τη μείωση των αδειών ασθένειας.
Σε ό,τι αφορά στο νέο μισθολόγιο, ανέφερε ότι πρέπει να συνδέει το μισθό με τη θέση εργασίας, ενώ πρόσθεσε πως οι αυξήσεις των μισθών θα γίνονται ανάλογα με τα παραγωγικά αποτελέσματα και την απόδοση του καθενός. Με επιχείρημα τον περιορισμό του συνολικού εργασιακού κόστους (34% των εσόδων του ΟΤΕ σήμερα) στα ευρωπαϊκά μέσα όρια των εταιρειών τηλεπικοινωνίας (22% κατά δήλωσή του) ο επικεφαλής του οργανισμού διαμήνυσε προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι εντός διμήνου οφείλουν να έχουν μελετήσει και αποδεχθεί τις προτάσεις του, οι οποίες αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε απολύσεις ή μετατάξεις περίπου 2.000 εργαζομένων ("Αυγή", 10/7, "Βήμα", 17/7).
Στο μεταξύ και στην Πάτρα κλήθηκαν εργαζόμενοι στον ΟΤΕ να υπογράψουν προσωπική σύμβαση μειωμένης απασχόλησης, υπό το πρόσχημα οικονομικής δυσχέρειας, που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς