Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Αύριο η κηδεία του Αναστ. Πεπονή


Ο Αναστ. Πεπονής θεμελιωτής του νόμου περί κριτηρίων. 

Αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του πρώην υπουργού Αναστάση Πεπονή, που θα γίνει Δημοσία Δαπάνη, με τιμές υπουργού εν ενεργεία. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.
Ο εκλιπών άφησε την τελευταία του πνοή προχθές Δευτέρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν", σε ηλικία 87 ετών. Ο Αναστάσιος Πεπονής, υπήρξε μία από τις πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, ιστορικό στέλεχος της κεντροαριστεράς, ένα από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και ο υπουργός που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση του ΑΣΕΠ.
Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη. Το διάστημα 1964-1965, διετέλεσε γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και προώθησε την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και ίδρυσε τον πρώτο πειραματικό σταθμό τηλεόρασης στην Ελλάδα. Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα και μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό. Το 1966, συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή των «Νέων Δρόμων», θεωρητικού οργάνου της κεντροαριστεράς.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως). Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.

ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της Κ.Ε. του Κινήματος. Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1984, παραιτήθηκε από υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τα ραδιοτηλεοπτικά, επειδή διαφώνησε για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά και το 1990 στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου. Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Προεδρίας, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχή υπονόμευση που εδέχετο - και από σημαντικό αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ο αξιοκρατικός νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που προσπαθούσε να καθιερώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

"Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό, έναν άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο και υπερασπίστηκε με αρχές τη δημοκρατία στη χώρα μας" δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.
“Το θεσμικό του έργο υπήρξε σημαντικό. Η δημιουργία του ΑΣΕΠ για το αξιοκρατικό και αντικειμενικό των προσλήψεων στο Δημόσιο φέρει το όνομά του”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης.
Ο ΔΣΑ, με δήλωση του προέδρου του, Γ. Αδαμόπουλου, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα “διαπρεπή νομικό, συγγραφέα και ιστορικό στέλεχος της πολιτικής μας ζωής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς