Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Εισήχθη στο νοσοκομείο Ρίου ο απεργός Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας


Στις 16-8-2011 ο Βαχίντ αν και εξαντλημένος ενδιαφέρεται για ενημέρωση.

Με συμπτώματα πνευματικής σύγχυσης και πτώση πίεσης μετά από μια εβδομάδα απεργίας και έκθεσής του στην ύπαιθρο - Θέλει έξοδο στην Ιταλία - Πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων και της Ι.Μ. Πατρών

Από την Τρίτη 16-8-2011, τα… κλινοσκεπάσματα και η… στρωμνή που αγκάλιαζαν  τις υγρές νύχτες τον 47χρονο Ιρανό πολιτικό πρόσφυγα, κατά τις 7ήμερες… διακοπές του προ του Λιμενικού Σταθμού Πατρών, δηλαδή τα χαρτόνια για τον νυκτερινό του ύπνο και κάποιες εφημερίδες, βρίσκονται πακεταρισμένες πίσω από τον θάλαμο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των διερχομένων!
Τελευταία φορά τον είδα το χάραμα της επομένης ημέρας του 15αύγουστου. Ήταν κουλουριασμένος. Κοιμόταν πάνω στα πλακάκια του πεζοδρομίου και γύρω του δεν υπήρχε ψυχή. Οι μαύρες σκέψεις που έκανα, σύντομα επαληθεύτηκαν. Επόμενη διανυκτέρευσή του, την ίδια ημέρα, ήταν στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, με συμπτώματα εξάντλησης, πτώσης πίεσης,  πνευματικής σύγχυσης συνέπεια της έλλειψης από τον οργανισμό τροφής, νερού, αλλά και της ολοήμερης έκθεσής του στο λιοπύρι του Αυγούστου.
Ωστόσο την προηγούμενη ημέρα, γιορτή της Παναγίας, τον επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από κληρικούς. Συμπλήρωνε  μια εβδομάδα, χωρίς τροφή και νερό ο Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας Φάρσνποφ Βαχίντ, ξαπλωμένος νύχτα μέρα στην είσοδο του λιμενικού σταθμού της Πάτρας.
Ο σεβ. Μητροπολίτης που τον είδε, ενημερώθηκε για την κατάστασή του, του πρότεινε διακοπή της απεργίας για να διαφυλάξει την υγεία του ο Βαχίντ, αλλά αυτός αρνήθηκε.
Με εμφανή τα ράμματα στα χείλη του συνεχίζει.
Το αίτημά του είναι γνωστό, ζητά την καταδίκη αστυνομικών οργάνων που τον κακομεταχειρίστηκαν, παρ’ όλο που είναι νόμιμος πολιτικός πρόσφυγας και τελεί υπό καθεστώς προστασίας. Το νέο στοιχείο που δεν πρόσεξαν όσοι τον επισκέφτηκαν και τους μίλησε με τα λίγα δυσνόητα ελληνικά του, είναι ότι ζητά να του επιτρέψουν το πέρασμα στην Ιταλία.
 Την επομένη ημέρα, ο Εισαγγελέας Πατρών έγινε γνώστης εκ μέρους της Ι. Μητρόπολης, για το ζήτημα. Αλλά λύση, φυσικά για Ιταλία, δεν μπορούσε να δώσει. «Η επίσκεψη που του έκανα (σ.σ.: του Βαχίντ) είχε καθαρά ανθρωπιστικό κίνητρο, γιατί ένας συνάνθρωπός μας κινδυνεύει και είναι υποχρέωσή μας να τον νοιαστούμε» είπε ερωτώμενος ο σεβ. Μητροπολίτης Πατρών.
Στο μεταξύ με αφορμή την διακομιδή του Ιρανού πολικού πρόσφυγα στο νοσοκομείο Ρίου, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω τη διαδρομή μιας αθόρυβης κινητοποίησης δύο δημοτικών υπηρεσιών, από τις 10-8-2011, πρώτη ημέρα της απεργίας του Βαχίντ.
Ο Δήμος Πατρέων παρακολουθούσε την εξέλιξη της υγεία του Βαχίντ. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, όταν άλλοι τον βάφτιζαν Αφγανό, Ιρακινό και ποιος ξέρει τι να εννοούσαν.  
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου  Χάρης Μασσαράς, από κοινού με την αντιδήμαρχο Μεταναστευτικού Μαρία Ανδρικοπούλου επικοινώνησαν με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τους «Γιατρούς του Κόσμου», την «Πράξις» και την Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, καθώς και με τον  καρδιοχειρουργό Ευ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος με εντολή του Δήμου παρακολουθούσε καθημερινώς την πορεία της υγείας του απεργού. Έτσι την ημέρα της Παναγίας, ώρα 10.30 π.μ., πριν την επίσκεψη του Μητροπολίτη, επισκέφτηκε τον Βαχίντ κλιμάκιο αποτελούμενο από τους αντιδημάρχους Χάρη Μασσαρά, Μαρία Ανδρικοπούλου, τον καρδιοχειρουργό Ευάγγελο Κωνσταντινόπουλο, μαζί με τον Δ/ντή Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος,  προκειμένου να τον παρακολουθήσει ο γιατρός και να τους προσφέρουν χυμούς. Ο Δήμος μάλιστα προσφέρθηκε να του παράσχει και στέγη.
 Όμως ο γιατρός διαπίστωσε ότι χρειάζεται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και εσπευσμένα την επόμενη ημέρα  Τρίτη, εισήχθη στο νοσοκομείο Ρίου, μετά την έκθεση του γιατρού προς τον Εισαγγελέα  Πατρών, οποίος έδωσε την σχετική εντολή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ

Αυτά τα χαρτόνια που κάθεται ο Βαχίντ ήταν το στρώμα και τα σεντόνια του, τα  βράδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς