Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έρχεται νέο φορολογικό χαράτσι τον Οκτώβρη


Δύσκολος ο ερχόμενος Οκτώβρης για τα νοικοκυριά.


Οι φοροαπαλλαγές τίθενται στην κλίνη του Προκρούστη

 
Με καινούργιες φορολογικές επιβαρύνσεις απειλούνται οι Έλληνες πολίτες, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό θα το καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και ήδη μια πρόγευση έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την έναρξη του διαλόγου για το φορολογικό, αφήνοντας λ.χ. να εννοηθεί πως οι φοροαπαλλαγές θα μπουν στην κλίνη του Προκρούστη, ότι αν και εφόσον καθιερωθούν δύο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% η συνεπαγόμενη απώλεια εσόδων των 1,8 δισεκ. ευρώ θα πρέπει από κάπου να καλυφθεί και ότι εν γένει η συνολική επιδίωξη είναι οι αλλαγές να μην οδηγήσουν σε συρρίκνωση αλλά σε διατήρηση (αν όχι αύξηση) των φορολογικών εσόδων.
Δεδομένου δε ότι μελετώνται ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις τεκμαίρεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα υποστούν επιβαρύνσεις. Πάντως, οι όποιες μεταβολές επέλθουν, αυτές θα ισχύσουν για τα εφετινά εισοδήματα και κέρδη, καθώς θα έχουν εφαρμογή από το 2012. Στο τραπέζι του διαλόγου για το φορολογικό μπήκαν κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του διαλόγου που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά πρόσωπα (αλλά μόνο για τα υψηλά εισοδήματα όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές...) και επιχειρήσεις, μεταβολές στους συντελεστές ΦΠΑ, αναστολή του πόθεν έσχες για επενδύσεις, πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους, έλεγχος των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ. Ακόμη, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στους φόρους των ακινήτων, καθώς και ηλεκτρονική εφορία.
Αυτό που τονίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ήταν πως προϋπόθεση για να υπάρξουν ελαφρύνσεις θα είναι το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε ανοικτός για αλλαγές σε όλη τη φορολογική νομοθεσία. «Δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε τρεις τομείς όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:
«...Πρόκειται για την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών - δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι πιο ριζοσπαστικό υπάρχει... τους κλάδους τροφίμων και εστίασης όπου η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ώστε να μην εφαρμοστεί η μετάταξη του κλάδου εστίασης από τον συντελεστή 13% στο 23% από τον Οκτώβριο, και τον κλάδο της οικοδομής όπου αναζητούνται φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα αναθερμάνουν την παγωμένη αγορά ακινήτων...». Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο, σκιαγράφησε τις προθέσεις της σε επιμέρους κεφάλαια όπως είναι:

Η ροή του χαρτονομίσματος στην αγορά θα μειωθεί

1. Φορολογία εισοδήματος. Δείγμα προθέσεων έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας ότι από τα 100 δισεκ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων σήμερα, τα 30 δισεκ. ευρώ που τελικά φορολογούνται -καθώς τα 70 δισεκ. ευρώ απαλλάσσονται- αποδίδουν φόρους 9 δισεκ. ευρώ. Έτσι, η μέση επιβάρυνση είναι 30%. «Αν καταφέρουμε τα 100 δισεκ. ευρώ να τα κάνουμε 130 δισ. ευρώ και η μέση επιβάρυνση διαμορφωθεί στο 15%, τότε μιλάμε για έσοδα 19,5 δισ. ευρώ είπε ο υπουργός και ενώ είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει από μηδενική βάση τις συνολικές φοροαπαλλαγές.
2. ΦΠΑ. Ο υπουργός έκανε σαφές πως το θέμα είναι μεν ανοικτό, ωστόσο μίλησε για αποτέλεσμα «δημοσιονομικά ουδέτερο» λέγο ντας ότι «αν πάμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος».
3. Φορολογία κεφαλαίου. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι σήμερα οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν ιδιαίτερα μικρή απόδοση και ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισεκ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ.
4. Καταθέσεις εξωτερικού. Αυτές θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο στον διάλογο και ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ και των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού. Ο υπουργός καθησύχασε τους οφειλέτες χαμηλών σχετικά χρεών προς το δημόσιο μετά την ενεργοποίηση από χθες, 1 Αυγούστου, του αυτοφώρου για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ. «Μην περιμένει κανείς να δει τον Εισαγγελέα ή το αυτόφωρο για χρέος 5.000 ή 10.000 ευρώ» είπε ο Ευ. Βενιζέλος καλώντας τους μικρούς οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
5. Ανέλεγκτες υποθέσεις. Με τις νέες διατάξεις για επαναφορά της περαίωσης και τους ελέγχους εξπρές σε όσους αδιαφορήσουν για υπαγωγή στη ρύθμιση, ο υπουργός  τόνισε ότι το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα συνιστά εκκαθάριση των συσσωρευμένων ανέλεγκτων υποθέσεων. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός, έως τη Δευτέρα 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων (αλλά και κάθε ενδιαφερομένου να υποβάλλει προτάσεις) σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση (forologikosdialogos@minfin.gr) με στόχο έως τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.
Θ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς