Μουσταφά Μουσταφά: Ο Μιχρί Μπελί αφήνει παρακαταθήκη. |
Του ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ(*)
Οι αριστεροί της Ροδόπης θεωρούμε τον Mihri Belli έναν από τους πατριάρχες μας και αναζητώντας αριστερές ιστορικές καταβολές τον κατατάσσουμε, σαν θρακιώτη πια, ανάμεσα στον Σπάρτακο και τον μεγάλο φιλόσοφο και αγωνιστή Σεΐχη Μπετρεντίν, που γεννήθηκε στο Αμμόβουνο του Έβρου.
Το εγχείρημα του Mihri Belli, να έρθει μόνος του και να πολεμήσει στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, είναι από μόνο του τόλμημα σισύφειο. Και μάλιστα ο ερχομός του ήθελε πραγματικά πολλή ψυχή και αρετή, γιατί στην περιοχή ναι μεν συνάντησε ανθρώπους που μιλούσαν τη γλώσσα του και τον αισθάνονταν δικό τους, αλλά ταυτόχρονα ήταν ένας τόπος παντελώς άγονος για την Αριστερά, ήταν μια παραδοσιακή, ημιφεουδαρχική κοινωνία.
Διαβάζοντας το βιβλίο παρατηρούμε ότι δεν πρόκειται μόνο για εξιστόρηση, αλλά για μια σοβαρή κοινωνική καταγραφή των περιοχών όπου έδρασε, ένας καθρέφτης της τοπικής κοινωνίας και της γενικότερης κατάστασης της Θράκης εκείνα τα χρόνια. Το βιβλίο αυτό αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, τόσο για τον ερευνητή της ιστορίας της Αριστεράς και του κινήματος γενικότερα, όσο και της ιστορίας της περιοχής, γιατί όντως λείπουν οι σχετικές έρευνες για εκείνη την εποχή.
Ο Mihri Belli, έμπρακτα, θέτοντας την ίδια του τη ζωή στη διάθεση του διεθνισμού, αγωνίστηκε για έναν κόσμο αδελφοσύνης. Οι σκέψεις του, το ιδεολογικό του οπλοστάσιο, εμπλουτίστηκαν με τον ερχομό του στην Ελλάδα και η γνωριμία του με τις ιδέες του Ρήγα Φεραίου ατσάλωσαν την πίστη του στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συμπόρευση των λαών. Μάλιστα, η περιγραφή του βαρύτατου τραυματισμού του και της μεταφοράς του από τον βούλγαρο και τον έλληνα αντάρτη στο βουλγαρικό νοσοκομείο, νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζει τη βαλκανική ομοσπονδία.
Ο Mihri Belli αφήνει μια παρακαταθήκη για την συνεννόηση και την ειρήνη των λαών. Είναι θαρρώ η συνέχεια των αγώνων του σεΐχη Μπετρεντίν, που το 1400 είχε ενώσει έλληνες ψαράδες του Αϊδινιού, τούρκους αγρότες και εβραίους μαραβάδες (κολίγους), ενάντια στην απολυταρχία των τοπαρχών. Βαδίζει στη συνέχεια του Ρήγα Φεραίου και του Μουσταφά Σουπχή (1883-1921), του πνιγμένου στη Μαύρη Θάλασσα ιδρυτή του Κ.Κ. Τουρκίας, που είχε καλέσει τους λαούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε συστράτευση, ώστε να επιτύχουν μια ομοσπονδία κυρίαρχων λαών. Εμείς έτσι βλέπουμε το έργο του και έτσι τον τιμούμε.
____________________________
ΣΗΜΕΙΩΣΗ του gzmosxos.blogspot.com: Ο Mihri Belli ήρθε στην Ελλάδα το 1947. Πήρε το όνομα Καπετάν Κεμάλ και ανέλαβε αρχηγός του μουσουλμανικού Τάγματος της Θράκης.
(*) Ο Μουσταφά Μουσταφά είναι γιατρός, πρώην βουλευτής του
Συνασπισμού στο νομό Ροδόπης. Το άρθρο αυτό δημοσίευσε η ΑΥΓΗ στις 6-9-2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς