Του Κωνσταντίνου Κάρη (από την εφημρίδα ΑΥΓΗ)
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στη διαδοχή των ανθρώπινων πολιτισμών εκφράστηκαν στα ταφικά έθιμα και στη μορφή των τάφων. Και οι μεγάλες τομές στη συνέχεια των ανθρώπινων εξουσιών εκδηλώθηκαν στη στάση έναντι των νεκρών των αντιπάλων. Οι νικητές κατ' επανάληψη εξαφάνισαν τα ίχνη των άλλων σκάβοντας τα νεκροταφεία - αφού εξεδίωξαν ή σκότωσαν τους αντιπάλους.
Γι' αυτό προκαλεί βαθιά εντύπωση η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ξεσκάψει μουσουλμανικούς τάφους αιώνων του παλιού μουσουλμανικού κοιμητηρίου Μάμαν Αλλάχ για να κτίσει μουσείο στην Ιερουσαλήμ - το μουσείο μάλιστα θα ονομάζεται “Μουσείο Ανεκτικότητας”.
Είναι έκφραση εξουσιαστικού κυνισμού ή ριζωμένης ειρωνείας προς κάθε αξία συνύπαρξης;
Το ότι το έργο προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ κάνει πιο σημαντική την ενέργεια. Θυμόμαστε το Σιμόν Βίζενταλ επίμονο κυνηγό των ναζί έως τον θάνατό του το 2005.
Η ιδέα - που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο στο Ισραήλ- ότι θα ζήσουμε αν κάνουμε περίπου όσα μας έκαναν καθοδηγεί και αυτή την προσβολή στους μουσουλμάνους νεκρούς. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες προσβολές υπέστησαν οι Εβραίοι στην Ευρώπη κυρίως πριν το πόλεμο, αλλά και μετά. Και για να μην κάνουμε και τους αθώους και το ελληνικό κράτος έκανε τα ίδια π.χ. στη Θεσσαλονίκη. Ή οι ακροδεξιοί βεβηλώνουν κάθε τόσο τους εβραϊκούς τάφους. Ακριβώς όμως γι αυτό ξέρουν οι Εβραίοι ότι η συνύπαρξη των λαών με ασφάλεια υπονομεύεται και δεν ενισχύεται με τέτοιες προσβολές. Μήπως εκεί στο Ισραήλ ξέρουν έναν τρόπο να εξαφανίσουν από προσώπου Παλαιστίνης τους Άραβες και τους μουσουλμάνους ; Δεν υπάρχει. Θα κερδίσουν με το σκάψιμο του νεκροταφείου ισχύ, αυτοπεποίθηση, συμμάχους; Όχι. Τότε τι μένει; Επίδειξη αυθαιρεσίας ή κάποια εκδίκηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς