Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βάνδαλοι φιλοναζιστές βεβήλωσαν το εβραϊκό Μνημείο Θεσσαλονίκης


Το εβραϊκό Μνημείο που ρύπαναν οι βέβηλοι νεοναζιστές.

Το ρύπαναν αναγράφοντας με μαρκαδόρο σβάστικες, λίγο πριν την τιμητική εκδήλωση του Δήμου 

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων βεβήλωσαν άγνωστοι, οι οποίοι με μαρκαδόρο σχεδίασαν σβάστικες ενώ διέγραψαν την ιστορία που υπάρχει στο μάρμαρο του. Η βεβήλωση του μνημείου, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, έγινε λίγες ημέρες πριν την τιμητική εκδήλωση για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που έγινε τη Δευτέρα.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες βανδαλισμού του Μνημείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ούτε όμως και το συμφέρον της πόλης.

«Οι Θεσσαλονικείς, στην συντριπτική πλειονότητά τους, καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές, και δεν υποκύπτουν σε ατυχείς προσπάθειες να δυναμιτιστεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι ο άυλος πλούτος της και το ανεκμετάλλευτο κεφάλαιό της», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπευσε άμεσα να αποκαταστήσει το Μνημείο στην αρχική του κατάσταση, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του. Σημειώνεται, πως την π. Δευτέρα το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τιμώντας για πρώτη φορά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της πόλης τριάντα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας και ένα της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας που επέζησαν της θηριωδίας.

 «Πιστεύω πως αυτή είναι ελάχιστη οφειλόμενη τιμή γι αυτούς που γνώρισαν τη βαρβαρότητα στη σκληρότερη της εκδοχή, επέζησαν και επέστρεψαν στη γενέθλια γη, δίνοντας έναν ακόμη σκληρό αγώνα για να ξεπεράσουν τον πόνο και τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

    Στις 15-3-1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με Εβραίους για το Άουσβιτς. Στη συνέχεια άλλες 19 αποστολές ακολούθησαν την πρώτη. Οι Εβραίοι που επέστρεψαν με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 9-5-1945 ήσαν μόνον 1950 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εδόθησαν τότε από τον ΔΕΣ οι αποσταλθέντες  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έφθαναν τα 46.091 άτομα, έναντι πληθυσμού περίπου 65 χιλιάδων που ήταν συγκεντρωμένος στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τον Πόλεμο. Ένα ακόμη μέρος Εβραίων, γύρω στις 5 χιλιάδες, πρόλαβε να κρυφτεί στην Αθήνα όπου μετακόμισε και ένα άλλο, περίπου 450 άτομα ανέβηκε στα βουνά του αντάρτικου.Στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν περίπου 960 χιλ. Εβραίοι. Και απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς στρατιώτες την 27 Ιανουαρίου 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς