Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Στο "στόχαστρο" της Ντόρας για πολιτικούς λόγους οι Αντιστασιακοί


Επεφημείται εξερχόμενος των φυλακών Χανίων στην Κατοχή ο Κ. Μητσοτάκης.

Ζητά από την κυβέρνηση τον εξευτελισμό τους με
άμεση επανεξέταση των συντάξεων που λαμβάνουν

ΕΝΩ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΕΡΝΑ του βίου τους οι λιγοστοί πια αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ξαφνικά και πάλι μπαίνουν στο μάτι της ντόπιας συντήρησης, που δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι μας απόμεινε σήμερα από τον μακρύ κατάλογο των αγωνιστών του αντιφασιστικού Αγώνα.
ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΛΟΓΩ της οικονομικής κρίσης κλείνουν ακόμη και τα περίπτερα που τους έδωσε η Πολιτεία με τη σύμφωνη ψήφο της Δεξιάς, τους ζητείται ο εξευτελισμός τους.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όταν αυτή που βάλει κατά των αγωνιστών, ο πατέρας της, στη νεανική του ηλικία, έχει συμβάλει στην αποτίναξη του φασιστικού άξονα. Πρόκειται για την Ντόρα Μπακογιάννη το γένος Κ. Μητσοτάκη. Τον Κ. Μητσοτάκη οι περισσότεροι τον ξέρουν ως πολιτικό της Ενώσεως Κέντρου που διαφώνησε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, της κυβέρνησης του οποίου ήταν Υπουργός, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την κυβερνητική αστάθεια, που μας οδήγησε στο απριλιανό πραξικόπημα του 1967.
ΛΙΓΟΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ. Στην κρίσιμη περίοδο 1940-1945 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ενεργό ρόλο, αρχικά ως έφεδρος αξιωματικός στην πολεμική αναμέτρηση της Ελλάδας με τις δυνάμεις του Άξονα και αργότερα ως ενεργό μέλος της εθνικής αντίστασης στην Κρήτη
ΈΤΣΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να έρθει στο προσκήνιο, ως αρωγός στα οικονομικά σχέδια, περί δήθεν οικονομικού συμμαζέματος της χώρας, της κυβέρνησης μειοδοσίας του Γ. Παπανδρέου πρότεινε «την άμεση επανεξέταση όλων των συντάξεων Εθνικής Αντίστασης» με ερώτηση της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Που σημαίνει ότι μετά την περικοπή συντάξεων αγωνιστών που είχαν αναπηρία κάτω του 70% και την οποία επέβαλε στο παρελθόν η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, οι αγωνιστές θα μπουν πάλι στο… μικροσκόπιο της προσβολής!  
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «παράλογες δαπάνες» και «πελατειακές διαδικασίες», η κα Μπακογιάννη υποστήριξε πως «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποψίες πλασματικών δικαιολογητικών» και κάλεσε την κυβέρνηση να διατάξει έλεγχο για το θέμα.
ΖΗΤΗΣΕ «ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συντάξεις που δίνονται σε αντιστασιακούς που γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του 1930 και ως εκ τούτου τα χρόνια της κατοχής ήταν νήπια ή ακόμα δεν είχαν περάσει τα 10 χρόνια ζωή» τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη.
 ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ περί ανηλίκων αγωνιστών έχει πιπιλιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, κάθε φορά που ήθελαν να εκβιάσουν ή να εκμαυλίσουν τους αντιστασιακούς!
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ θλίψη η στάση της Ντόρας Μητσοτάκη, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψιν τη δράση του πατέρα της. Το σχετικό αρχειακό υλικό στον χώρο του ιδρύματος Κ. Μητσοτάκη, προσφέρεται για την μελέτη αυτής της σημαντικής εποχής και της δράσης ενός από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της. Η «έκθεση του Μ. Σπανουδάκη σχετικά με τη δράση του κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη» παρέχει μια αναλυτική εξιστόρηση, καθώς και λεπτομέρειες και στοιχεία, για την δράση της εθνικής αντίστασης στην Κρήτη και την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί.
Η «ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ σχετικά με την δράση των Γερμανών στην Κρήτη» είναι ένα μόνο από τα πολλά τεκμήρια που μπορούν να χρησιμεύσουν στην έρευνα για την περίοδο της αντίστασης. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της περιόδου μετά την απελευθέρωση  κατορθώνουν να αποτυπώσουν το κλίμα ενθουσιασμού και ελπίδας που επικρατούσε.
ΧΡΗΣΙΜΑ, ΕΠΙΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ σχετικά τεκμήρια με μεταγενέστερες διηγήσεις, συνεντεύξεις και αναλύσεις του Κ. Μητσοτάκη γύρω από την συγκεκριμένη περίοδο. Από αυτήν την άποψη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η «συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην ΝΕΤ το 1998», που αφορούσε ακριβώς την δύσκολη περίοδο του πολέμου και της αντίστασης, καθώς και το «τηλεοπτικό αφιέρωμα σε αυτόν από την ΕΤ-1».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ τεκμηριώνουν τα όσα αναφέρονται και χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς του πολιτικού πάθους ρίχνουν άπλετο φως σε έναν τόσο αμφιλεγόμενο πολιτικό άνδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς